Dünya İsrail özrünü nasıl karşıladı?..
ABD'deki önde gelen Yahudi kuruluşlarından İftira ve İnkarla Mücadele Birliği (Anti-Defamation League), İsrail'in Türkiye'den özrünü olumlu karşıladı.
ADL Ulusal Direktörü Abraham H. Foxman, yaptığı yazılı açıklamada, ''ABD'nin bölgedeki iki güvenilir müttefiki'' İsrail ve Türkiye arasındaki ilişkilerin onarılmasını memnuniyetle karşıladıklarını belirtti.
Türkiye ve İsrail arasında uzun bir geçmişe dayanan dostluk ve işbirliğinden şimdiye kadar iki ülkenin de yarar gördüğünü vurgulayan Foxman, bu işbirliğinin Müslüman bir ülke ile İsrail'in ortaklığı açısından da önemli bir model oluşturduğunu dile getirdi.
Foxman, şunları kaydetti:
''Tam diplomatik ilişkinin sağlanması, bölgede istikrarsızlığın arttığı bir dönemde iki ülkeye ve bölgedeki sorunların çözümü için ortaya konulan uluslararası çabalara katkı sağlayacaktır. Bugünkü gelişmenin sağlanması için çalışanlara ve kolaylaştırıcı tutumu nedeniyle Başkan Obama'ya takdirlerimizi sunuyoruz.''
Nuland: ''Bu önemli adımdan büyük memnuniyet duyuyoruz. Bunun, iki ülke arasındaki geri kalan farklılıklara çözüm bulmada onlara kapıyı açmasını umuyoruz''
ABD Dışişleri Bakanlığı Sözcüsü Victoria Nuland, Türkiye ile İsrail arasında ilişkilerin normalleşmesi yolunda atılan adımdan büyük memnuniyet duyduklarını belirterek, ''Bunun, aralarındaki geri kalan farklılıklara çözüm bulmada onlara kapıyı açmasını umuyoruz'' dedi.
Nuland, günlük basın brifinginde, ''Türkiye ile İsrail arasındaki yumuşama, ABD Dışişleri Bakanı John Kerry'nin Ankara ziyareti sırasında üzerinde çalıştığı bir şey miydi-'' yönündeki bir soruyu yanıtladı.
ABD'nin, iki müttefiki Türkiye ve İsrail'in birbirleriyle iyi geçinemesinden bir süredir büyük kaygı duyduğunu hatırlatan Nuland, üst düzey tüm Amerikalı yetkililerin İsrail ya da Türk tarafında yaptıkları hemen her görüşmede, iki ülkeyi aralarındaki sorunları çözme yönünde gayret göstermeye teşvik ettiklerini söyledi.
''Sorunuzun kısa yanıtı, evet'' diyen Nuland, Kerry'nin Ankara'da bulunduğu süre zarfında ve son bir ay içerisinde üst düzey İsrailli yetkililerle yapılan telefon görüşmelerinde, her iki tarafı, bugünküne benzer adımlar atmaya çağırdığını, ABD Başkanı Barack Obama'nın de hem Başbakan Recep Recep Tayyip Erdoğan hem de İsrail Başbakanı Binyamin Netanyahu'ya bu yönde net çağrılarda bulunduğunu vurguladı.
Nuland, ''Bu önemli adımdan büyük memnuniyet duyuyoruz. İki ülke de bizim yakın dostumuz ve ortağımız. Aralarındaki ilişkilerin, özellikle ikisinin de demokrasiler olması göz önüne alındığında, bölge genelindeki güvenlik ve işbirliği açısından önemli olduğunu her zaman söyleye geldik. Bunun, aralarındaki geri kalan farklılıkları çözüme kavuşturmada onlara kapıyı açmasını umuyoruz'' diye konuştu.
Victoria Nuland, bir soru üzerine, ''Bunun (Obama'nın ziyaretinin), bu atılım için bir fırsat sağlayacağını umuyorduk ve ilk adımların atılmış olmasından çok memnunuz'' ifadesini kullandı.
İngiltere Dışişleri Bakanlığı: "İsrail ile Türkiye arasındaki ilişkilerin normalleşmesine dair haberleri memnuniyetle karşılıyoruz"
İngiltere, "Türkiye ile İsrail arasındaki ilişkilerin normalleşmesine dair haberleri memnuniyetle karşıladığını" bildirdi.
İngiltere Dışişleri Bakanlığı'ndan yapılan açıklamada, "İsrail ile Türkiye arasındaki ilişkilerin normalleşmesine dair haberleri memnuniyetle karşılıyoruz. Her iki ülke de Birleşik Krallık'ın önemli ortaklarıdır. Bu iki ülke arasındaki ilişkiler, Ortadoğu bölgesinin istikrarı için önemlidir" ifadelerine yer verildi.
AB, İsrail'in özür dilemesinden çok memnun
Avrupa Birliği (AB), İsrail'in Mavi Marmara baskını nedeniyle Türkiye'den özür dilemesini büyük memnuniyetle karşıladı.
AB Dış İlişkiler ve Güvenlik Politikası Yüksek Temsilcisi Catherine Ashton'ın sözcüsü Michael Mann, AA muhabirine yaptığı açıklamada, "Bu olumlu adımla ilgili haberlerden çok memnun olduk. Türkiye ve İsrail AB'nin önemli ortaklarıdır ve ilişkilerinin iyileşmesi Ortadoğu'da barış ve güvenlik görmek isteyen herkesin çıkarınadır" dedi.
Michael Mann, AB'nin Türkiye ve İsrail arasında, iyileşen ilişkileri sağlamlaştıracak hızlı somut adımlar atılmasını teşvik ettiğini söyledi.
