Gündem
  • 23.11.2022 15:11

Dünyanın en eski yemeği!

Dünyanın en eski yemeği! Bilim dünyası eşsiz bir buluşa imza attı

Bilim dünyası yaptığı araştırmalarda Kimberella adı verilen antik bir canlının yediği yemeğin fosil kanıtlarını buldu. Çıplak gözle görülebilen ilk fosil olduğuna dikkat çeken bilim dünyasına göre bu canlı okyanus tabanındaki alg ve bakterilerden kendine bir menü oluşturarak karnını doyurmuş.

550 milyon yıl önce dünyanın en eski hayvanlarının antik beslenme alışkanlıklarını inceleyen bilim insanları dünyanın en eski yemeğini buldu.

Dünyanın en eski yemeği! Bilim dünyası eşsiz bir buluşa imza attı

Ediacaran biyotaları, 538 ila 635 yıl önce yaşayan canlı formları fosil incelemelerine göre hayvanlar tarafından tüketilen ilk yemek.

İlk yemeği yiyen canlı ise sümüklüböcek benzeri bir yaratık olarak bilinen Kimberella. Yapılan araştırmalar bu antik canlıların okyanus tabanındaki alg ve bakterileri yediğini gösteriyor.Bu beslenme şeklinin bir besin değil de yemek olmasının nedeni ise Kimberella'nın karışım yaparak yani kendisine deyim yerindeyse bir menü hazırlayarak yemek yemesi. Uzmanlara göre bu beslenme şekli çok doyurucu olmasa da canlıyı hayatta tutmaya yetiyordu.

Konuyla ilgili açıklama yapan Avurstralya Üniversitesinden Prof. Jochen Brocks, "Oldukça önemli bir bulguya rastladık. Çünkü bu çıplak gözle görebildiğimiz en büyük fosil" dedi.

Dünyanın en eski yemeği! Bilim dünyası eşsiz bir buluşa imza attı

Uzmanlara göre Kimberella o dönemde çevresine göre daha gelişmiş bir canlıydı. Çünkü beslenme şekli 'daha modern'. Uzmanlar sünger, mercan ve denizanasından oluşan bir yemek menüsünün normal beslenme durumuna ters olduğu söylüyor.

Aynı zamanda Kimberella'nın kendisi için iyi ve kötü molekülleri seçtiği de ortaya çıktı.Bu bulgunun yanı sıra uzmanlar Dickinsonia ismi verilen ve Kimberella kadar zeki olmayan bir canlı da keşfetti. Prof. Brocks bu canlıyı 'zeminde yatan bir banyo paspası' olarak nitelendirdi.


 

Güncellenme Tarihi : 23.11.2022 15:15

İLGİLİ HABERLER