Ekonomi
  • 2.4.2007 00:26

EMEKLİ SANDIĞI, SSK VE BAĞ-KUR BİRLEŞİYOR!..

Başbakan Recep Tayyip Erdoğan, Emekli Sandığı, SSK, Bağ-Kur ve Yeşil Kart'ı birleştireceklerini ve tek çatı durumuna getireceklerini belirterek, ''Bu ülkede sosyal güvenlikte, sosyal güvencede ayrım olmayacak'' dedi.
      Recep Tayyip Erdoğan, Eskişehir Vilayet Meydanı'nda düzenlenen, içinde okulların, bölünmüş yolların, sanayi tesislerinin, parkların da olduğu 212 tesis ve hizmetin açılış törenine katıldı.
      Erdoğan, burada yaptığı konuşmada, Eskişehir Büyükşehir Belediye Başkanı Yılmaz Büyükerşen'in ''şehirlerarası yolun şehir dışına alınması'' talebi üzerine, şunları kaydetti:
      ''Büyükşehir belediye başkanımızdan özellikle bir şeyi rica edeceğim. O da şudur; Ben de biliyorsunuz büyükşehir belediye başkanlığı yaptım. O zamanlar merkezi yönetimden hep şunu isterdim; (Şehir içi yolu lütfen bana verin. Ben bunu yapayım) derdim. O zaman merkezi yönetim bana şehir içi yolu vermedi. Yalvar, yakar vermedi. En sonunda kendilerinden zorla aldım. Bunların ağaçlandırma işlerini hep kendim yaptım. Ne zaman ki başbakan oldum, ilk işim biliyorsunuz, bütün belediyelere şehir içinden geçen karayollarının devrine ait genelge oldu. Bunu niye söylüyorum? (Yerel yönetim, genel yönetim) Böyle bir ayırımcılığa girmeden halkımıza hizmeti ön plana çıkarmamız lazım. Çünkü Ankara'dan Türkiye'nin herhangi bir yerindeki şehrin durumu ne haldedir, bu her zaman bilinmez. Bazı yerlerde çökmeler olur. Oradaki karayolları teşkilatı zayıf olabilir. Yerel yönetim bu tür yerlerde gerekli desteği, müdahaleyi yapabilmeli.
      Biz el ele vereceğiz, bu ülke bizim, şu partinin bu partinin değil bu ülke bizim, hepimizin. El ele vereceğiz, dayanışma içinde olacağız ve bu ülkeyi gazi Mustafa Kemal Atatürk'ün ifade ettiği muasır medeniyetler seviyesinin üstüne çıkaracağız. Ve ülke bunlardan birşey kazanmıyor. Çünkü hepimiz buralarda bir müddet varız, bir müddet yokuz. Uzun ince bir yoldayız, gidiyoruz gündüz gece. Olay bu. Gideceği gündüz gece. Mesele ne? Mesele baki kalan bu kubbede hoş bir seda imiş meğer. Yoksa birbirimizle dayanışma içerisinde olamazsak, birbirimize güç, destek veremezsek bir yere varamayız. Yanımızdaki, sağımızdaki, solumuzdaki ülkeler bakarsın bizi gelir geçer. Biz onları uzaktan seyrederiz, ama bu Türkiye'ye yakışmaz.''
     
     ''MİLLET, MİLLİYET NEDİR ÖĞRETMİŞİZ''

      Türkiye'nin tarihteki yerine ulaşması gerektiğini ifade eden Erdoğan, ''Hani merhum İstiklal Marşı şairimiz diyor ya; (Bir zamanlar biz de millet hem nasıl milletmişiz. Gelmişiz dünyaya millet, milliyet nedir öğretmişiz) Biz, böyle bir milletiz'' dedi.
      Göreve geldiklerinde milli gelirin 181 milyar dolar olduğu hatırlatan Erdoğan, 4 yılda bu rakamın üstüne 210 milyar dolar eklediklerini dile getirdi. ''Nasıl oldu bu?'' diye soran Erdoğan, ''İşte sanayicilerimizle, işadamlarımızla, hep beraber oldu'' diye konuştu.
      Erdoğan, kadınların da el ele vererek, tırnaklarıyla eşeleye eşeleye emeklerini paraya çevirdikleri ve ev ekonomisine katkıda bulunduklarını kaydetti.
      Sağlık ve eğitim konusunda yaptıkları çalışmalara da değinen Erdoğan, ''Bunların hepsi hortumlar kesilerek oldu. Bu hortumlar kesilmeseydi bunlar olmazdı'' dedi.
     
