Gündem
  • 11.5.2024 15:47

El Kassam” aylar sonra ilk kez Beerşeba'yı bombaladı.. İsrail medyası: Saldırılar savaşın ilk günlerindeki kadar güçlüydü

Hamas hareketinin askeri kolu El Kassam Tugayları, 10 Mayıs 2024 Cuma günü, geniş çaplı füze bombardımanına dönüş olarak işgalin güneyindeki Beerşeba şehrine iki ayrı füze saldırısı düzenlediğini duyurdu. İsrail medyası ise direnişin savaşın ilk haftalarındakiyle aynı güçle bombardımana döndüğünü bildirdi.

El Kassam, Telegram platformunda yaptığı açıklamada, "Sivillere yönelik katliamlara tepki olarak işgal altındaki Beerşeba'yı füze salvosu ile bombaladık." dedi.

Yaklaşık bir saat sonra El Kassam, başka bir açıklamasında şunları söyledi: "El Kassam Tugayları, sivillere yönelik katliamlara tepki olarak işgal altındaki Beerşeba'yı bir kez daha füze salvosu ile bombaladı."

Resmi İsrail Yayın Otoritesi ise Gazze'den Beerşeba'ya  her seferinde 14 roket atıldığını bildirdi.

Bu arada özel İbrani gazetesi Yedioth Ahronoth, ordunun "bu roketlerin çoğunu ele geçirdiğini" iddia etti. Gazete, "Bu roket mermilerinden birinin parçalanması sonucu İsrailli bir kadın yaralandı (ciddiliği belirlenmedi)" dedi.

Daha fazla ayrıntı vermeden, "Bir ev ve oyun alanının aynı mermilerden zarar gördüğünü" de sözlerine ekledi.

İsrail Kanal 14 ise Hamas'ın savaşın ilk haftalarındakiyle aynı güçle İsrail'e roket fırlattığını bildirdi. Kanal ayrıca, "Beerşeba'ya yapılan füze saldırıları bizi savaşın ilk günlerine götürüyor" diye ekledi.

Bu arada İsrail resmi Yayın Otoritesi, Refah'tan Beerşeba ve çevresine 15 roket atıldığını söyledi. Bu roketlerin Beerşeba bölgesindeki açık bir alana düştüğünü iddia eden işgal ordusu da doğruladı.

Beerşeba, Gazze kuşatma bölgesinin yaklaşık 40 km uzağındadır ve El Kassam Tugayları'nın şehri bombalaması, Filistinli grupların yaklaşık bir buçuk ay boyunca bombalamalarının daha geniş bir menzilden bombalamaya geri dönüşünü temsil etmektedir. Gazze kuşat bölgesindeki yerleşim yerleri ve şehirler ve menzili 5 km'yi aşmayan.

Kassam Tugayları en son 25 Mart'ta daha geniş bir mesafeden bombalamıştı. O dönemde İsrail'in Gazze'ye yaklaşık 60 km uzaklıktaki Aşdod kentini hedef aldığını duyurmuştu.

Kassam Tugayları Beerşeba'yı en son 6 Aralık 2023'te bombalamıştı.

El Kassam'ın bombalama menzilini genişletmesi, İsrail ordusunun son günlerde Gazze'ye yönelik savaşını tırmandırmasının ışığında gerçekleşti.

Bu, Pazartesi günü Gazze Şeridi'nin güneyindeki Refah şehrine askeri operasyon başlatılmasını, Salı günü ise Refah kara geçiş noktasının Filistin tarafının kontrol altına alınmasını ve buradan yardım malzemesi girişinin engellenmesini içeriyordu.

Perşembe günü İsrail ordusu, Gazze şehrinin doğusundaki El-Zaytun mahallesinde, Gazze'ye yönelik mevcut savaşını başlatmasından bu yana türünün ikinci askeri operasyonunun başladığını duyurdu.

İsrail'in bu gerilimi tırmandırması, Hamas'ın Pazartesi günü Mısır-Katar'ın ateşkes ve esir değişimi önerisini kabul ettiğini açıklamasına rağmen gerçekleşti. Ancak İsrail Başbakanı Binyamin Netanyahu, hareketin tutumunun "güçlerimizin İsrail'e girişini havaya uçurmayı" amaçladığını iddia etti. Refah” ve “... Tel Aviv'in gerekli ihtiyaçlarından çok uzak.

Hareket, Netanyahu'nun savaşı durdurmaya yönelik bir anlaşmaya varmaktan "kaçınması" olarak değerlendirdiği duruma yanıt olarak Cuma günü, "müzakere stratejimizi yeniden gözden geçirmek" amacıyla Filistinli grup liderleriyle istişarelerin başladığını duyurdu.

Geçtiğimiz 7 Ekim'den bu yana İsrail, çocukların ve yaşlıların hayatına mal olan büyük yıkım ve kıtlığın ortasında, çoğu çocuk ve kadın olmak üzere 113.000'den fazla ölü ve yaralı bırakan ve yaklaşık 10.000 kişinin kaybolduğu Gazze'ye karşı bir savaş yürütüyor. .

İsrail, BM Güvenlik Konseyi'nin çatışmaları derhal durdurma kararı almasına ve Uluslararası Adalet Divanı'nın “soykırım” eylemlerini önlemek ve Gazze'deki insani durumu iyileştirmek için acil önlemler talep etmesine rağmen savaşı sürdürüyor.

Güncellenme Tarihi : 11.5.2024 15:52

İLGİLİ HABERLER