Gündem
  • 4.4.2024 10:43

En büyük destekçisini kaybetti.. İngiltere İsrail'i "uluslararası hukuku ihlal eden bir devlet" ilan edecek

Kanal 13: Sunak, Netanyahu'ya İngiltere'nin İsrail'i "uluslararası hukuku ihlal eden bir devlet" ilan etmeyi düşündüğünü bildirdi.

İsrail Kanal 13, 3 Nisan 2024 Çarşamba akşamı, İngiltere Başbakanı Rishi Sunak'ın İsrailli mevkidaşı Benjamin Netanyahu'ya bir telefon görüşmesi sırasında Londra'nın Tel Aviv'i "uluslararası insancıl hukuku ihlal eden bir devlet" ilan etmeyi düşündüğünü bildirdiğini söyledi. 

Kanala göre görüşme, işgal ordusunun Gazze Şeridi'nin merkezindeki Deir al-Balah kentindeki "Dünya Merkezi Mutfağı" örgütünü hedef alması ve Avustralya uyruklu 7 kişinin öldürülmesiyle sonuçlanması üzerine gerçekleşti. , Polonya, İngiltere, Amerika Birleşik Devletleri, Kanada ve Filistin. 

Kanala göre Sunak, görüşmede Netanyahu'ya şunları söyledi: "Yardım çalışanlarının uğradığı zarar dayanılmaz." Şöyle ekledi: "İngiltere, Hamas'ın ortadan kaldırılmasını destekliyor, ancak bunu insani bir felaket pahasına yapmıyoruz. Yardım artırılmazsa, İsrail'in uluslararası insancıl hukuku ihlal ettiğini ilan etmek zorunda kalacağız."

Kanal, görüşmeyi "dramatik bir tehdit" olarak tanımlarken, siyasi yetkililer böyle bir adımın gerçekten uygulanması halinde silahlar ve bunların satışıyla ilgili yaptırımların uygulanmasına yol açacağı yönündeki endişelerini dile getirdi.

Netanyahu'nun ofisi ise şunları söyledi: "Başbakan, İngiltere Başbakanı'na yardım çalışanlarının öldürülmesinden duyduğu üzüntüyü dile getirdi ancak savaş çerçevesinde İsrail'in çıkarlarını savundu."

Uluslararası hukukun ihlali 

Guardian gazetesine göre bir İngiliz siyasetçinin sızdırdığı kayıtlara göre bu, İngiliz hükümetinin avukatından İsrail'in Gazze'de uluslararası insancıl hukuku ihlal ettiğine dair tavsiye aldığı ancak bunu açıklamadığı bir zamana denk geliyor.

Bu açıklama, Lord Cameron ve Başbakan Rishi Sunak'ı yoğun bir baskı altına sokacak; çünkü bu türden herhangi bir hukuki tavsiye, Birleşik Krallık'ın gecikmeden İsrail'e tüm silah satışlarını durdurmak zorunda kalacağı anlamına gelecektir.

Hukuk uzmanları ise İngiliz hükümetinin bu adımdan kaçınmasının, bizzat Birleşik Krallık'ı uluslararası hukuku ihlal etmekle suçlama riski taşıyacağını söyledi. Silah ihraç ettiği bir devletin işlediği savaş suçlarına yardım ve yataklık etmek olarak görülecektir.

Muhafazakar Parti üyelerinin Londra'nın West Hampstead ve Fortune Green ilçelerinde düzenlediği etkinlikte sorulan sorulara yanıt veren Cairns şunları söyledi: "Dışişleri Bakanlığı, İsrail'in uluslararası insancıl hukuku ihlal ettiğine dair resmi hukuki tavsiye aldı ancak hükümet bunu kamuoyuna açıklamadı. .”

Şöyle açıkladı: "Bunu açıklamadılar ve silah ihracatını durdurmadılar. İsrailli yerleşimcilere çok küçük bazı yaptırımlar uyguladılar ve uluslararası düzeyde herkes yerleşimcilerin yasa dışı olduğu ve yapmamaları gerektiği konusunda hemfikir." yaptıklarını ve bu yerleşim yerlerine yatırım yapmamaları gerektiğini” söyledi.

İsrail'in Gazze Şeridi'nin kuzeyindeki Cebeliye kampını hedef alan bombardımanı, 400 Filistinlinin ölümüne ve yaralanmasına yol açarak geniş çaplı yıkıma neden oldu. Anadolu Kamerası, Salı günü İsrail'in Cebeliye kamp alanına düzenlediği bombalı saldırının yarattığı büyük yıkımı görüntüledi. Muhabir, İsrail'in bölgeye yaptığı baskınlar nedeniyle onlarca evin yerle bir olduğunu belirtti. (Ali Jadallah - Anadolu Ajansı)

Britanya Parlamentosu'nun 130'dan fazla temsilcisi ülkelerinin hükümetine bir mektup göndererek Dışişleri, Ticaret ve Ticaret Bakanlıklarını İsrail'e silah satışına ilişkin lisansları askıya almaya çağırdı.

Parlamentodaki muhalefet milletvekilleri ve Lordlar Kamarası üyeleri tarafından Ticaret ve Ticaret Bakanı Kimmy Badenoch ve Dışişleri Bakanı David Cameron'a imzalanan mektupta, "Partiler arası parlamenterler olarak sizi İsrail'e silah ihracatı lisanslarını derhal askıya almaya çağırıyoruz" denildi. .

Mektupta, İsrail'in Gazze'ye yönelik savaşında öldürülen Filistinlilerin sayısının 32 bini aştığı ve bunların yüzde 70'inin kadın ve çocuk olduğu vurgulandı.

