Gündem
  • 10.2.2024 23:44

El Kassam İsrail’in en acımasız birliği Şaldağ’ın komutanını öldürdü

Lübnan'da operasyonlar düzenledi, Gazze'de acı bir darbe aldı. 
En önde gelen subayı direniş tarafından öldürülen “Şaldağ” birliği nedir?

HABERVİTRİNİ ÖZEL HABERİDİR

İsrail işgal ordusu  Gazze Şeridi'nin kuzey ve güneyindeki çatışmalarda ikisi subay olmak üzere 4 askerinin öldürüldüğünü duyurdu. Burada kritik olan konu öldürülen subayların ve askerlerin İsrail’in ünlü operasyon birliğinin seçkin komandoları olmasıydı…
Yeni askerlerin ölümlerinde dikkat çekici olanı, işgal ordusunun en önemli elit birimlerinden biri olarak kabul edilen İsrail Şaldag birliğinde binbaşı rütbesinde bir müfreze lideri olması . Birimin, Gazze Şeridi'nde savaşın başladığı 7 Ekim'den bu yana görev yapan İsrail Hava Kuvvetleri'ndeki özel komando saldırı birimi olduğu belirtiliyor.

Shaldag | The Israeli Airforce's Tier 1 SF Unit

Üstelik İsrail Şaldag birliğinde binbaşının öldürülmesinin önemi, bu birimin İsrail ordusundaki yalnızca dört seçkin birlikten biri olarak kabul edilmesinde yatmaktadır. 
Bu birimler şunlardır: Sayeret Matkal, Kurmay Bölüğü), Sheetet 13 (Deniz Kuvvetleri). Komando), Birim 669 (Kurtarma ve Kurtarma).
İşgal ordusunun karada vurucu bir hava kuvveti olarak tanımladığı Şaldağ birimi, sahada, özellikle Lübnan ve Filistin'deki direniş hareketleriyle mücadelede birçok başarısızlığa maruz kaldı. 

Air Force Brings All Special Forces Under One Roof With New, 49% OFF

Peki Gazze'de Filistinli direniş savaşçılarının elinden yıkıcı bir darbe alan bu birlik nedir? 

1973 Ekim Savaşı'ndan sonra kuruldu.

Birim 5101 olarak da bilinen Shaldag Birimi, İsrail Hava Kuvvetlerinin, özellikle bu kuvvetin 7. Kanadında yer alan bir komando birimidir ve kalıcı olarak "Palmachim" üssünde konuşlandırılmıştır ve rütbeli bir subay tarafından yönetilmektedir. 

Bu birlik, 1973 Ekim Savaşı'nda İsrail işgal ordusunun yenilgiye uğratılması ve Genelkurmay Başkanlığı'ndaki keşif birliğinin savaş görevlerini yerine getirememesi ve buna ayak uyduramaması üzerine 1974 yılında Muki Bitzer önderliğinde kuruldu. 
Hava Kuvvetlerinin Özel Hava Hizmet Birimi'nden ilham alınarak, birden fazla savaş alanına sahip Royal English "SAS". Adı muhtemelen İngiliz SAS komando birliğinin kurucusu David Stirling'in "birliğinin, avının üzerine inen bir alaca şahin gibi düşmanın üzerine ineceğini" söyleyen bir sözüne dayanıyor.

Birlik kurulduğunda “Kurmay Bölüğü” birliğinden yedek askerlerden oluşuyordu ancak kısa bir süre sonra hızla ayrılarak İsrail işgal ordusunda Hava Kuvvetlerinin seçkin bir birimi haline geldi.

Philippine Navy could acquire 8 Israeli Shipyard Shaldag-class patrol boats

Kuruluş amacı Hava Kuvvetlerine bağımsız komando ve istihbarat yetenekleri kazandırmaktı. Adı Arapça "Yalıçapkını" anlamına gelen, nehir kenarlarında yaşayan ve gagasıyla yakaladığı balıklarla beslenen bir kuş türüdür. İngilizce'de Yalıçapkını olarak bilinir. Birimin adının muhtemelen İngiliz SAS'ın (Özel Hava Servisi) kurucusu David Stirling'in şu sözlerinden alınmıştır: Onun yalnızlığı, avına düşen elebaşı gibi bir düşmanın üzerine çökecektir.

