KAYNAK : Haber Vitrini
BRÜKSEL - Uluslararası Af Örgütü, 2001 yılında 68 ülkede 5 bin 265 kişinin ölüm cezasına çarptırıldığını ve 31 ülkede 3 bin 48 kişinin ölüm cezasının infaz edildiğini açıkladı. Bu rakamın 2000 yılında gerçekleşen bin 457 infazın iki katını aşmış olmasına dikkat çekildi.
Uluslararası Af Örgütü, 2001 yılında dünya çapında gerçekleşen infazlarla ilgili istatistiklerini açıklarken, Birleşmiş Milletler İnsan Hakları Komisyonu'na Cenevre'deki yıllık toplantıları sırasında ölüm cezasına karşı güçlü bir tavır almaları ve küresel bir moratoryum ilan edilmesi için çağrıda bulundu.
Cenevre'de İnsan Hakları Komisyonu'nun infazlarla ilgili derhal dünya çapında moratoryum ilan edilmesi yönündeki çağrısını hatırlatan Af Örgütü, devletleri çocuk infazının yasaklanmasını da içeren uluslararası standartlara saygı gösterme kararını gözden geçirmeye çağırarak, "Bu konuda BM öncü olmalı ve ölüm cezasıyla karşı karşıya olanları korumak için kesin ve olumlu önlemler almalıdır" dedi.
ÜLKELER GİZLİ TUTUYOR
Uluslararası Af Örgütü açıklanan rakamların sadece örgütün bildiği vakaları kapsadığının altını çizerek, "Tam rakamı tespit etmek mümkün değil, çünkü birçok ülke gerçek infaz rakamlarını kasıtlı olarak gizli tutuyor ve böylece ölüm cezasının sözde caydırıcı özelliği hakkında yanıltıcı resim çiziyorlar" dedi.
2001 yılında 68 ülkede 5 bin 265 kişinin ölüm cezasına çarptırıldığını söyleyen Af Örgütü, uluslararası hukuku ihlal ederek, 18 yaşından küçük mahkumların da infaz edildiğini, 2001 yılında bu tarz 3 infazın İran, Pakistan ve ABD'de yaşandığını söyledi.
Çin'de hükümetin suça karşı ulusal çapta başlattığı "sıkı darbe" kampanyasının ardından ölüm cezası uygulamalarıyla dünya çapında infazların dramatik artışına neden olduğu belirtildi.
Nisan - Temmuz 2001 tarihleri arasında en az bin 781 kişi Çin'de idam edildi. Bu rakam geçen 3 yıl içinde dünyanın geri kalan ülkelerinde idam edilen kişilerin toplamından daha fazla olduğu açıklandı.
111 ÜLKEDE İDAM YASAK
Uluslararası Af Örgütü ayrıca İran'da 139, Suudi Arabistan'da 79 kişi idam edilirken, ABD'de, 2000 yılında 85 olan infaz sayısı bu yıl 66'ya düştüğünü, Çin, İran, Suudi Arabistan ve ABD rakamlarının 2001 yılında gerçekleştirildiği bilinen ölüm cezası infazlarının yüzde 90'ının oluşturduğunu açıkladı.
Af Örgütü'nün verilerine göre ölüm cezasının yasaklanması yönünde de gelişmeler olduğu ve yıl sonu itibariyle toplam 111 ülke yasalarla ya da uygulamada ölüm cezasını yasakladığı anlaşıldı.
Af Örgütü raporunda 2001 yılında Şili barış zamanı suçlar için ölüm cezasını yasaklarken, Pakistan'ın yaklaşık 100 çocuk suçlunun ölüm cezalarını hafifletme kararını aldığını, Türkiye'nin de ölüm cezasının kapsamını daraltan anayasal değişiklikleri gerçekleştirdiğini açıkladı.
Güncellenme Tarihi : 16.3.2016 16:29