Gündem
  • 14.11.2023 11:00

El Kassam 383 İsrail zırhlı aracının yüzde 23'ü 5 günde imha etti

Uydu görüntülerinin analizi, Gazze Şeridi'nde 88 İsrail aracı ve tankının 5 gün içinde ortadan kaybolduğunu ortaya koyuyor

Uydu görüntülerinin analizi, 8 Kasım 2023'te Gazze Şeridi'ne giren İsrail tanklarının sayısında azalma olduğunu ortaya çıkardı. 

Katar El Cezire kanalı, uydu görüntüleri üzerinde yaptığı analizde Gazze'nin kuzeybatısındaki araç sayısının 3 Kasım'da 383 iken 8 Kasım'da 295'e düştüğünü gösterdi. 

Askeri uzman Fayez Al-Duwairi ise şunları söyledi: "Uydu analizine göre 88 İsrail aracı ve tankı yalnızca kuzeybatı Gazze bölgesinden kayboldu ve askeri mantık, bunların ordunun saldırı durumunda olması nedeniyle geri çekildiğini söylemiyor." bu nedenle kaybolan araçlar direniş tarafından imha edilerek hizmet dışı bırakıldı.” 

383 İsrail zırhlı aracının yüzde 23'ü 5 günde imha edildi

Kuzeybatı Gazze'den alınan son uydu görüntülerine göre İsrail Ordusu'nun önemli kayıplar verdiği, 88 zırhlı aracın beş gün içinde kaybolduğu bildirildi. Bu, bölgede uydu görüntüleriyle görülebilen 383 aracın yaklaşık yüzde 23'ünü oluşturuyor. 

İsrail güçleri Gazze'yi başarılı bir şekilde kuzey ve güney olmak üzere iki parçaya bölerek kayda değer bir ilerleme kaydetti. Ancak çok sayıda video kanıtı, Hamas'ın diğer Filistinli militan gruplarla birlikte birçok kez İsrail tanklarını ve zırhlı personel taşıyıcılarını etkili bir şekilde etkisiz hale getirmeyi başardığını gösteriyor.  

Milisler, tankların aktif koruma sistemlerini etkisiz hale getirmek amacıyla araçlara stratejik olarak yerleştirilen patlayıcıların kullanımı da dahil olmak üzere bir dizi karmaşık teknik kullandı. Bunu genellikle roket güdümlü el bombalarının fırtınası takip eder. Ekim ayının başından bu yana, Gazze Şeridi dışında faaliyet gösteren İsrail zırhlı birimlerine başarılı drone saldırıları yapıldığına dair doğrulanmış raporlar var.

Ek hasar

Gazze'deki kayıpların etkisi, İsrail zırhlılarının Kuzey'deki Lübnan sınırına verdiği ek hasarla daha da belirginleşiyor. Devam eden gerginlikler kapsamında Hizbullah'ın tanksavar birimleri özellikle bu araçlara odaklanıyor. Filistinli milislerin elindekilerden çok daha gelişmiş tanksavar silahları kullanıyorlar.  

Bölgesel medya kanallarından gelen raporlar, İsrail zırhlı araçlarının yıpranma oranlarında da eş zamanlı bir artış olduğunu ortaya koyuyor. Bu, tank tugayı komutanı Albay Sheldag Zior'un ölümüyle ilgili haberle bağlantılı. Onun kaybı, İsrail kuvvetlerinin bugüne kadarki en büyük kaybı anlamına geliyor. 

Yıpranma oranlarındaki artış, Gazze'deki çatışma sırasında Merkava III'ler gibi eski tankların daha sık görülmesiyle doğrudan bağlantılı. İsrail'in zırhlı kayıplarının sayısının arttığı Ekim ayının ikinci haftası özellikle dikkate değerdi.

Merkava tankları Hamas'ın eline geçti

Bu, Hamas'ın önemli ilerleme kaydetmesine, Gazze dışındaki çok sayıda askeri tesisi ve silah deposunu başarıyla ele geçirmesine atfedilebilir. Sonuç olarak, önemli miktarda yeni Merkava tankı ve sayısız diğer zırhlı araç ellerine geçti.

Bu araçların önemli bir kısmının imha edildiğine dair raporlar ortaya çıkıyor. 2005 gibi erken bir tarihte İsrail, Merkava III'ü kademeli olarak birincil hizmetten emekliye ayırma sürecini başlattı. Amaç, 2023'ün sonlarından itibaren geri kalan Merkava III ünitelerinin çoğunluğunun yükseltilmiş Merkava V ile değiştirilmesidir. Kullanımda olan önemli sayıda Merkava III göz önüne alındığında, analistler yeni modellerde olası bir eksiklik olacağını öngörüyor.  

Ancak bölgede devam eden istikrarsızlık nedeniyle her iki taraftaki kayıplara ilişkin doğru değerlendirmeler yapmak zorlaştı.

 



 

Güncellenme Tarihi : 14.11.2023 23:28

İLGİLİ HABERLER