EN MERAK EDİLEN CİNSEL SORULAR...
* 30 yaşında 6 aylık hamile bir kadınım. Suyum biraz fazla imiş, doktorum önemli bir sorun olmadığını söyledi. Suyumun fazla olmasının bana veya bebeğime zararı olabilir mi?
Gebeliğin herhangi bir döneminde gebelik suyunun (amnios sıvısının) normalden fazla bulunması durumunda, öncelikle bebekte doğumsal hastalıklar (anomali) taraması yapılmalıdır. Çünkü birçok doğumsal hastalık kendisini gebelik suyunun artması şeklinde gösterir. Doğumsal hastalıklar dışında çoğul gebeliklerde ve şeker hastalığında da artabilir.
* 23 yaşındayım. Adetlerim sürekli sancılı geçiyor. Neden?
Ağrılı adet görme, aslında normal adet görme mekanizmasının önemli bir parçası olan rahim kasılmalarının kadın tarafından ağrı şeklinde hissedilmesidir. Bu rahim kasılmalarının amacı rahim iç tabakasının atılarak yenilenmesi sırasında oluşan kanama miktarını en az seviyede tutmaktır. Kasılmalar esnasında rahimde bölgesel olarak prostaglandin adı verilen bazı maddeler salgılanır. Ağrıya yol açan bu prostaglandinlerin, ya aşırı miktarda salgılanması, ya da kadınlarda prostaglandinlere ağrı şeklinde aşırı duyarlılık oluştuğu kabul edilmektedir. Prostaglandin salgısı yumurtlama sonrasında oluşan bir olay olduğundan tipik olarak adet görmeden kısa süre önce başlayan, adet bittikten sonra tümüyle kaybolan adet sancısı yumurtlama olduğuna dair belirtilerden biridir. Ağrılı adet görmenin nadir görülen nedenleri arasında rahim ağzı girişinin; kürtaj, enfeksiyon gibi nedenlere bağlı olarak daralmış olması ve buna bağlı olarak adet kanının "zorlukla atılması" yer alır.
* Bir süre öncesinde korunmasız bir ilişkim oldu. İlişki sonrasında idrar yaparken yanma başladı. Ayrıca penisimden akıntı da geliyor. Kötü bir hastalık olmasından korkuyorum.
Anlattıklarınız cinsel yolla bulaşan mikropların yaptığı "üretrit" dediğimiz hastalıkla uyumlu gözüküyor. Korunmasız bir ilişkiyi takiben penisten akıntı ve yanma, bu enfeksiyon için tipik yakınmalardır. Akıntıdan alınan sürüntü örneği sonrasında uygun antibiyotik tedavisi yapılarak hastalık geçer.
Penisteki kabartılar
* Sünnet derisi kısmında çok küçük bir kaç kabartı oluştu. Bir yıldır geçmedi. Siğil olmasından korktum, doktora gittim, siğil olmadığını söyledi. Bazı ilaçlar verdi, ama geçmedi.
Üroloğun tavsiye ettiği ilaçlardan sonuç alamadığına göre bir cildiye uzmanına gitmenizde fayda var. Hastalığınıza teşhis konulacak ve tedavi yapılacaktır.
KISIRLIK TEDAVİSİ
* 28 yaşında bir erkeğim. İki yıllık evliyim. Bu zamana kadar istememize rağmen çocuğumuz olmadı. Eşim doktora gitti, bir sorun yok demiş. Acaba bende bir soru olabilir mi? Menimin renginden kısır olup olmadığımı anlayabilir miyim?
Kısırlık (hiç çocuk sahibi olamama) tıbbın ilerlemesi ile günümüzde artık çok değişik bir kavram haline gelmiştir. Modern tıbbi yöntemlerle bir tane spermi olan erkek bile çocuk sahibi olabilmektedir. Eğer bir şüpheniz varsa spermiogram (meni) testi ile sperm hücreleriniz mikroskopta incelenir ve değerlendirilir. Bu test sonucuna göre her endişeleriniz yok olur, hem de eğer bir sorun çıkarsa, tedaviye başlanır. Meninin renginden sperm kalitesi anlaşılmaz.
* Merhaba, ben son bir kaç aydır cinsel isteksizlik yaşıyorum. Bu sorunu nasıl aşabilirim?
Her erkek cinsel hayatı boyunca zaman zaman bu tip şikayetleri olabilir. Bunun da birçok nedeni olabilir. En önemli nedenlerden bazıları stres ve depresyondur. Şimdilik bir şey yapmayın. Sorununuzun üzerine gidin. Eğer bu durum devam ederse mutkala bir üroloji uzmanına danışınız.
İlişki sonrası uyuşma
* 35 yaşında 8 yıllık evli bir erkeğim. Bende bir süredir cinsel ilişki sonrasında penisimde uyuşma ve hissizlik duyuyorum. Bu durum normal midir? Yoksa bir hastalığın belirtisi midir?
Peniste uyuşma olması bazen prostat hastalığının bir belirtisi olabilir. Bu durum herhangi bir ürolojik rahatsızlığın belirtisi değildir. Önemli bir durum olduğunu düşünmüyorum, ancak şikayetleriniz bir süre daha devam ederse bir üroloji uzmanına görünmeniz gerekebilir.
* Bir süredir ilişki sonrasında vajinamda yanma hissi oluyor. Eşimle ilişkiye giriyorum, ilişkinin hemen sonrasında yanmam başlıyor. Bunun sebebi ne olabilir?
Eşinizle ilişki sonrası yanma olması, bir tahriş ya da enfeksiyonu düşündürmektedir. Muayene sonrası ağızdan veya lokal anti enfeksiyon ajanlarıyla tedavisi kolaydır.
Cinsel soğuma psikolojik olabilir
* 30 yaşında 5 yıllık evli bir bayanım. Eşimle ilişkiye giriyoruz, ama ben orgazm olamıyorum. Çoğu kez oluyormuş gibi davranıyorum. Bunun nedeni ne olabilir?
Kadınlarda sıklıkla orgazm olamama sorunu vardır, ama bu durum çoğu kez eşlerin ya da partnerin davranışlarıyla yakından ilgilidir. Kadınların orgazm olma süresinin erkeklere oranla daha uzun olduğudur. Ancak bu durumu erkeğin erken boşalma sorunuyla da karıştırmamak gerekir. Orgazm olamayan birçok kadın, kendini orgazm taklidi yapmak zorunda hissedebilir. Bunu yapmasının nedeni eşine ya da partnerine onun "yetersiz" olduğu duygusunu yaşatmamak... (TAKVİM)