Spor
  • 25.11.2009 00:39

'ELANO BUYSA LİNCOLN 10 KAT DAHA İYİ!..'

Türk Futbol Basınının usta yorumcusu ve Lig TV Genel Müdürü Şansal Büyüka Lig TV’de yayınlanan "Dobra Dobra" programında kendisine sorulan soruları yanıtladı.

Şansal Büyüka, Beşiktaş-Fenerbahçe derbisini değerlendirirken, Galatasaray'ın tartışılan yıldızı Elano'yu da yorumladı. Büyüka ayrıca Trabzonspor'daki son gelişmelerle ilgili de konuştu

FUTBOLCULAR NORMALDE BİRBİRLERİNE ÇOK YAKIN!..
Bence bir günahkârlar listesi yapılsa en sonda futbolcular bulunur. Futbolcular özel hayatlarında birbirleriyle çok sıkı bir dostluk içerisindeler. Tartışmaların en büyük sebebi ortamın gerginliğidir. Nitekim Rüştü senelerce Fenerbahçe’de oynadı sonra da Beşiktaş’a gitti. Genel olarak futbolcular birbirleriyle yakın ama dediğim gibi ortamın gerginliği onları etkiliyor. Fenerbahçe – Galatasaray maçında da gerilim olabilir ama ben bu iki takımdaki futbolcuların da birbirine yakın olduğunu biliyorum ama önceden kestirmek zor tabi.

MUSTAFA DENİZLİ’NİN HOCALIĞI TARTIŞILMAZ!..
Bir takımın da hocanın da inişleri çıkışları olacaktır. Ben Mustafa Denizli’nin hocalığının tartışılmasını çok garip buluyorum. Hoca formsuz olabilir, takımı iyi hazırlamamış olabilir.. Bunlar normaldir ama Mustafa Denizli’nin hocalığı tartışılmaz. Beşiktaş hiç beklenilmeyen maçlardan puan kaybettiler. Bu olunca puan farkı bayağı da büyüdü. Ferrari’nin de geldiği günden beri takıma oturması önemli oldu. Savunmayı toparlayan adam oldu diyebiliriz.

Beşiktaş’ın seyircisinin yarattığı olumsuz tepkinin oyuncular üzerinde kötü bir etki bıraktığını düşünüyorum. Beşiktaş takımını tebrik etmek lazım. Her zaman bu tepkilerle oynadı. İyi veya kötü olması önemli değil bu tepkilerin altında maç yapmak zordur. İlk 6 haftada normal olarak gözükmeyen Beşiktaş şimdi normalleşti. Aslında normal Beşiktaş budur.

ALMAN DAYANIKLILIĞI BREZİLYA KIRILGANLIĞINA İYİ GELDİ!..
Teknik taktik kısmına gelince kanatları çok iyi kapattılar. Serdar Özkan ve Ekrem devamlı geldi gitti ve Fenerbahçeli kanatların çıkmasını engelledi. Ernst ve Fink’te iyi oynadılar. Savunmanın önünde duvar vaziyeti gördüler adeta. Alman dayanıklılığı Brezilya kırılganlığına iyi geldi.

Mustafa Denizli normalde atağı seven ve çok gol atan takımlar yaratır. Neden bu sezon böyle olduğunu bilmiyorum. Normalde Mustafa Hoca bu değildir. Hem takımın attığı gol sayısı hem de yediği gol sayısı Mustafa Denizli’nin anlayışı değil.

BİR BİLİCA BİR SEZONDA 10 PUAN EDER!..
Fenerbahçe 3 hafta maç oynamadan çıktı sahaya. Bu bir takım için dezavantajdır. Hazırlık maçı da oynamayınca motivasyonu kayboldu. Son senelerde derbi kaybetmeyen Fenerbahçe herhalde bir motivasyon kaybı yaşadı. Derbiler teknik taktik, yaratıcılıktan önce mücadeleyle kazanılır. Carlos – Vederson iyi bir ikiliyken Daum bu ikiliyi bozdu. Gökhan Gönül arkasına çok fazla adam kaçırdı. Bence en önemli etki de Bilica’nın olmamasıdır. Mustafa Denizli de “ bir Bilica bir sezonda tam 10 puan “ demişti. Ama Fenerbahçe bir Bilica’nın bir Alex’in üzerine kurulmamalı. Lugano da yorgundu. Normalde ben Bobo’nun o golü dönüp atabileceğini düşünmüyorum. Semih de etkisiz. Guiza’nın yedek kalacağını anlayınca kızıp kampı terk etmesi, Emre’nin de sinirlerine hakim olamaması sanki Fenerbahçe’de takım disiplininin kaybolduğunu gösterir gibi. Ben bu sonucu normal buluyorum.

Kazım biraz afacan, biraz hergele bir oğlan. Seviyor sağa sola sataşmayı

Bekir İrtegün alındı ama Daum pek düşünmüyor. Ben aslında sorunun savunma hattında olduğunu düşünmüyorum. Fenerbahçe’de golcü ihtiyacı var. Ben de Ocak ayında iyi bir golcünün alınması gerektiğini düşünüyorum. Sarı – Lacivertli takımın devre arasında hava toplarına hakim, güçlü ve hırslı bir forvet alması gerektiğini düşünüyorum. Guiza’dan bence artık vazgeçilmesi gerekiyor.

