Gündem
  • 23.9.2013 02:26

En uzun kumsal yok oluyor

Suriye'nin Lazkiye kenti kıyılarından bırakılan atıklar, güçlü akıntılarla sürüklenip Samandağ İlçesi'ndeki kumsala ulaşıyor. Bu çöplere Asi Nehri ve açık denizdeki gemiler tarafından bırakılan atıklar da eklenince, Samandağ kumsalında çöplük görüntüsü ortaya çıkıyor.
Nesli tükenme tehlikesiyle karşı karşıya olan Caretta Caretta ve Chelonia Mydas türü deniz kaplumbağalarının da üreme bölgesi olan kumsal, poşet, pet şişeler ve bebek bezleri, ayakkabı, terlik, otomobil lastiklerinden geçilmiyor. Samandağ Kaymakamlığı ve sivil toplum örgütlerinin düzenlediği etkinliklerle zaman zaman temizlenen kumsal, Suriye'nin atıkları gelmeye devam ettiği için kısa zamanda tekrar çöplük görüntüsüne bürünüyor.
Caretta Caretta ve Chelonia Mydas türü deniz kaplumbağaları, üreme dönemlerinde yumurta bırakmak için geldikleri kıyıdaki çöpler nedeniyle kumsala çıkmakta dahi zorlanıyor. Anne kaplumbağaların çöpler arasında güçlükle açtığı yuvalarda, yumurtadan çıkan yavrular ise yine atıklar yüzünden denize ulaşamadan telef oluyor. Bazı kaplumbağalar da suyun içindeki saydam poşetleri, önemli besin kaynaklarından biri olan denizanası sanıp yemeğe kalkışınca, boğularak ölüyor.

Güncellenme Tarihi : 19.3.2016 11:47

İLGİLİ HABERLER