
'EĞER YILMAZ GÜNEY'E KULAK VERİLSEYDİ!..'
Demokratik açılım toplantılarının ikincisinde sinemanın ünlüleriyle buluşan Başbakan, Türk Sineması’na damga vurmuş isim ve filmlerin adlarını tek tek saydı. Erdoğan, “Yılmaz Güney’in filmleri sağır duvarları aşamadı” dedi...
Başbakan Erdoğan, sanatçılarla yaptığı demokratik açılım toplantılarına dün oyuncu ve yönetmenlerle devam etti. Birçok filmden örnekler veren Erdoğan’ın Yılmaz Güney’in Arkadaş ve Umut filmlerini de sayarak, “Eğer bu ülkenin otoriteleri, Yılmaz Güney’in filmlerine kulak vermiş olsalardı, inanın Türkiye bugün çok farklı bir yerde olabilirdi” dedi. İstanbul Dolmabahçe’deki çalışma ofisindeki kahvaltılı toplantıda konuşan Erdoğan, “Yıllarca sizin kadrajınıza giren meseleler bugün bizim de kadrajımıza girmiştir. Eğer sizler olmazsanız, bu süreç eksik kalır” diyerek sanatçılardan sürece destek vermelerini istedi.
KAT KAT DAHA CESARETLİ
Sanatçıların anlatılamayanı anlattığını, söze dökülemeyeni döktüğünü vurgulayan Erdoğan, Kurtlarla Dans, Malcolm X, Çingeneler Zamanı, Mississippi Yanıyor ve Çağrı filmlerinden bahsetti. Türkiye’den ise Halit Refiğ’in Gurbet Kuşları, Lütfi Akad’ın Gelin, Düğün ve Diyet üçlemesi, Metin Erksan’ın Susuz Yaz ve Yılanların Öcü filmleri ile Metin Akpınar ve Zeki Alasya’nın “Yasaklar” oyununu örnek veren Erdoğan, Türkiye’de sinema ve tiyatronun, politika ve politik dilin kat kat üzerinde bir cesaret yüklendiğini ifade ederek şunları söyledi:
‘’Yoksulluğun, yasakların ve törelerin hüküm sürdüğü bir ortamda Yılmaz Güney Arkadaş ve Umut filmleriyle dilsiz ve çaresizlerin sesi, umudu olmuştur. Şunu tüm samimiyetimle ifade ediyorum: Eğer bu ülkenin otoriteleri, Yılmaz Güney’in filmlerine kulak vermiş olsalardı, inanın Türkiye bugün çok farklı bir yerde olabilirdi.
TÜRKİYE BAŞKA YERDE OLURDU
Şerif Gören üstadımızın ‘Endişe’, ‘Yol’ ve ‘Katırcılar’ filmine, farklı bir gözle bakılsaydı; Yavuz Turgul üstadımızın ‘Eşkıya’ filmi, ‘Muhsin Bey’, ‘Züğürt Ağa’ filmleri, kahkahanın ötesinde zamanın otoritelerini düşünmeye de sevk etseydi, Mesut Uçakan’ın ‘Kelebekler Sonsuza Uçar’ filmi daha bir samimiyetle izlenseydi, Türkiye bugün inanın çok başka bir yerde olurdu. Yönetmen Özhan Eren’in ‘120’ filminin mesajı daha evvel benzer mesajlarla verilmiş olsaydı, bugün tarihimize daha geniş bir perspektiften bakıyor olurduk. Elbette tüm bu eserler, tüm bu güzel filmler, diziler, oyunlar milletin kalbinde kendisine eşsiz bir yer edindi ve millet nezdinde karşılığını buldu. Ama üzülerek ifade ediyorum.
SAĞIR DUVARI AŞAMADI
Sizlerin bu güzel eserlerle ortaya koyduğunuz eserler, sağır duvarları aşıp gerçek yerine ulaşmadı. Bizim amacımız sizin eserlerinizi ortaya çıkarmak, duyurmaktır. Bizim bir gönül yaramız var. Vizontele, Güneşe Yolculuk, Masumiyet, İki Dil Bir Bavul, Güneşi Gördüm gibi eserlerin anlatmak istediklerini el ele verip anlatmak istiyoruz.”