İstanbul’un yeni Emniyet Müdürü spor terörünü yeterince önemsiyor bence. Verdiği değerden anlaşılıyor bu. Ben bunun anlık önlemlerle değil uzun vadeli radikal kararlarla önleneceğini düşünüyorum. Bugün Türkiye’nin bir numaralı sorunu spor terörüdür. Özel güvenlikçilerle çözülecek şeyler değil bunlar. Kendi taraftarları bile dövebiliyor bu güvenlikçileri.

Yeni yasa çıkarsa artık Türkiye’de hiçbir şey eskisi gibi olmayacak. Bedava bilete hapis cezası var. Şike yaptığın zaman 5-10 yıl arasında hapis cezası var. Futbol Federasyonu bu yasayı hazırladı Adalet Bakanlığı’na teslim edildi. Adalet Bakanlığı’nın buna mutlaka el atıp uygulaması gerekiyor.

Spor Toto Müdürü yıllardır bağırıyor kaçak oyun oynanıyor diye ama kimse umursamıyor. Bu bahis çetelerinin çoğu zaten yurt dışındandır. Bunun çok basit bir yolu var. Bundan 10 sene önceki İngiltere’ye bakın bir de şimdiki İngiltere’ye bakın. Onlar bizim karşımızda çok büyük bir örnek. Herkes 10 sene önce illallah diyordu İngilizlere şimdi ise gıptayla bakıyorlar.

LİNCOLN ELANO’DAN 10 KAT DAHA İYİDİR!..
Kesin olan bir şey var Elano buysa Lincoln 10 kat daha iyidir. Galatasaray’da ilk 11 şansı bence kesinlikle yok. Takımındaki hiçbir oyuncusundan memnun olmadığını da söylemişti. Bence Galatasaray’da ayar bozuldu. İlk başlarda gümbür gümbür oynuyordu. Sezon başında takıma ilk gelen Mustafa Sarp’tı. Herkes çok beğeniyordu. Çok iyi bir Ayhan vardı. Çok iyi bir Mehmet Topal vardı vs. şimdi bu oyuncular biraz geriledi. Arda da son 5-6 maçta bir durgunluk dönemine girdi. Normalde olağanüstü oynayan oyuncuların hepsi şimdi biraz düştü. Mustafa Sarp takımın arkasını toplamakla sorumlu zaten o yüzden herkes görevini yapacak. Servet’e de ayıp ediyoruz aslında. Son birkaç yıldır “SÜPERMEN” gibi oynuyordu şimdi ise normal oynuyor. Servet’in performansı zaten olağanüstüydü bence şu anki normal hali. Şimdi de eleştiriyorlar. Keita diye bir oyuncun var. Sakatlandı, ceza aldı takımın hücum gücü düştü. Leo Franco sıradan bir kaleci maç kurtaracak bir kaleci değil.

YİĞİT ŞARDAN’IN YAPTIĞI TÜRKİYE’YE ÖRNEK OLSUN!..
Ben Yiğit Şardan’ın talihsizliğini çok önemsiyorum. Ben bugüne kadar Türkiye’nin hiçbir sektöründe bu tarz bir istifa görmedim. Bu kadar ayrıntı olmaz artık. Almanya’da oynanan hazırlık maçında sahaya kimin çıkacağını da bilmesi gerekmiyor. Bu kadar da olmaz. Bence burada en hatasız isim Yiğit Şardan’dır. Buna rağmen istifa etmesini Türkiye’de bir ilk olarak görüyorum. Galatasaray Yönetimi eğer eski başkanları Faruk Süren ve Özhan Canaydın’a en ufak bir saygısızlık yapıldıysa ben bunu Galatasaray Kulübü’ne yakıştıramam çünkü Galatasaray Kulübü geleneklerine en bağlı kulüptür Türkiye’de. Galatasaray Yönetimi’ni istifaya çağırmalarını ben doğru bulmuyorum. Eğer Galatasaray’da Adnan Polat’ın istifasını isteyenler varsa önümüzdeki aylardaki kongrede alternatifini yaratır. O kadar yaygaraya gerek yok diye düşünüyorum.

ŞENOL GÜNEŞ TRABZON’A İLAÇ OLUR!..
Trabzonspor için adı geçenlerin hepsi önemli hocalar. Karadeniz’de dalgalar durulmaz bence. Ersun Yanal döneminde biraz durulur gibiydi ama kendileri yıktılar. Spor Bakanı Faruk Özak’ın Trabzonspor’da dedikleri kanun sayılır ki kendisi de Şenol Güneş’i istiyor. Ben de bu hocanın geleceğini düşünüyorum. Şenol Güneş’i getirdiniz sonuç garantisi diye bir şey yoktur bence. Şenol Hoca Trabzonspor’da son iki haftada kaybetti şampiyonluğu ama yine de gönderildi. Broos’a çok fazla tahammül etti ama Şenol Hoca’ya ne kadar tahammül edebilir. Şenol Hoca’nın kendine ait prensipleri vardır, onların da dışına çıkmaz. Şu şartlarda hangi yabancıyı getirseniz Şenol Hoca kadar çare olamaz. Yeter ki Şenol Hoca’ya gerektiği kadar destek versinler.

Trabzon’daki yerel medyanın da daha dikkatli olması gerekir. Onların elindeki en iyi malzeme Trabzonspor’dur. O yüzden Trabzon’daki yerel gazete ve televizyonların daha dikkatli ve ılımlı olması gerekiyor.

(Maraton)

Güncellenme Tarihi : 25.3.2016 13:51

İLGİLİ HABERLER