Ekonomi
  • 24.3.2023 16:40

Emekli ikramiyesi yüzde 82 artışla 2000 TL oldu

Emekli bayram ikramiyesi belli oldu. 2023 yılı Ramazan ve Kurban Bayramı'nda uygulanacak emekli ikramiyesi 900 TL'lik artışla 2.000 TL'ye yükseldi. Böylece emekliye 2 bayramda toplamda 4.000 TL ödenmesi kararlaştırıldı.

Milyonların merakla beklediği emekli bayram ikramiyesi açıklandı. AKP Grup Başkanvekili Mustafa Elitaş, TBMM'de emekli maaşları ödemeleri ve bayram ikramiyesi hakkında açıklamalarda bulunuyor. Elitaş, emekli bayram ikramiyesinin Ramazan ve Kurban Bayramı'nda 900 TL'lik artışla 2 bin TL'ye yükseldiğini duyurdu.

EMEKLİ BAYRAM İKRAMİYESİ YÜZDE 82 ARTTI

Milyonların merakla beklediği emekli bayram ikramiyesi belli oldu. AKP Grup Başkanvekili Mustafa Elitaş, TBMM'de emekli maaşları ödemeleri ve bayram ikramiyesi hakkında açıklamalarda bulunurkeni bayram ikramiyesi tutarının 2 bin TL'ye yükseltiğini duyurdu.

'EMEKLİYE 2 BAYRAMDA TOPLAMDA 4 BİN TL ÖDENECEK'

Elitaş'ın açıklamalarında öne çıkan satır başları:

"Emekli bayram ikramiyesi Ramazan ve Kurban Bayramı'nda 1100 TL'lik ikramiyelere 900 TL'lik artışla 2 bin TL'ye yükseldi. Böylece emekliye 2 bayramda toplamda 4 bin TL ödenecek.

Toplamda EYT'lilerle birlikte tahminen 15 milyon vatandaş bu bayram ikramiyelerinden faydalanmış olacak.

Emekli maaşı 5500 olanların maaşları artırılırken 6000 TL emekli maaşı alanların durumu hakkında kamuoyunda bazı soru işaretleri var.

Kanun teklifi Meclis'te yasalaşıp Sayın Cumhurbaşkanının onaylayıp Resmi Gazete'de yayımlandığın andan itibaren Türkiye'de 7500 TL'nin altında emekli maaşı olmayacak.

Bizim asgari ücrete kanunen zam yapabilme yetkimiz yok. Sadece en düşük emekli maaşlarını kanunla düzenlememiz mümkün. En düşük emekli maaşı da sistemimize 2019'da girdi. 2019 yılında daha önceki yasal düzenlemelerden dolayı 1000 TL'nin altındaki Bağ-Kur'luların mağduriyetini kaldırmak için en düşük emekli maaşı uygulamasını başlamıştık.

EN DÜŞÜK EMEKLİ AYLIĞI VE PRİM GÜNÜ FAZLA OLANLARIN DURUMU

Bu bayram ikramiyelerinin, işsizlik sigortası alan kardeşlerimizin ve en düşük emekli maaşının 7500 TL olmasının hayırlı uğurlu olmasını niyaz ediyorum. Buradan bu müjdeyi veren Sayın Cumhurbaşkanımıza da şükranlarımı arz ediyorum.

Rakamları yanıltmamak adına açıklığa kavuştarayım. 7 bin liranın altında emekli aylığı alan kişi sayısı 8 milyon 139 bin kişi, 7 bin 500 liranın altında emekli aylığı alan kişi sayısı 8 milyon 796 bin kişi, 8 bin liranın altında emekli aylığı alan kişi sayısı 9 milyon 898 bin kişidir. Burada biz orta noktayı bulmuşuz. Bunu daha da süt noktalara götürdüğünüz takdirde çalışan ile emekli olan arasında bir dengesizlik ve huzursuzluğu beraberinde getirebilirsiniz. Bu da psikolojik ve sosyal olumsuzlukları da beraberinde getirir.

'ŞU AN ÖNÜMÜZDE ÖYLE BİR DURUM SÖZ KONUSU DEĞİL'

Memur maaşına yapılan zam SSK'lıları ilgilendirmeyen bir durum. SSK'lıları yani işçi sayılan kişilerin maaşlarına yapılan düzenlemeler Asgari Ücret Tespit Komisyonu vasıtasıyla, memur maaşlarına yapılan düzenlemeler ise sendikalar ve kamu arasında yapılan toplu iş sözleşmeleri çerçevesinde belirleniyor. Şu an önümüzde öyle bir durum söz konusu değil.

Toplu iş sözleşmelerinin revizesini kanunen bizim yapmamız da mümkün değil zaten. Aksi halde anayasaya aykırı bir durum ortaya çıkarmış oluruz. Yapılan bir toplu iş sözleşmesinin kanunla parlamento vasıtasıyla yükseltilmesi yarın toplu sözleşmenin de ortadan kaldırılmasıyla sonuçlanır.

ÖLÜM, YETİM AYLIĞI İLE İLGİLİ DÜZENLEME VAR MI?

Onların zaten dosya bazında belli, anne babadan onlar da 7500 liradan aşağı ise dosya bazında, farz edelim ki 5500 lira alıyorlar, o da 7500 liraya çıkacak. Anneye çocuklara nasıl olacağı, çocuk erkekse kaç yaşına kadar faydalanacağı ile ilgili yasada düzenlemeler söz konusu. 7500 liralık kısımdan dosya bazında faydalanıyorlar.

Her faydalanan kişi 7500 liradan faydalanmayacak. Miras bırakan kişinin mirasçıları 7500 lirayı paylaşacaklar. Bundan önce 5500 lirayı paylaşıyorlardı.

Emekli maaşı herkes için geçerli, SSK’lı için Emekli Sandığı için geçerli. Devlet memurlarının en düşük emeklisi 12 bin küsür lira alıyorlar. Bağ-kur’lu 9 bin gün prim ödemesine rağmen eğer biz en düşük parayı koymasak 2019’da başlamasaydık şu anda normal şartlar altında 1. dereceden emekli olan Bağ-kur 2 bin lira maaş alacaktı. 9 bin gün prim ödüyor. 2 bin lira maaş alıyor.

EYT’liler 5 bin ve 5975 gün prim ödüyorlar. 5500 ile 7900 lira arasında maaş alıyorlar. Şimdi 7200 gün prim ödeyenler 6000 civarında maaş alıyorlar. 9 bin gün prim ödeyen Bağ-kur’lu 60 yaşında emekli olacak aldıkları emekli maaşları çok düşük. Biz burada hem SSK’lılar hem Bağ-kur’luları hem bütün sistemde devlet memurlarına bunun çok azı girebilir. Zaten emekli maaşı 11 bin 849 lira.

Güncellenme Tarihi : 25.3.2023 01:27

İLGİLİ HABERLER