     ''SAĞLIKTA AYRIM KALKACAK''

      Sağlık konusunda SSK ve devlet hastanelerini birleştirdiklerini vurgulayan Erdoğan, SSK'lıların ilaçlarını serbest eczanelerden alabildiklerini söyledi.
      Erdoğan, sosyal güvenlikte tüm çatıları birleştireceklerini belirterek, ''Emekli Sandığı, SSK, Bağ-Kur ve yeşil kart, bunların hepsini birleştiriyoruz ve tek çatı haline getiriyoruz. Ayrım kalkacak. Bu ülkede sosyal güvenlikte, sosyal güvencede ayrım olmayacak. Bu kalkacak. Bunun adımlarını atıyoruz. Geçen hafta Bakanlar Kurulu'nda arkadaşlarımızla enine boyuna bunları tartıştık, konuştuk ve inşallah bunlar tamamen giderilecek'' dedi.
     
     TOKİ, OKUL YAPACAK

      Erdoğan, ''İnşallah TOKİ, hastane yapımında da okul yapımında da nasıl konutta bir başarı sağladıysa, şimdi de milli eğitime okullar yapacak. Ondan sonra milli eğitim TOKİ'ye borçlanacak ve TOKİ'ye ödemesini yapacak. Nasıl yapacak? Okulu teslim alacak ondan sonra da 5-6 yılda ödemesini yapacak. Dedik ya iş bilenin kılıç kuşananın'' diye konuştu.
      Hedefin ''30 kişilik sınıflar'' olduğunu belirten Erdoğan, ''Başaracağız. İşimiz kolay değil. Ama kolay olanın da keyfi yok. Zor olanı başarırsan keyfi olur'' dedi.
      KÖYDES projesine de değinen Erdoğan, KÖYDES ile Türkiye'nin bir devrim yaşadığını, yıl sonuna kadar Türkiye'de yolu ve suyu olmayan köy kalmayacağını bildirdi.
      Gelecek yıldan itibaren yapacakları çalışmayla elektrik enerjisinin yeterince ulaşmadığı köyün de kalmayacağını belirten Erdoğan, ''Çünkü ilk defa köylere enerji ulaştığı zaman televizyon, buzdolabı ve bilgisayar falan yoktu. Tabii ki götürülen trafolar ve kablolar düşük kapasiteliydi. İnşallah şimdi güç artırımına gideceğiz. Bütün köylerimizde elektrik noktasında çekilen sıkıntılar da çekilmeyecek'' dedi. Erdoğan, kentlerde de elektrik enerji hatlarını yer altına alacaklarını bildirdi.
      TOKİ'nin yaptığı konutlara da değinen Erdoğan, bugüne dek 130 bin konutun sahiplerine teslim edildiğini söyledi.
      Göreve geldiklerinde 9 ilde doğalgaz bulunduğunu anlatan Erdoğan, şimdi 45 ilde doğalgazın bulunduğunu, hedeflerinin yıl sonuna dek bu rakamı 60 ile çıkarmak olduğunu kaydetti.
     
     TARIM

      Tarım alanında da yeni bir adım attıklarını anlatan Erdoğan, açık kanalet sistemini kaldırarak, yerine kapalı sisteme geçileceğini anlattı. Bilişim teknolojisinden yararlanarak yeni bir sistemin adımını attıklarını ifade eden Erdoğan, şöyle konuştu:
      ''Şu anda bunu Ziraat Bankası başlatıyor. 1 Mayıs'tan itibaren başlatıyoruz. İlk proje uygulamasını GAP'tan başlatıyoruz. Diğer illerden gelen taleplerle de bunu yaygınlaştıracağız. Bu, hem verimliliği artıracak hem de toprakta tuzlanma ve çoraklanma olayını ortadan kaldıracak. Suyu daha verimli kullanacağız. Şu anda GAP'ta su çok verimsiz kullanılıyor. İsraf ediliyor. Bu israftan böylece kurtulmuş olacağız.'' Göreve geldiklerinde 15 yıldır bitirilmeyen Karadeniz Sahil Yolu'nu bitirme durumuna geldiklerini belirten Erdoğan, ''Cumartesi-Pazar inşallah Samsun'dan yola çıkıyoruz. Artvin, Borçka, buranın barajını da açarak Sarp Geçidi'nde de inşallah noktayı koyacağız. 542 kilometrelik Karadeniz Sahil Yolu'nu resmen hizmete almış olacağız.'' Erdoğan, göreve geldiklerinde yüzde 35'i tamamlanmış olan Karadeniz Sahil Yolu'nun, 4 yılda yüzde 65'ini gerçekleştirdiklerini söyledi.
      Erdoğan, ''Atalarımız güzel söylemişler; İnanç azim, kararlılık, tekeden süt çıkartır. Ferhat-Şirin gibi Leyla-Mecnun gibi olursa bu iş dağları deler '' dedi.
     