Shaldag Unit - Wikipedia

Etiyopya, Lübnan ve Gazze'deki operasyonlara katıldı

Bu birimin belki de en öne çıkan görevleri komando misyonları ve suikastlar, derinlemesine istihbarat yürütmek ve aynı zamanda askeri uçaklar için sivil hedefleri tespit etme görevleridir.
Bu nedenle elit ve gizli bir birim olarak değerlendirilmekte ve hakkında fazla bilgi bulunmamaktadır. 
Onunla ilgili bilgi, özellikle de hedeflerinin ve görevlerinin ayrıntıları hakkında bilgi vermek yasaktır.

Ancak bu gizli birimin görevleriyle ilgili bazı ayrıntılar var; bunlardan en öne çıkanı, Falaş Yahudilerini Etiyopya'dan işgal altındaki topraklara sürmeyi amaçlayan Moshi II veya Musa II Operasyonu'na 1984 ve 1985 yıllarında katılmaktı. 
24 ve 25 Mayıs 1991 tarihlerinde Şaldağ birimi yaklaşık 14.500 Falaş Yahudisini nakletmiş ve bu operasyona “Şlomo (Süleyman) Operasyonu” adı verilmiştir. 

Birim, İsrail'in Filistin direniş gruplarına karşı yürüttüğü çok sayıda askeri operasyon ve kampanyaya katıldı ve Aralık ayında şehit edilen El Fetih hareketinin lideri Beytüllahim'den Youssef Abu Suwi'nin suikastından sorumlu olduğu biliniyor. 

Temmuz 2006'da İsrail ile Hizbullah arasındaki savaş sırasında birim, Hizbullah mahkumlarını İsrailli mahkumlarla takas etmek amacıyla kaçırmak için yaklaşık 30 operasyon gerçekleştirdi. Khandaq internet sitesinde yayınlanan habere göre, El Hikme Hastanesi'ne gerçekleştirilen bu operasyonlardan birinde birlik, içlerinden birinin Hizbullah Genel Sekreteri Seyyid Hasan Nasrallah olduğunu düşünerek 3 sivili kaçırdı .

İsrail'in Gazze'deki savaşlarında, Şaldağ birimi üyeleri 2014 savaşı ve mevcut savaş sırasında bazı Hamas tünellerini ortaya çıkarmayı başardılar, ancak Filistin direnişi El Aksa Tufanı Operasyonu'nda birimin 5 üyesini öldürdü.
Savaşın ilk günlerinde birlikteki bir albayın, ardından binbaşı rütbesindeki bir müfreze komutanının öldürülmesi.
Birim, kayıplara uğrama korkusuyla, aralarında 1989 ile 1992 yılları arasında birimin liderliğini üstlenen mevcut Savunma Bakanı Benny Gantz'ın da bulunduğu liderlerinin isimlerini gizlemeye başladı. 
2017'den beri lideri isminin ilk harfiyle sembolize ediliyor.

Şaldağ birliği askerlerini nasıl seçiyor?
Şaldağ Özel Birimi'ne katılacak adaylar ilk komando birlik sınavını geçiyor. Kursiyerleri, 22 ay süren, işgal ordusundaki herhangi bir birliğin en uzun eğitim aşamasından geçiyor.

Şaldağ birimi

Şaldağ birimindeki stajyerler, işgal ordusundaki herhangi bir birliğin en uzun eğitim aşamasından geçiyor 

Bu aşamadaki eğitim, hava seyrüseferi ve paraşütle atlama üzerine odaklanır, ardından istihbarat bilgilerinin toplanması ve iletişim ve keşif eğitimi, ardından doktorlar ve keskin nişancılar gibi belirli rollere sahip olanlar için özel eğitim ve son olarak da düşmanın yakalanmasına dayanma konusunda iki haftalık bir kursa odaklanır. 
Ani hayali yakalama, her türlü tehdit, sorgulama, fiziksel şiddet ve aşağılamaya maruz kalıyorlar ancak bu birlik, Filistin direnişinin yiğitliği karşısında görevlerini yerine getiremedi. 
Şu anki çatışmada darbe, 7 Ekim'deki büyük darbe ve o günü takip eden çatışmalarda ikinci darbe.

Güncellenme Tarihi : 10.2.2024 23:15

İLGİLİ HABERLER