GÜLDÜREN ADAMI BU KEZ BAŞBAKAN GÜLDÜRDÜ
Konuşmasında Vizontele filmine de gönderme yapan Başbakan Erdoğan, Cem Yılmaz’ın filmde söylediği, “Zeki Müren de bizi görecek mi” lafına atıfta bulunarak “Zeki Müren sizi gördü mü bilmem ama hükümet sizi gördü” dedi. Bu söz salonda bulunan Cem Yılmaz dahil herkesin gülümsemesine neden oldu. Yılmaz ile Erdoğan’ın tokalaşması sırasında yaşanan diyalogta ise bu kez güldüren taraf ünlü komedyen oldu.
Erdoğan’ın “Senin çektiğin film sayısı kaç oldu” sorusuna “3 oldu. 3 yavruyu tamamladım”yanıtını verince kahkaha tufanı koptu. Toplantının ardından açıklama yapan AK Parti Genel Başkan Yardımcısı Hüseyin Çelik ise bir sonraki açılımın yazarlarla olacağını belirterek “25 sanatçımız söz alarak konuştu. Sanatçılar, özellikle demokratik açılımla ilgili destek ve eleştirilerini seslendirdi. Eleştiriler genelde yöntem üzerinde yoğunlaştı. Sırrı Süreyya Önder’in ‘Devlet film yapsın’ klişesiyle ilgili esprilerine gülündü. Yılmaz Erdoğan’ın önemli tespitleri vardı” dedi.
77 DAVETLİDEN 62'Sİ KATILDI
Başbakan’ın İstanbul Dolmabahçe’deki çalışma ofisindeki kahvaltılı toplantıya, tiyatro ve sinema dünyasından davet edien 77 ünlü isimden 62’si katıldı. Yılmaz Erdoğan, Hülya Avşar, Oktay Kaynarca, Kenan Işık, Osman Sınav, Semih Kaplanoğlu, İzzet Günay, Kenan İmirzalıoğlu, Necati Şaşmaz, Cem Yılmaz, Sırrı Süreyya Önder, Şerif Gören, Şafak Sezer, Ata Demirer, Mustafa Altıoklar, Atilla Dorsay, Yeşim Ustaoğlu, Mehmet Aslantuğ, Kerem Alışık, Özcan Deniz, Ediz Hun, Mesut Uçakan, Lale Mansur, Tamer Yiğit, Hasan Kaçan, Şener Şen, Ata Türkoğlu, Tomris Giritlioğlu, Türker İnanoğlu, Metin Akpınar, Yılmaz Atadeniz, Derviş Zaim, Serdar Gökhan, Orhan Oğuz, Ümit Utku, Ali Sürmeli, Selçuk Çobanoğlu, Göksel Arsoy, Demet Akbağ, Ekrem Çatay, Semih Sergen, Cem Özer, Bülent İnal, Gülse Birsel, Erol Avcı, Can Gürzap, Güner Özkul, Meltem Cumbul, Engin Çağlar, Yılmaz Köksal, Bulut Aras, Serdar Erener, Ayşenil Çamlıoğlu, Ali Gündoğdu, Erden Kıral, Mahir İpek, İclal Aydın, Sibel Turnagöl, Şahan Gökbakar, Mehmet Ali Erbil, Mine Vargı ve Özhan Eren katıldığı toplantıya davetli olan sanatçılardan Zeki Alasya,Tarık Akan, Müjdat Gezen, Kadir İnanır, Türkan Şoray, Filiz Akın, Fatma Girik, Hülya Koçyiğit, Müjde Ar ve Zuhal Olcay’ın katılmaması dikkat çekti.
Sanatçılara, kahvaltı tabağı, bal kabaklı börek, kuruvasan, poğaça, simit, kahve, çay, portakal suyu ve meyve tabağı ikram edildi.