      "KARŞIMIZA ŞÖYLE ÇIKTILAR, 'ÜNİVERSİTE KURMAK MESELE DEĞİL, YA ORAYA ÖĞRATİM GÖREVLİSİ GÖNDEREBİLMEK MESELE"

      Başbakan Recep Tayyip Erdoğan, "Üniversite kurmak mesele değil, ya oraya öğretim görevlisi gönderebilmek mesele" biçiminde görüşler olduğunu belirterek, "Dedik ki bizim hükümet olarak görevimiz, üniversiteyi kurmak. Oraya öğretim üyesini yetiştirmek, göndermek, Türkiye'de bir kuruma görev verildi onun adı da YÖK. Sen de onu yetiştireceksin, oraya onu göndereceksin. Eğer yetiştiremiyorsan, ha bunu söylersin, yetiştirenler çıkar. Bu ülkede öğretim üyesi olmak isteyen çok insanımız var" dedi.
      Recep Tayyip Erdoğan, Eskişehir Vilayet Meydanı'nda, 212 tesisin toplu açılış töreninde bir konuşma yaptı.
      Erdoğan, bugün Eskişehir için aynı zamanda tarihsel bir gün olduğunu belirterek, büyük bir azim, inanç ve özveriyle kazanılan bağımsızlık mücadelesinin en önemli dönüm noktalarından biri olan 2. İnönü Zaferi'nin 86. yıldönümü olduğunu hatırlattı.
      Erdoğan, Türk ulusunun her zaman olduğu gibi tarihin bu zorlu sınavını da başarıyla geçtiğini, bağımsız Türkiye Cumhuriyeti'nin kuruluşu yönünde önemli bir adım attığını belirterek, "Milletçe şehitlerimizin bize bıraktığı bu mukaddes mirası aynı şuur, inançla dahada yükseklere taşımakta kararlıyız. Tarihimizde çok önemli bir yeri olan 2. İnönü Zaferi'nin 86. yıldönümünü kutluyor, başta Gazi Mustafa Kemal Atatürk ve İnönü Savaşı'nın komutanı İsmet İnönü Olmak üzere bütün istiklal kahramanlarımızı saygıyla ve rahmetle anıyorum" diye konuştu.
      Erdoğan, Türkiye'nin devlet ve özel sektör yatırımlarıyla büyük bir heyecanla, enerjiyle geleceğe koştuğunu vurgulayarak, yapılan tesisleri tek tek açmaya yetişemediklerini ve toplu açılışlar yaptıklarını kaydetti.
      Erdoğan, "Dünün krizler ülkesi Türkiye, bugün dünyadaki ekonomi otoritelerinin deyişiyle bir fırsatlar ülkesi haline gelmiştir. Üstelik bu değişim 4.5 yıla sığmıştır" dedi.
      "Adeta bir dev yeniden ayağa kalkıyor. Bir millet hakettiği geleceği yakalak üzre koşan adımlarla ideallerine doğru ilerliyor" diyen Erdoğan, Türkiye'yi ve kentleri dolaşan herkesin dünle bugün arasındaki farkın ne denli büyük oluğunu gördüğünü söyledi.
      Erdoğan, bu büyük değişimi daha çok Türkiye'ye gelen yabancıların bizzat yakından izlediklerini vurgulayarak, "Gittiğimiz zaman bize bunu açıkça ifade ediyorlar" diye konuştu.
      Yabancıların "Türkiye artık sessiz bir devrim yaşıyor" dediklerini vurgulayan Erdoğan, bu gerçeği gördükleri için de Türkiye'ye koşarak geldiklerini vurguladı.
      Erdoğan, göreve gelmeden önce Türkiye'ye her yıl gelen doğrudan küresel sermayenin 1 milyar doları geçmediğini hatırlatarak, geçen yıl Türkiye'ye gelen doğrudan küresel sermayenin 20 milyar dolara ulaştığını kaydetti.
     
