Ekonomi
  • 20.1.2015 17:18

Dünyanın en kusursuz saatlerinin Cenevre randevusu

Cenevre'nin ünlü fuarcılık merkezi Palexpo'da açılan Fuar'a, başta İsviçre olmak üzere, dünyanın birçok yerinden saat firmaları katılıyor.

Fuar'ı ziyaret eden DHA Genel Müdürü Uğur Cebeci, katılımcı firmaların Fuar'da ağırlıklı olarak manuel saatleri sergilediklerini söyledi ve ekledi:

"Manuel bir saat, yani gücünü bir pilden almayan saat çok daha sağlıklı. Çok daha hayranlık verici. Kolumda öyle bir saatin varlığını bilmek, o kolumu daha güçlü kullanmamı sağlıyor. Saatim gömleğimin altından göründüğünde beni sanki daha yukarılara taşıyor."

Kendisinin de üç yıl önce satın aldığı IWC marka bir manuel saati olduğunu belirten Uğur Cebeci, Fuar izlenimlerini şöyle anlattı:

MARATONCULAR HER ZAMAN GÖREVDE

"Bir kol saatine ne kadar ihtiyacımız var? Cep telefonlarımızda kendini anında güncelleyen saatler var. Televizyonlar, radyolar sık aralıklarla saati veriyorlar. Çevremizde, kent mobilyaları arasında sokak saatleri zamanı gösteriyorlar. Peki, bu bollukta bir erkek ya da kadın neden kol saati takar? Saat ; hele hele erkeklerin yaşamlarındaki belki de tek önemli aksesuarıdır. Taşıdıkları saatin markası modeli farklılıklar yaratır.

Ben saat kullanmayı severim. Hele manuel bir saat aritmetik bir tasarım harikasıdır. Nasılda düzgün bir maratondalar. Yer çekimine direniyorlar. Yaklaşık 560 tonluk bir A380 uçağının yerçekimine meydan okumasından farksız bir gururla kendi yapısından güç alıyorlar. O çarklar hayatımızı taşıyorlar aslında. Sonraya çok sonraya, hatasız, kusursuz ve dünyanın dönüşünden ayın hareketine , geceden gündüze uzanan zamanları doğru okuyorlar.

Avrupa İş jetleri Fuarları'nın (EBACE) düzenlendiği Cenevre'nin ünlü merkezi Palexpo'dayım. Hemen her fuarda orada olurum. Uçaklar arasında hayranlıkla dolaşırım. Yeni modellere biner- inerim. Yıllardır bu böyle sürüp gider.

İlk kez aynı fuarda, aynı salonlarda saatler arasında dolaşıyorum. Kısa Adı SIHH (Salon International de la Haute horlogerie Genève) olan, Uluslararası Yüksek Saatçilik fuarı organizazyonu, 25. kez birbirinden değerli ama tasarım harikası saatleri yan yana standlara getirmiş. Gözlerimi alamıyorum. Pahalı ya da çok pahalı, taşlarla süslü, altın, platin olmalarından çok sade olanları seviyorum. Mücevher kimliği saatte beni hiç ilgilendirmiyor.

Tasarım , kusursuz yapısallık ve o küçücük parçaların arasındaki aritmetik dostluk beni etkiliyor. Sallanan bir koldan enerjisini alan saatleri dönen rüzgar güllerinin yarattığı güçle bütünleştiriyorum. Ne güzel bir şeyi kullanmadan, dünyadan bir şey çalmadan, çırpmadan koşuşan saatler beni hayran bırakıyor. Palexpo'da dolaşırken saat tasarımcılarının müşterilere verdikleri bilgileri, heyecanlarını saygıyla izliyorum. Kolumdaki saate bakıyorum. Bir saat ileri. Cenevre'ye geleli bir saat olmuş. Geri almak lazım. Oysa cep telefonları ve benzer yapıdaki uydu ile irtibatlı saatler bunu otomatik yapıyorlar. Ama ben elle yapıyorum bu işi. Daha iyi. Saatimle bir kez daha aklım bir araya geliyor. Zamanın, bir başka ülkedeki farklılığını iyice hatırlıyorum. Dönüşte uçağa giderken kalkış saati kolumdaki saate göre. Her şeyin farkındayım. Farkında olmak zamanı daha iyi yaşamak gibi geliyor bana… "

FUARIN İKİ LİDERİ

IWC'nin en çok ilgi gören modellerinden Portugieser'in 75'inci yılında yenilenen koleksiyonunun lansması fuarda gerçekleştirildi. Yeni modellerde mekanizmaların sayısı artırılırken tasarım ve teknolojide de farklı bir bakış sunuluyor. İmalatçı, önümüzdeki yıllarda Portugieser'in üç yeni kalibre ailesini daha çıkartacak. Saatlerin satış fiyatları 22 bin 500 ile 33 bin 500 Euro arasında değişiyor. IWC'nin de içinde yer aldığı Richemont Grubu'nun şirketlerinden A. Lange & Söhne's ise fuara farklı bir saat getirdi. Makenizması tam 787 parçadan oluşuyor. Havacılar bu açıdan saati 'Adeta Boeing 787'nin parçalarından yapılmış' diyor. Terraluna adını taşıyan modelin fiyatı 230 bin dolar.
CENEVRE (DHA)

Güncellenme Tarihi : 18.3.2016 22:45

İLGİLİ HABERLER