Mısır'daki Devrimin Yarını Partisi Genel Başkanı Nur: -''İsrail, gerçeklerin farkına vardı ve Türkiye'yi kilit rol oynayan ülke olarak kabul etti''
Mısır'da liberal eğilimli Devrimin Yarını Partisi Genel Başkanı Eymen Nur, İsrail'in Türkiye'den özür dilemesine ilişkin, ''İsrail, gerçeklerin farkına vardı ve Türkiye'yi kilit rol oynayan ülke olarak kabul etti'' dedi.
Mısır'da muhalefet ve iktidar arasında ara bulucu rol üstlenen Nur, AA muhabirine yaptığı açıklamada, İsrail'in Türkiye'den özür dilemesine dair, ''İsrail, gerçeklerin farkına vardı ve Türkiye'yi kilit rol oynayan ülke olarak kabul etti. Bölgedeki en önemli ülke olan Türkiye ile de arasını iyi tutmak zorunda'' diye konuştu.
Lübnanlı siyasi analist Ali el-Emin de ''İsrail, Ortadoğu'nun sahne olduğu büyük değişimler sırasında, Türkiye ile sağlam ilişkiler kurmaya ihtiyaç duyuyordu'' ifadesini kullandı.
Türkiye ve İsrail'in ABD'nin stratejik ortakları olduğunu belirten Emin, ''Bu nedenle Obama'nın bu özürde payı olduğunu düşünüyorum'' diye konuştu.
Başbakanlık, İsrail Başbakanı Binyamin Netanyahu'nun Başbakan Recep Tayyip Erdoğan'la yaptığı telefon görüşmesinde Mavi Marmara baskını sebebiyle Türk halkından özür dilediğini, tazminat ödemeyi kabul ettiğini ve Gazze dahil Filistin topraklarına sivil halkın kullanacağı malların girişine ilişkin kısıtlamaları kaldırmayı kabul ettiğini bildirmişti.
NATO İSRAİL'İN ÖZRÜNÜ MEMNUNİYETLE KARŞILADI
NATO Sözcüsü Oana Lungescu, İsrail'in Türkiye'ye sunduğu özrü NATO'nun memnuniyetle karşıladığını ifade etti.
Lungescu, yaptığı açıklamada, "Bu gelişmeyi memnuniyetle karşıladık ve ilişkilerin normalleşmesinde önemli bir adım olduğunu düşünüyoruz. Bu elbette bölgesel diyalogu, istikrarı arttıracak ve uluslararası işbirliklerini de rahatlatacak bir adım oldu" dedi.
NATO yetkilileri, NATO'nun askeri tatbikatları ve programlarına İsrail'in katılımına ilişkin var olan Türkiye vetosu ile ilgili olarak ise bu aşamada herhangi bir değişiklik veya yenilik söz konusu olmadığını belirtti.
MAVİ MARMARA ORGANİZATÖRÜ GEORGE GALLOWAY'DEN ÖZÜR TEPKİSİ;
Mavi Marmara'nın organizatörlerden İngiltere’nin güçlü muhalefeti George Galloway, İsrail’in özrünü kabul etmeyerek, "Türk halkı bunu kabul etmeyecektir" dedi.
İsrail'in çok geç özür dilediğini belirten İngiliz politikacı George Galloway, "Hak ettiği değer verilmeliydi. Tüm bu yıllar boyunca uluslararası sularda yapılan bu toplu kıyım çoğu arkadaşım olan kişilerin hayatını alırken, çoğunun da tutuklanarak zindanlara götürülüp işkence görmesiyle sonuçlandı. Resmen uluslararası korsanlık yapıldı ve şimdi gecikmiş bir özürle kapatılıyor. Bu olmamalıydı. Bu, Amerika, İsrail ve Türkiye arasındaki uluslararası politikadan kaynaklanıyor. Benim arkadaşlarımdan hayatını kaybedenler var ve Mavi Marmara’nın organizatörlerinden biri olarak bu özrü kabul etmiyorum” dedi.
“Açıkçası Erdoğan’ın bunu ılımlı bir şekilde kabul etmesine şaşırdım” diyen Galloway, “Tazminatın detayları neler? Benim birçok arkadaşım her şeyini kaybetti. Bu İsrailli soyguncular tarafından telefonları, bilgisayarları, paraları çalındı. Ya şehitler? Mavi Marmara’nın güvertesinde kanı akan hayatlarını kaybeden şehitler ve aileleri? Netanyahu bu planlı saldırıyı şimdi ‘hata’ olarak mı görüyor? Bu bilerek acımasızca planlanmış ve işlenmiş bir saldırı. Ben Türk halkının bu özrü Başbakan Erdoğan gibi sindirebileceğine inanmıyorum" dedi.
Bir soru üzerine Galloway, "Şimdi Türkiye, Amerika, İsrail stratejik ittifak içerisindeler ve Suriye’ye karşılar. Amerika bölgede bu dengeyi sağlayacak iki gücün birbiriyle anlaşmazlık içerisinde olmasını istemiyor. Dolayısıyla Amerikalılar, Netanyahu’dan Erdoğan’dan özür dilemesini istediler ve Erdoğan’a bunu kabul etmesini söylediler. İslam dünyasının lideri, Filistinlilerin haklarını savunan şampiyonu konumunda olan ve ayrıca Suriye içindeki aralarında El Kaide'nin de bulunduğu en aşırıcı İslami örgütleri ile müttefik durumdaki Erdoğan'ın, aynı zamanda İsrail ile ilişkileri normalleştirmeye çalışması sizce de komik değil mi?" şeklinde konuştu.