KAYNAK : Haber Vitrini
ANKARA- Emeklilikte kademeli geçişi düzenleyen tasarı, Anayasa Mahkemesi’nin tanıdığı sürenin dolmasına 4 saat kala yasalaştı.
Yasanın yürürlük tarihi 23 Mayıs 2002 oldu. Genel Kurul’da yapılan değişikliğe göre, emekliliğe bir kademe daha eklendi. Yasaya göre, 50 yaşını doldurmuş memurlara resen emeklilik yolu da açılıyor.
Anayasa Mahkemesi’nin iptal etmesi üzerine iptal gerekçeleri gözönünde doğrultusunda hazırlanan emeklilikte kademeli geçişi öngören tasarı, Meclis Genel Kurulu’nda kabul edildi.
Yasa sigortalıların, Emekli Sandığı’na bağlı olanların ve tarım işçilerinin emekliliğini düzenliyor. Meclis Plan ve Bütçe Komisyonu’nda yapılan değişikliğe göre yasanın yürürlük tarihi 1999’dan 2002’ye çekilmişti. Bakan Yaşar Okuyan’ın itirazlarına rağmen Genel Kurul’da da yürürlük tarihi değişmedi ve 2002 olarak kaldı.
Genel Kurul’da yasa üzerinde bazı değişiklikler yapıldı. Yeni bir grubun daha emekli olmasına imkan tanıyan ve bir kademe daha ekleyen düzenleme, çalışanların lehine bir durumun ortaya çıkmasını sağlıyor.
Sigortalılık süresi 18 yıldan fazla olan kadınlar 40; 23 yıldan fazla çalışan erkekler ise 44 yaşında emekli olacak.
23 Mayıs itibarıyla 15 yıllık sigortalılık süresini tamamlayan 50 yaşındaki kadın ve 55 yaşındaki erkek 3 bin 600 işgünü prim yatırmak kaydıyla emekli olabilecek.
Emekli Sandığı’na bağlı olanlar için de emekliliğine 2 yıl ve daha az kalan kadınlara 40; 2 yıl 6 ay veya daha az kalan erkeklere 44 yaşında emekli olma imkanı tanındı.
Sözkonusu yasa kademeli geçişi düzenlemenin yanısıra 50 yaşını doldurmuş memurların resen emekli edilebilmesini de getiriyor.
Güncellenme Tarihi : 16.3.2016 16:57