Gündem
  • 26.10.2005 02:05

EN ÇOK ARANAN KELİME 'İTLAF' OLDU...

Kuş gribi Türk insanının kelime dağarcığına bir sözcük daha ekledi. Son haftalarda Türkiye’nin önemli gündem maddelerinden birini oluşturan kuş gribi ile ilgili haberlerde anahtar kelime olarak akıllarda ‘itlaf’ sözcüğü kaldı.

Durum böyle olunca da ‘itlaf-itlaf etmek’ anlamı en çok merak edilen kelime oldu.

Türk Dil Kurumu’nun (TDK) internet ortamındaki Güncel Türkçe Sözlük’üne başvuran vatandaşlar ekim ayı içinde en çok ‘itlaf’ kelimesinin anlamını merak etti. Arapçadan Türkçeye geçmiş olan itlaf; öldürme, yok etme, telef etme anlamlarına geliyor. Türkiye’nin gündemini belirleyen konularda her zaman bir veya birkaç anahtar kelime bulunuyor. Bazı olaylar tek bir kelime ile anılır hale geliyor. İşte Türk Dil Kurumu’nun sözlüğünde en çok aranan kelimeler de Türkiye’nin gündemine göre değişiklik gösteriyor. Son yıllarda Uzakdoğu’da başlayan ve giderek tüm dünyanın korkulu rüyası haline gelen kuş gribi geçtiğimiz günlerde de Türkiye’de görülmüştü. Hastalığın bulaşıcı olması göz önünde bulundurularak da, binlerce hayvan toplanarak yok edilmişti.

Ekim ayının başında ise Türkiye’nin gündemini, Avrupa Birliği ile müzakerelerin başlama konusu oluşturmuştu. Bu süreçten akıllarda kalan kelimeler ise; müktesebat, taslak ve müzakere oldu. TDK’nın sanal sözlüğünde bu sözcükler de ‘itlaf’tan sonra en çok arananların başında yer aldı. Bir aylık sürede TDK sözlüğüne yaklaşık 1,5 milyon kişi başvurdu. Buna göre itlaf ve itlaf etmek 259 bin 178, taslak 124 bin 400, müktesebat 112 bin 625, müzakere 103 bin 101 kez sorgulandı. Sorgulanan kelimeler arasında; aile, kültür, fenomen, vizyon, teoloji, duygu, ironi gibi sözcükler de yer alıyor. 24 Eylül-24 Ekim tarihleri arasında aranan kelimeler arasında argo sözcüklerin azalmış olması da dikkat çekiyor. Önceki dönemde internet kullanıcılarının en çok anlamını öğrenmeye çalıştığı sözcükler argo kelimelerden oluşuyordu. Ancak son bir aylık dönemde bu kelimelere olan rağbet azaldı. Argo kelimelerin yerini kültür, aile, vizyon gibi normal sözcükler aldı.

/Aslıhan Aydın - Zaman

Güncellenme Tarihi : 25.3.2016 10:48

İLGİLİ HABERLER