     "YABANCI SERMAYEDE 20 MİLYAR DOLARI AŞACAĞIZ"

      Bu yıl mart ayı sonu yabancı sermaye rakamının 10 milyar doları aştığına dikkati çeken Erdoğan, "Bu da şunu gösteriyor. İnşallah bu hızla giderse yıl sonuna kadar 20 milyar doları da aşacağız" dedi.
      Eskişehir'de bugün 61 sanayi tesisinin resmi açılışını yaptıklarını hatırlatan Erdoğan, "Bu, sıradan bir olay değil, Türkiye ayağa kalkıyor. Bir dev yeniden uyanıyor. Bu öyle bir uyanış ki inşallah 2013 yılının sonunda kişi başına milli gelir 10 bin doları yakalayacak. 10 bin doları yakaladığımız anda Türkiye'yi tutana aşkolsun. Ondan sonra gümbür gümbür yürüyeceğiz" diye konuştu.
      Türkiye'nin ihracatında sanayi ürünlerinin önemli bir ağırlık taşıdığına işaret eden Erdoğan, şunları kaydetti:
      "Eskiden buğday ihraç eder, bunlarla öğünürdük. Gemiler dolusu tahıl gönderir, bir parça makina alır, ancak öderdik. Şimdi bu devran değişti. Artık Türkiye Avrupa'ya makine üretiyor, ihraç ediyor.
      Şu anda Avrupa'da, Türkiye'nin televizyon yarışında bir numara olduğunu görüyorsunuz. Beyaz eşyada aynı şekilde. Daha güzel olacak sizin sayenizde. Biz sadece yol gösterdik, öndeki takozları kaldırdık. Milletin önünü açtık, millet yürüdü. Olay bu.
      Milletle beraber yürüyeceğiz. Çünkü siz bu güzelliklere layıksınız. Bunu başaracağız, fakat henüz hedefleri vurmuş değiliz. Türkiye'nin bu kadar zamanda aldığı bu mesafeler önemlidir. Kim bunun farkında değilse, kim bu gelişmeyi görmezden geliyorsa, bu millete karşı haksızlık ediyor. Çünkü Türkiye'nin bu büyük değişimini gerçekleştiren esas olarak millettir. Milletin o değişim arzusu, iradesi fedakarlığıdır." Türkiye için hizmet ve düşünce üretmek isteyenin önünü açtıklarını ifade eden Erdoğan, şöyle devam etti:
      "Bu ülkenin kaynakları zayi olmasın, hırsıza ve arsıza peşkeş çekilmesin diye azami dikkat ve hassasiyet gösterdik. Sadece istismarları engelleyerek, israfı durdurarak ve bürokrasiyi azaltarak elde ettiğimiz kaynaklar bile bu ülkenin yıllardır bir arpa boyu ilerlemeyen yatırımlarına hareket getirmeye yetti. Düne kadar havaya savrulan kaynaklar, Türkiye'nin geleceğine yol, köprü, okul, hastane ve konut olarak dönmeye başladı. Dünya çapında dev projeler tek tek hayata geçirildi. Üstelik bütün bu yatırımlar, enflasyonla etkin mücadelenin yürütüldüğü bir dönemde gerçekleştirildi. Vatandaşımızın bir yerde bir ihtiyacı varsa bahanelerin ve vurdumduymazlıkların arkasına sığınmadan devlet vatandaşının yanında oldu. Yol gitmemiş yerlere yol gitti. Suyu olmayan köylere su gitti. Okulu olmayan yerlere okul gitti. Yanında bilgisayar ve internet gitti." Eğitimi devletin bütçesinde ilk sıraya çıkardıklarını ifade eden Erdoğan, şu anda devlet bütçesinde en büyük payın milli eğitime verildiğini belirterek, "Neden, cehaletle savaş öncelikli prensibimiz de onun için" dedi.
      Bir grup gencin "Türkiye seninle gurur duyuyor" diye tempo tutması üzerine Erdoğan, şunları kaydetti:
      "Gençler, özellikle şunu vurgulamak istiyorum. Türkiye'nin dörtbir yanında doğu-batı ve kuzey-güney ayrımı yapılmaksızın, dedik ki, ilmi her tarafa aynı oranda götürmenin gayreti içinde olacağız. Çünkü terkedilen bölgelerimiz vardı. Niçin Güneydoğulu, Doğulu, Doğu Karadenizli bölgesinde üniversiteli görmesin?
      Karşımıza şöyle çıktılar, 'üniversite kurmak mesele değil, ya oraya öğratim görevlisi gönderebilmek mesele'. Dedik ki bizim hükümet olarak görevimiz, üniversiteyi kurmak. Oraya öğretim üyesini yetiştirmek, göndermek, Türkiye'de bir kuruma görev verildi, onun adı da YÖK. Sen de onu yetiştireceksin, oraya onu göndereceksin.
      Eğer yetiştiremiyorsan, ha bunu söylersin, yetiştirenler çıkar. Bu ülkede öğretim üyesi olmak isteyen çok insanımız var.
      Biliyorsunuz 15 ilimize üniversite kararını parlamentodan çıkardık. Şimdi 17 ile üniversite kararını çıkarıyoruz. Böylece 9 ilimiz kalıyor. İnşallah o 9 ilimizi de altyapısı hazırlandığı anda onları da sıraya alacağız. Böylece üniversite olmayan il Türkiye'de kalmayacak." Milletin efendisi değil, hizmetkarı olduklarını anlatan Erdoğan, Eskişehir Havaalanı'nın haziran ayında açılması için hazırlıkların yapıldığını da bildirdi.
     
