Ekonomi
  • 30.6.2008 03:38

ELEKTRİK FATURANIZI YÜZDE 35 DÜŞÜRMEK MÜMKÜN!..

AK Parti Hatay Milletvekili ve TBMM Küresel Isınma Komisyonu Başkanı Mustafa Öztürk, elektrik faturasının kabarıklığından yakınanlara yönelik ilginç bir çalışma hazırladı. Öztürk, “Elektrik faturaları yüzde 35 daha düşük gelsin ister misiniz?” başlığıyla hazırladığı raporda şu önerilerde bulundu:

OCAK VE FIRINLAR: Kapaksız tencere, tepsi ve tavada yemek pişirmeyin. Tüm tencerelerin, tepsilerin, tavaların ve çaydanlıkların tabanları düz olmalı. Fırın satın alırken mutlaka hava ve ısı sızdırmaz, yalıtımlı ve A sınıfı az enerji tüketen modeller olmasına özen gösterin. Yemek pişerken fırın kapağını gerekmediği sürece açmayın.

AYDINLATMA: Evlerde standart lambaların kullanımına son verin. Kompakt floresan lamba satın alarak aydınlatmadan kaynaklanan elektrik maliyetini yüzde 75 azaltmak mümkün. Otomatik olarak ışığı kapatan ve açan fotosel üniteler veya zaman ayarlayıcı kullanın. Kirli ve tozlu lambalar yüzde 25 daha fazla enerji tüketirler.

BULAŞIK MAKİNELERİ: Kısa süreli yıkama ve durulama özellikli, A sınıfı, bulaşık makinesi satın alın. Makineyi odaya yerleştirirken çevresinde en az 5 cm. boşluk kalmasına dikkat edin. Makineyi yarı dolu veya aşırı dolu halde kesinlikle çalıştırmayın

ÇAMAŞIR MAKİNELERİ: Çamaşırları yıkarken sıcak su yerine, ılık su kullanın. Durulamayı ve çalkalamayı ise soğuk su ile yaptırın. Elektrik enerjisinin yüzde 90'ı suyu ısıtmak için harcanır. Daha az su, enerji ve deterjan harcayan A sınıfı makine satın alınız. Soğuk suda temizleme yapan deterjanlar kullanın. Her yıkamadan sonra kurutucudaki filtreyi temizleyin.

BUZDOLABI VE DERİN DONDURUCU: Evdeki toplam elektrik enerjisinin yüzde 31'i buzdolabı ve derin dondurucu tarafından tüketilir. Buzdolabını, soba, radyatör, bulaşık makinesi ve ocaklardan uzak yere yerleştirin. Böylece enerji tüketimimizi yüzde 10- 15 azaltabilirsiniz. Yemekler buzdolabına konulmadan önce oda sıcaklığına kadar soğuması beklenmeli. Dolabın altında veya arkasında bulunan bobinleri yılda iki defa vakumlu süpürge ile temizleyin.

Güncellenme Tarihi : 15.5.2016 08:14

İLGİLİ HABERLER