Gündem
  • 3.10.2020 11:58

Dünyanın en temiz yeri Kamçatka'da milyonlarca deniz canlısı öldü

Rusya'da milyonlarca deniz canlısı karaya vurdu..Bölgenin en büyük şehri Petropavlovsk-Kamchatsky yakınlarındaki Kamçatka yarımadasının mücevherlerinden biri olan Khalaktyrsky plajının siyah volkanik kumu, bugün derin deniz Dev Pasifik ahtapotlarından foklara, deniz kestanelerine, yıldızlara, yengeçlere kadar yüzlerce ölü deniz hayvanıyla doludur.

Bir zamanlar yerel sörfçüler tarafından tercih edilen ve turistler tarafından sevilen Pasifik Okyanusu dalgaları artık güçlü bir zehirli kokuya sahip; su renginin açık sarı bir tonu var. Sudan çıktıktan sonra gözlerinde yanma hissi, şiddetli baş ağrısı, sıklıkla ateş, boğaz ağrısı ve görme yetisini kaybetme hissi yaşadıklarını söyleyerek, üç hafta önce sahile sıkı sıkıya bağlı yerel sörfçüler topluluğu, plajla ilgili sorunların sinyalini verdi. Deniz hayvanlarının durumunu güncellemek için dalmaya devam ediyorlar ve bir zamanlar gelişen su altı yaşamının ortadan kalktığına dair yıkıcı haberler getiriyor.

Kamçatka yarımadasında deniz hayvanlarının kıymetli Pasifik sahilinde toplu ölümüyle eko felaket 

Fokların trans halindeymiş gibi davranıyor.Dalmak yerine yüzeyde daha uzun kalmayı tercih ediyor.

Rusya’da bulunan Kamçatka bölgesinde kıyılara milyonlarca deniz canlısı vurunca Rus hükümeti doğal felaket üzerine araştırma başlattı.

Rusya'nın Büyük Okyanus'a kıyısı bulunan Kamçatka Bölgesi'ndeki Sahalin Adaları, Kuril Adaları ve Paramuşir Adası çevrelerinde yaşayanlar, 3 gün önce birçok deniz canlısının kıyıya vurduğunu fark ederek yetkililere haber verdi. Bölgeden görüntü ve numune alınmasından sonra daha çok deniz canlısı kıyıya vurdu.

Kamçatka yarımadasında deniz hayvanlarının kıymetli Pasifik sahilinde toplu ölümüyle eko felaket 

Bölge halkı, başlayan doğal felaketi görüntüleyerek sosyal medya hesaplarında paylaştı. Rus basını bu görüntüleri kullanarak haberler yapınca bölgeye çok sayıda uzman gönderildi.

Kamçatka yarımadasında deniz hayvanlarının kıymetli Pasifik sahilinde toplu ölümüyle eko felaket 

Ahtapot, balina, yengeç, denizaslanı ve milyonlarca küçük canlı türünün kıyıya vurarak öldüğünün anlaşılması üzerine Rusya Hükümeti'de açıklama yaptı. Rusya Başbakan Yardımcısı Yuri Trutnev yaptığı açıklamada felakete yol açan sebebin araştırılması için talimat verdiklerini ve araştırma sonuçlarına göre hemen önlem alacaklarını söyledi.

Kamçatka yarımadasında deniz hayvanlarının kıymetli Pasifik sahilinde toplu ölümüyle eko felaket 

ÖLÜMLERİN SEBEBİ KİMYASALLAR

Kamçatka Bölgesi Ekoloji ve Doğal Kaynaklar Başkan Vekili Aleksey Kumarkov kendi imkanlarıyla yaptıkları ilk araştırmalara göre, deniz suyunda normalin 2 katı oranında fenol madde bulunduğunu açıkladı.

Kumarkov bölgedeki atık sular yoluyla denize taşına madde nedeniyle deniz canlıların ölebileceğini ayrıca denizde sörf yapan kişilerin ve yerel sakinlerin gözlerinin şiştiğini vücutlarının ise tahriş olduğunu aktardı.

Acil önlem alınması gerektiğini söyleyen Kumarkov felaketin daha da büyümesi durumunda tüm okyanusun bundan etkilenebileceğini ifade etti.

 

Güncellenme Tarihi : 3.10.2020 12:11

İLGİLİ HABERLER