Gündem
  • 3.5.2013 20:19

"Ekonomik sınırları genişleteceğiz..."

     Kocaeli'deki bir otelde kamu kurumlarının yöneticileri, iş adamları ve sivil toplum örgütlerinin temsilcilerine yönelik düzenlenen "Büyük restorasyon ve Türkiye'nin Gelişimi" Konferansında konuşan Davutoğlu, Türkiye'de başlatılan restorasyon çalışmasının başarıya ulaşması için çalıştıklarını belirterek, "Eğer restorasyon hakkıyla gerçekleşirse, bizim milletimizin iradesi olmadan ne bu coğrafyalarda ne de dünyada yaprak kıpırdayabilir" diye konuştu.
     Türkiye'nin, bazı ülkelerin terörü desteklemesi nedeniyle çok acılar yaşadığını vurgulayan Davutoğlu, şunları söyledi:
     "Birileri terörü kaşımaya başlarsa, kan kaybetmeye başlarsak, bu topraklara, bu coğrafyaya hakim olamayız. Bu coğrafyada bağımsız özgür durabilmemiz çok zor olur. O zaman yapacağımız şey çok basit. Toplumumuzun aidiyet bağlarını güçlendireceğiz. Milletimizi öyle büyük bir çınar ağacı olarak tanımlayacağız ki o çınar ağacının gölgesine gelen herkes, sadece sükunet ve huzur bulacak. Kimse kimseyi tehdit olarak görmeyecek. İşte bu, siyasi restorasyon. Onun için 'demokratikleşme, insanımıza güven' diyoruz. İnsanınıza güvenmediğiniz zaman kontrol etmeye çalışırsınız."
    
     -"Ekonomik sınırları genişleteceğiz"-
    
     Bakan Davutoğlu, ekonomik hedef olarak, 2023 yılı içinde dünyanın 10 ekonomisi arasına girmeyi amaçladıklarını belirterek, bunu gerçekleştirirken sınırları "geçişken" yaparak Asya ve Afrika'nın içine kadar ekonomik sınırları genişleteceklerini söyledi.
     Siyasi sınırların sabit kalarak ekonomik sınırların genişleyeceğini ifade eden Davutoğlu, başka türlü ilk 10'a girmenin "hayal" olduğunu kaydetti.
     Davutoğlu, bu kapsamda vizelerin kaldırılacağını dile getirerek, şöyle konuştu:
     "Serbest ticaret antlaşmaları yapacağız. Klasik sektörlerden çıkıp, katma değeri değeri yüksek sektörlere yöneleceğiz. Bilim ve teknolojide farklı bir paradigmaya geçeceğiz. O zaman dış politikanın parametrelerini de belirlemiş oluruz. İnsan odaklı bir dış politika, Türkiye'nin ufkunu açan her yerde Türk insanını taşıyabilecek bir diplomatik aktivite. Son 4 yılda Afrika'daki büyükelçiliğimiz 12'den 34'e çıktı. Her açılan büyükelçiliği kırmızıya boyuyoruz. O 2 büyükelçilik resmini yan yana koysam, 2002-2013 arasını, sadece Kuzey Afrika'da büyükelçiliğimiz vardı. Şimdi her yer kırmızı. Latin Amerika'da 5 büyükelçilik daha açtık."
    
     -"Zalimlere tolerans göstermeyeceğiz"-
    
     Türkiye'nin dünyadaki sorunları çözmek için çalışmalar yaptığını vurgulayan Davutoğlu, "Bizim diplomasimiz, barış diplomasisidir. Kimseyi tehdit görmedik. Şunu da bilmelidirler ki bir tek zümreye karşı tavır aldık ve almaya devam edeceğiz, zalimlere de tolerans göstermeyeceğiz. Balkanlar'da, Orta Doğu'da ve Kafkasya'da kalıcı bir düzen kurmak için ne gerekiyorsa yapacağız. Bu ülkenin ufuklarının dünyanın neresine açmak gerekiyorsa açacağız" ifadesini kullandı.
     Davutoğlu, 2023 yılı hedeflerine doğru ilerlediklerini anlatarak, bu süreçte, içerde demokrasiyle bütünleşmiş, hiçbir bürokratik oligarşiye izin vermeyen yeni bir anayasal zemin için milletin toplanacağını bildirdi.
     Ekonominin bütün kaynaklarını kullanarak, çevre ekonomilerle de bütünleşerek güçlü küresel bir ekonomi haline gelmesi gerektiğini belirten Davutoğlu, "Yol uzun kervan yola çıktı. Eğer bu kervanın içinde olanlar gidilecek istikamete inanmışlarsa hedef ne kadar uzak olursa olsun menzil yakındır. Çünkü o menzile ulaşacak olanların gönlünde hiç yenilmeyecek olan bir aşk vardır. Cumhuriyetimizin 100. yılına doğru giderken bu temeli, sağlam zemine inşa edeceğiz. Bütün tarihdaşlarımızla kucaklaşarak sadece çevre bölgelerimizle değil, yeni adil bir uluslararası sistemin de öncüsü olacağız. Tarih bundan sonra daha hızlı akacak. Çünkü artık tarihin öznesi olan bu millet, tarihe geri döndü" şeklinde konuştu.
     Bilim, Sanayi ve Teknoloji Bakanı Nihat Ergün'ün de katıldığı konferansın ardından, Kocaeli Valisi Ercan Topaca, Dışişleri Bakanı Ahmet Davutoğlu'na Hereke halısı hediye etti.
     Konferansın ardından Kocaeli Valiliği ve Büyükşehir Belediye Başkanlığını ziyaret eden Bakan Davutoğlu, daha sonra Kocaeli'deki yerel bir televizyon programına katıldı. 

Güncellenme Tarihi : 19.3.2016 15:41

İLGİLİ HABERLER