     HIZLI TREN

      İstanbul-Ankara hızlı tren projesine de değinen Erdoğan, "İstanbul-Ankara tren seferlerimiz eskiden çok romantikti. Yolculuğumuz çok romantikti. İstanbul'dan gece binerdik trene, sabah 8-9'da Ankara'ya varırdık. 11-12 saat sürerdi. Fakat artık dünya zamanla yarışıyor. Onlar farklı bir şekilde Ankara-İstanbul arasındaki bir mesafeyi 2-2.5 saatte hallediyor. Biz niye halledemiyoruz? Biz bunu yapamaz mıyız? Bunun adımını attık. İnşaallah artık Ankara-Eskişehir arasının sonuna geldik. 1-2 ay içinde fevkalade bir hal olmadığı zaman burananın açılışını gerçekleştireceğiz" dedi.
      Eskişehir-İstanbul arasındaki bölümün ihalesinin yapıldığını hatırlatan Erdoğan, bunun çalışmasının da hızla yapıldığını kaydetti.
      Proje tamamlandığında İstanbul-Ankara arasının demiryolu projesinin tamamlanması durumunda Eskişehir'in, hem Ankara hem İstanbul'un banliyösü gibi olacağını belirten Erdoğan, İstanbul ve Ankara'dan Eskişehir'e gelmenin 1 saat- 1 saat 15 dakikaya düşeceğini anlattı.
      Erdoğan, Ankara-Konya arasında da hızlı tren projesinin yürütüldüğünü belirterek, projenin tamamlanmasıyla ulaşım süresinin 1 saat-1 saat 15 dakikaya düşeceğini vurguladı.
      Başbakan Erdoğan, daha sonra telekonferanslar aracılığıyla açılışları gerçekleştirdi.
      Erdoğan, havaalanından başbakanlık otobüsüyle törenin yapıldığı vilayet önüne geldi. Erdoğan, gelişi sırasında çocuklara oyuncak ve ajanda dağıttı.
      Tören alanında, dev Atatürk posterlerinin yanısıra Erdoğan'ın posteriyle Türk bayrağının asıldığı gözlendi.
      Vatandaşlar, "Türkiye seninle gurur duyuyor" biçiminde sloganlar atarlarken, kimi vatandaşların da "Cumhurbaşkanım" diye bağırdıkları duyuldu
Güncellenme Tarihi : 24.3.2016 20:33

İLGİLİ HABERLER