EL KAİDE'NİN, KOALİSYONUN EN ZAYIF HALKASI OLARAK İSPANYA'YI GÖRDÜĞÜ BELİRLENDİ
PARİS - El Kaide'nin, Irak'taki askerlerini geri çekmeye zorlamak konusunda koalisyonun en zayıf halkası olarak İspanya'yı gördüğü ve bu ülkeye saldırı düzenlemeyi planladığı bildirildi.
Radio France Internationale tarafından elde edilen El Kaide'ye ait bir belgede, "İspanya hükümetinin, kendi halkından gelecek baskılar altında iki ya da üç saldırıdan daha fazlasına tahammül edemeyeceğini düşünüyoruz" ifadeleri yer aldı. 11 Mart'ta İspanya'nın başkenti Madrid'de düzenlenen saldırıdan önce dağıtıldığı anlaşılan belgede, "saldırıların ardından İspanya güçlerinin Irak'ta kalmaya devam etmesi halinde Sosyalist Parti'nin zaferinin neredeyse garanti olacağı ve İspanya askerlerinin geri çekilmesinin de Sosyalist Parti'nin gündemine gireceği" tahmini yer aldı.
İçeriğinde Hicri takvime yapılan atıf nedeniyle belgenin Şubat ayı sonlarında hazırlandığının anlaşıldığı belirtildi. El Kaide'nin saldırı stratejisini içeren 54 sayfalık Arapça metnin güvenirliğinin de bu alanda çalışan uzmanlar tarafından doğrulandığı kaydedildi.
"Irak Cihadı: Umutlar ve Tehlikeler" başlıklı el kitabındaki uzunca bir bölümün, Irak savaşında ABD'nin en yakın müttefiki olarak hareket eden İngiltere, İtalya, Polonya, İspanya ve bazı Arap ülkelerine ayrıldığı belirtilirken, İspanya üzerine özellikle durulduğu kaydedildi.
El Kaide'nin, Irak'taki İspanyol askerlerin geri çekilmesinin İngiltere Başbakanı Tony Blair üzerine taşıyamayacağı bir baskı kuracağını düşündüğü saptandı. Kitapçıkta, Irak'taki Amerikan güçlerine her gün saldırı düzenlenmesi çağrısında da bulunularak, bu şekilde ABD güçlerinin bölgelere dağılmak zorunda kalacağı ve askerlerin morali ile etkinliklerinin azalacağı kaydedildi. Kitapçıkta, saldırıların özellikle Sünni kesimde yoğunlaştırılması gerektiği zira güneydeki Şii bölgeleri ile kuzeydeki Kürt bölgelerinde bir tepki oluşturmanın mümkün görülmediği vurgulandı.
"Mücahidler için el kitabı" olarak takdim edilen belgede, Irak'taki direnişçilerin "Cihad gruplarını bir araya getirecek bir akım oluşturmaları ve aynı amaç etrafında birleşmeleri" çağrısı yer aldı.
Kitapçıkta ayrıca, petrol ihracatının, Irak'taki işgalin maliyetinin karşılanmasında Amerikan yönetiminin başlıca gelir kaynağı olduğu belirtildi.
ABD'nin, kendi tasarladığı doğrultuda bir Irak devleti kurarak, Suudi Arabistan'ı siyasi olarak köleleştirmeyi ve selefi cihad hareketine karşı savaşmayı amaçladığının belirtildiği belgede, bunun, bütün dünyada sertlik yanlısı İslam'ın tasfiyesi için ilk adım olduğu ifade edildi.