Yaşam
  • 9.2.2007 01:35

ELEKTRİK KESİLİNCE İKİ KERE ANESTEZİ VERİLDİ!..

Hüsniye Akkoç, safrakesesindeki taşın yol açtığı şiddetli karın ağrısı şikayeti nedeniyle Okmeydanı Eğitim ve Araştırma Hastanesi’nden 4 kez ameliyat randevusu aldı.

Ameliyat randevuları, "Bakan geldi", "Ağrın yok", "Kanın sulanmış", "Elektrikler kesildi" diye ertelenen Hüsniye Akkoç, iki kez ameliyat masasından kaldırıldı. Akkoç’un ameliyat işkencesi, pazartesi günü "çifte anestezili" operasyonla sona erdi.

SAFRA kesesindeki taş nedeniyle dayanılmaz karın ağrıları çeken 52 yaşındaki Hüsniye Akkoç, temmuz ayında ameliyat için Okmeydanı Eğitim ve Araştırma Hastanesi’ne yattı. 15 Temmuz günü hemşireler tarafından hazırlandığını, üzerindekilerin çıkarılıp ameliyat elbisesini giydirildiğini söyleyen Hüsniye Akkoç şunları anlattı:

"Ameliyathaneye götürdüler. Sonra bir karışıklık oldu. Bakan geliyor diye doktorlar ameliyathaneden çıktılar. Öylece ortada kalakaldım. İçeri bir kadın doktor geldi, beni buradan çıkarın dediğimde sen benim hastam değilsin dedi. Biraz daha bekledim. Sonra doktorum gelerek ameliyatın iptal edildiğini söyledi."

ERTELENENRANDEVU

Akkoç’un ikinci randevusu, hastanın ağrısı olmadığı ve doktorların acil ameliyat gerekmediğini söylemesi üzerine ertelendi. Üçüncü randevu ise Hüsniye Akkoç’a şiddetli ağrıları yüzünden 3 şişe serum verildiği ve kanı sulandığı için ameliyat gerçekleşemedi.

Dördüncü randevu, 5 Şubat Pazartesi günüydü. Hastanenin 5. Genel Cerrahi Servisi’nde 13 numaralı yatakta yatan Hüsniye Akkoç, çok heyecanlıydı. O hiç sevmediği ameliyat elbisesi yeniden giydirildi. Sabah 08.00’de ameliyathaneye, diğer hastalarla birlikte indirildi. Hasta uyutulduktan hemen sonra elektrikler kesildi. Elektrik kesintilerinde devreye girerek ameliyatların devamını sağlayacak olan jeneratör çalıştırılamadı. Hüsniye Akkoç 2 saat sonra yarı baygın halde odasına çıkarıldı. Kendine geldiğinde, ameliyat olamadığını öğrendi.

SADECE UYUTTUK

13.00 sıralarında, "Elektrikler geldi, ameliyat yapılacak" denilerek, tekrar ameliyata hazırlanan Hüsniye Akkoç ameliyathaneye indirildi. Doktorlara, "Bana sabah da narkoz verdiniz. İki kez narkozun zararı olmaz mı?" diye soran Hüsniye Akkoç, "Sabah sadece uyuttuk, narkoz vermedik" cevabını aldığını söyledi. Hüsniye Akkoç, bu curcuna içinde başarılı bir ameliyat geçirerek safrakesesindeki taştan kurtuldu.

İstanbul Sağlık Müdürlüğü ve Okmeydanı Eğitim Araştırma Hastanesi, konuyla ilgili açıklama yapmadı. İl Sağlık Müdürlüğü’nün gönderdiği, arızanın olduğu gün Başteknisyen Yardımcısı Adil Demir, Teknik İşler Sorumlusu Yılmaz Parlakpınar ve Hastane Müdür Yardımcısı Mustafa İnan’ın imzalarının bulunduğu tutanakta, "Ameliyata alınan üç acil cerrahi müdahalenin uzun sürmesi nedeniyle ameliyatların bitmesi beklenmiş olup, ameliyathaneden alınan teyit sonrası 10.15 sularında kontrollü olarak kesinti yapılmıştır" ifadesi yer aldı.

GÜÇ KAYNAĞI YOK

Adının açıklanmasını istemeyen bir uzman doktor, Okmeydanı Eğitim ve Araştırma Hastanesi’nde jeneratörün devre dışı kaldığı zamanlarda, hastaneye ve ameliyathanelere elektrik verilmesini sağlayan UPS (kesintisiz güç kaynağı) bulunmadığını söyledi.

Birsel SANCAR/İSTANBUL


iki anestezi ÇOK riskli

Anestezi ve Reanimasyon Uzmanı Prof. Dr. Okan Balcıoğlu, hastalara bir günde 2 defa anestezi uygulanmasının riskli olduğunu, ikinci anestezi için 3 gün beklenmesi gerektiğini söyledi. Prof. Balcıoğlu, çifte anesteziyle ilgili şöyle konuştu: "Ameliyat bittikten sonra hastada kanama veya başka bir olumsuzluk olursa tekrar acil olarak anestezi uygulanması gerekebilir. Bu acil ve zorunlu bir durumdur. Anesteziyle hayatında ilk kez karşılaşmış birinde sabah ilk ameliyattan birkaç saat sonra anestezi verilip alerjik reaksiyon gelişirse ölüm gerçekleşebilir."

Yönetİmİn İhmalİ var

İstanbul Tabip Odası Genel Sekreteri Dr. Hüseyin Demirdizen, Okmeydanı Hastanesi’nde jeneratörü devre dışı bırakan arızadan haberleri olduğunu söyledi. Hangi gerekçeyle olursa olsun arızada yönetimin ihmali olduğunu vurgulayan Dr. Demirdizen, "Ameliyathanede teknik bir sorun olabilir, elektrik kesilebilir, ameliyat malzemeleri geç gelebilir. Bunların hepsi giderilebilecek sorunlardır. Elekrik kesintilerinin sık yaşandığı bir ülkede, üstelik bir kamu hastanesinde jeneratörün işe yaramaması hastaların hayatını tehlikeye sokacak bir hatadır.Yöneticilerin gerekli tedbiri alması gerekiyordu" dedi.
Güncellenme Tarihi : 24.3.2016 22:09

İLGİLİ HABERLER