ANKARA - Cumhurbaşkanı Ahmet Necdet Sezer''in kararnamesini dört kez geri çevirmesine rağmen Başbakan Tayyip Erdoğan''ın tercihiyle TRT Genel Müdürlüğü''ne atanan Şenol Demiröz, hakkında soruşturma açılınca dün emeklilik dilekçesini verip, TRT''deki görevinden çekildi.
AKP''nin hükümete gelmesinden sonra TRT Genel Müdürlüğü seçimi öncelikleri arasındaydı. O dönem genel müdür olan Yücel Yener''in istifasıyla yerine düşünülen ilk isim Erdoğan''ın İstanbul Büyükşehir Belediye Başkanlığı döneminde kültür işleri müdürü olan Şenol Demiröz oldu.
Sezer, kararnameyi dört kez çevirdi
Ancak Demiröz, siyasi geçmişi nedeniyle Köşk''ten veto yedi. Sezer, Demiröz''ün TRT Genel Müdürlüğü''ne vekâleten atanma kararnamesini dört kez geri çevirdi. 114 aday arasından yaptığı elemeyle dört adayı RTÜK belirlemiş, bu aday belirleme süreci de RTÜK''ün kendi adayı Aydoğan Kılınç''ın seçilmemesi nedeniyle tartışılmıştı. Bakanlar Kurulu, RTÜK''ün belirlediği isimlerden, Sezer''in muhalefetine rağmen Demiröz''ü tercih etmişti. Sezer de 9 Ocak 2004''te Demiröz''ün kararnamesini onaylamak durumunda kaldı.
Demiröz, göreve getirilişi gibi göreve başladığı ilk günden sonraki icraatlarıyla da hep gündemde oldu. TRT''de yoğun görevden almalar, liyakatsız kişileri ataması, görevden almaları, özellikle de akçalı konulardaki TRT bütçesini zorlayacak harcamalarıyla hep tartışıldı. Sonunda bazı ciddi iddialar soruşturma konusu edildi ve hakkında Başbakanlık Teftiş Kurulu''nca soruşturma başlatıldı.
Soruşturma raporu kısa sürede tamamlandı. Demiröz''ün, iddialar nedeniyle istifa edebileceği, daha önemlisi Erdoğan''ın kendisinden istifa etmesini beklediği konuşulmaya başlandı. Nitekim beklenen oldu ve Demiröz dün görevini bıraktı. Bunun için bulduğu orta yol ise emekliliğini istemek oldu. Demiröz dün sabah TRT Yönetim Kurulu''nu topladı ve bir veda konuşması yaptı. Demiröz''ün yerine, Genel Müdür Yardımcısı Ali Güney vekâlet edecek. Demiröz çekilmeseydi, soruşturma raporundaki iddialar dayanak yapılarak RTÜK''ün önerisiyle görevden alınabilirdi.
Yeni genel müdürü yine Erdoğan belirleyecek
Yeni genel müdürü, RTÜK''ün önereceği adaylar arasından Bakanlar Kurulu seçecek. Dolayısıyla bu isim yine Erdoğan''ın istediği kişi olacak. Adaylar arasında RTÜK''ün kısa süre önce görevi sona eren eski başkanı Fatih Karaca ile Erdoğan''ın basın danışmanı Ahmet Tezcan''ın ismi geçiyor.
Demiröz''ün görevi bırakmasına TRT''de örgütlü Haber-Sen''in tepkisi ilginç oldu. ''Demiröz emekli olarak kurtulamaz, her günün, her kuruşun hesabı sorulmalı'' diyen Haber-Sen, Demiröz''le ilgili şu eleştirilerde bulundu:
TRT hiç bu kadar kötü yönetilmedi.
İlk işi, kadın yöneticileri görevden almak oldu. Döneminde siyasi kadrolaşma doruğa çıktı.
Soruşturmalar, sürgünler 12 Eylül''ü aratmadı.
Yakınlarına 4.5 trilyon liralık dizi yaptırdı.
Tarikat destekli televizyonların sunucuları, TRT ekranlarını işgal etti. Kurum spikerlerine, ''çirkin'' dedi.
Haber ve televizyon programlarında muhalif kesimlere sansür dönemi yaşandı. Dini içerikli programlar arttı.
Nelerle suçlanıyordu?
Demiröz''le ilgili Başbakanlık Teftiş Kurulu''nca yürütülen soruşturmada şu iddialar yer alıyor:
TRT, film ve dizi yaptırdığı şirketlere trilyonlarca liralık ödemeler yaptı. (2004''te doğrudan alımı yapılan 515 yabancı filme 12 milyon dolar, reklam barter anlaşmalarıyla alınan 1178 filme 7.8 milyon dolar, Türk filmlerine 3.9 trilyon lira ödenmesi. Barter yöntemiyle alınan yabancı filmlerin fiyatının yüksek olduğu iddiası)
Haziran 2004''te üç yıllık barter reklam sözleşmesiyle 4 milyon 150 bin dolar karşılığında 181 araç kiralandı.
TRT''ye satılan dizilerin yayından kaldırılması.
TRT''ye TV filmi ve dizisi yapan, satan kimi şirketlerin kurucu ve ortakları arasında TRT''de görev yapan, danışmanlık hizmeti veren şirketler olduğu iddiası.
Film ve dizi film alırken piyasa araştırması yapılmaması. TRT''nin barter reklam veya doğrudan alım yaptığı şirketlerin çoğunun reklam ajansı olarak gözükmesi.
TRT''nin Avustralya ve Yeni Zelanda''da gurbetçilere yönelik gerçekleştirdiği uydu yayınlarıyla ilgili ''Live TV'' ile yaptığı sözleşmede kurumun aleyhine şartlara yer ve-rilmesi (TRT ve ilgili şirket arasında Haziran 2004''te imzalanan ilk sözleşmeye göre TRT-INT TV''nin 26.3 milyon dolarlık reklam hakkının sekiz yıllığına bu şirkete verildiği, buna karşılık şirketten 23 milyon avroluk teçhizat, 3.3 milyon avroluk uydu yayın hakkı alınacağı, TRT''nin bu alışverişten 2 milyon dolar zarar ettiği iddiası).
Reklam ve tanıtım harcamalarının yüksekliği.
(radikal)
Güncellenme Tarihi : 17.3.2016 12:43