Gündem
  • 30.5.2024 22:15

Dünyayı sarsan Tüm Gözler Refah’ta görseli paylaşım rekoru kırdı

50 milyon paylaşım: Yapay zekâyla oluşturulan All Eyes on Rafah görseli nasıl viral oldu?

Uluslararası Adalet Divanı’nın (UAD) “operasyonlar dursun” kararına rağmen İsrail, Refah’a yönelik saldırılarını sürdürüyor. Aktivistler ve insani yardım grupları, İsrail’in Gazze’yi saldırılarını protesto etmek için savaşla ilgili farkındalık çağrısı yapıyor. Mülteci çadırlarını tasvir eden ve üzerinde “All Eyes on Rafah (Tüm Gözler Refah’ta) yazılı görsel, kısa süre içinde hızlıca yükselmeye başladı. Yapay zekâ tarafından oluşturulan bu görsel, Instagram’da 45 milyondan fazla paylaşıldı.

Slogan nereden çıktı, görseli kim tasarladı?

Sosyal medya izleme grubu 7amleh’in kurucusu Nadim Nashif, “Neden diğerlerinin değil de bu görüntünün kamuoyunun dikkatini çektiğini söylemek zor” dedi.

“Tüm gözler Refah’ta” sloganının yer aldığı görselin kaynağı tam olarak bilinmiyor. Mashable’ın haberine göre görselin Malezya merkezli küçük bir hesap tarafından oluşturulduğu düşünülüyor.

All Eyes On Rafa Viral photo​: What's All Eyes on Rafah? Why millions are  sharing this viral pic? - The Economic Times

Uzmanlar, sloganın Dünya Sağlık Örgütü’nün (DSÖ) Gazze ve işgal altındaki Batı Şeria temsilcisi Dr. Dr. Rik Peeperkorn’un şubat ayında yaptığı bir açıklamaya dayandığı kanaatinde.

Destek çığ gibi büyüyor

Slogana pek çok ünlü isim de sosyal medya hesaplarından destek veriyor. Oyuncular Priyanka Chopra, Varun Dhawan ve Alia Bhatt, aktör Pedro Pascal, aktris Susan Sarandon, model Bella Hadid ve şarkıcı Dua Lipa da destek veren isimlerden.

Kaynak: Guardian

TikTok’ta kullanılan bu fotoğraf 10 milyondan fazla görüntülenme aldı, X’te (eski adıyla Twitter) Filistin destekçisi bir hesapta paylaşıldıktan sonra 8 milyon kez görüntülendi ve 188 bin kez retweet edildi.

Gazze'nin muhtemelen yapay zeka tarafından oluşturulmuş bir görüntüsü interneti nasıl ele geçirdi?

Yapay zeka tarafından oluşturulan "Tüm Gözler Refah'ta" yazan görsel sosyal medyada milyonlarca kez paylaşıldı. shahv4012/Instagram

Görüntünün tam olarak ne olduğu belli değil. Bir dizi çadır mı? Pas turuncusu arka planda kamyon yatakları mı? Çok renkli dikdörtgenler mi?

Arka planda dağlar görünüyor ve ön planda şu sözler yer alıyor: "Tüm Gözler Refah'ta" - İsrail'in Gazze'deki bir mülteci kampına düzenlediği saldırının ardından bu hafta savaş haberlerinin merkezi haline gelen en güneydeki Gazze şehrine gönderme. Güvenli bölge olarak adlandırılan şehir,  halihazırda yerinden edilmiş düzinelerce Filistinliyi öldürdü .

Saldırının ardından söz konusu görüntü görünüşe göre her yerdeydi. Muhtemelen yapay zeka kullanılarak oluşturulmuş olan ve Refah'tan ya da Gazze'deki savaştan gerçek bir resim olmayan grafik, yalnızca Instagram'da 46 milyondan fazla paylaşıldı.

Komedyen Tim Dillon , bunun o kadar yaygın hale geldiğini belirtti ki,  "NBC'de yeni bir program" gibi paylaşıldığını belirtti  .

Ancak resmin popülaritesi, eylemin pasifliği konusunda soru ve eleştirilere yol açtı. Bilim adamı Ayesha Khan, Instagram'da gözlerin Refah'ta olmasının şiddeti durdurmadığını yazdı  . Khan ve diğerleri, basitçe belirsiz bir grafik yayınlamanın performansa yönelik bir davranış olduğunu belirtti.

Yine de gönderinin ivmesi devam etti.

Yapay zeka tarafından oluşturulan "Tüm Gözler Refah'ta" yazan görsel sosyal medyada milyonlarca kez paylaşıldı.
Güncellenme Tarihi : 30.5.2024 22:29

İLGİLİ HABERLER