Yaklaşan kıtlık tehlikesinin yanı sıra Gazze Şeridi'ndeki sivil altyapının %80'inin yok edildiğine dikkat çekti.​​​​​​

Filistin ve BM verilerine göre, İsrail'in Gazze'ye yönelik savaşı, çoğu çocuk ve kadın olmak üzere on binlerce sivilin ölümüne, altyapı ve mülklerin büyük yıkımına ve ayrıca çocukların ve yaşlıların hayatına mal olan bir kıtlığa yol açtı.​​​​​​

İsrail, Pazartesi günü BM Güvenlik Konseyi'nin Ramazan ayı boyunca derhal ateşkes kararı vermesine ve Uluslararası Adalet Divanı'nda "soykırım" suçlamasıyla yargılanmasına rağmen savaşı sürdürüyor.

İsrail'in Gazze'deki saldırısında öldürülen yabancı yardım görevlileri ile akalı bütün dünyada öfke büyüyor..

İngiltere hükümeti, Gazze'deki yardım çalışanlarının öldürülmesiyle ilgili açıklama talebinde bulunmak üzere 12 yıl aradan sonra ilk kez İsrail büyükelçisini çağırdı

Bu hafta Gazze'de İsrail'in hava saldırılarında yedi yardım görevlisinin  Salı günü isimlerinin açıklanmasıyla  öldürülmesinin ardından İsrail'in en yakın müttefiklerinden bazıları arasında öfke artıyor .

Yardım kuruluşu World Central Kitchen'dan (WCK) gıda paketleri dağıtan işaretli üç araçlık konvoy, Pazartesi gecesi Al-Rashid Yolu üzerindeki 'çatışmasız bölgede' seyahat ederken İsrail'in hava saldırısıyla vuruldu.

Saldırının kurbanları arasında üç İngiliz vatandaşı, bir Kanada-Amerika çifte vatandaşı, bir Filistin vatandaşı ve bir Polonya ve Avustralya vatandaşı olduğu belirlendi.

Hükümetlerin İsrail'den saldırıyla ilgili açıklama talep etmesiyle saldırı küresel çapta kınamalara yol açtı.

WCK saldırıda ölenlerin kimliklerini şöyle açıkladı: Filistinli Saifeddin Issam Ayad Abutaha (25), Avustralyalı Lalzawmi (Zomi) Frankcom (43), Polonyalı Damian Soból (35), Jacob Flickinger (33), ABD-Kanada çifte vatandaşı ve İngiliz vatandaşları John Chapman, 57, James Henderson, 33 ve James Kirby, 47.

İngiltere'den Chapman, Henderson ve Kirby, WCK'nin güvenlik ekibinin bir parçasıydı.

Reuters'e göre bu üç kişi Britanya'nın özel kuvvetlerinin eski üyeleriydi ve yakın zamanda Gazze'ye gelmişlerdi.

İsrail büyükelçisini çağırıyor 

İngiltere hükümeti cinayetlerle ilgili olarak İsrail'in Londra büyükelçisini çağırdı.

Başbakan Rishi Sunak Salı günü İsrailli mevkidaşı Binyamin Netanyahu ile yaptığı telefon görüşmesinde açıklama talep etti.

Sunak, Gazze'deki durumun "gittikçe dayanılmaz hale geldiğini" belirtti.

Downing Street 10 No'lu telefon görüşmesinde Sunak'ın, Netanyahu'ya "dün Gazze'de düzenlenen hava saldırısında aralarında üç İngiliz vatandaşının da bulunduğu yardım çalışanlarının öldürülmesi karşısında dehşete düştüğünü" söylediği ve ne olduğuna dair kapsamlı ve şeffaf bir bağımsız soruşturma talep ettiği bildirildi. olmuş".

Açıklamada şöyle devam edildi: "Başbakan, Gazze'de çok fazla yardım görevlisinin ve sıradan sivilin hayatını kaybettiğini ve durumun giderek daha dayanılmaz hale geldiğini söyledi."

Grup, "Konvoy, ekibin deniz yoluyla Gazze'ye getirilen 100 tondan fazla insani gıda yardımını boşalttığı Deir al-Balah deposundan ayrılırken vuruldu." dedi.

WCK, Gazze'de 60'tan fazla halk mutfağı oluşturdu ve Kıbrıs'tan Gazze'ye malzeme ulaştırmaya yönelik yeni deniz koridoru planının ana oyuncularından biri .

Saldırıya tepki olarak bölgedeki operasyonlarını derhal durdurduğunu belirten Kıbrıs Dışişleri Bakanlığı, Gazze'ye 240 ton yardım taşıyan gemilerin geri döneceğini söyledi.

İsrail Genelkurmay Başkanı Herzi Halevi Salı günü yaptığı açıklamada, saldırının "yanlış kimlik tespiti" olayının ardından "bir hata" olduğunu iddia etti ve bunun kasıtlı olduğunu reddetti.

Ordunun "insani yardım çalışanlarını korumak için daha fazlasının yapılmasını sağlamak için derhal harekete geçeceğini" söyledi.

İsrail gazetesi Haaretz'in aktardığına göre İsrail askeri kaynakları , olayın ordu ile insani yardım kuruluşları arasındaki koordinasyon sorunundan ziyade Gazze'deki komutanlar arasındaki disiplin eksikliğinden kaynaklandığını söyledi.

 

Güncellenme Tarihi : 4.4.2024 10:56

İLGİLİ HABERLER