
ENDONEZYA'DAKİ DEPREMDE ÖLÜ SAYISI 3 BİNİ GEÇTİ
Deprem Türkiye saatiyle 00.54'te Yogyakarta kentinin 55 kilometre güneyinde, denizin 33 kilometre altında meydana geldi.Toplumsal İşler Bakanlığı, depremin üzerinden 14 saat geçerken, ölü sayısının 3 binin üzerinde olduğunu açıkladı. Yerel basın ise ölü sayısının 4 bine yaklaştığını duyurdu.
Yaralı sayısı 12 bin 500 olarak açıklanırken, depremde 4 binden fazla evin de yıkıldı.
Uluslararası Kızılhaç Teşkilatı da, depremin vurduğu Endonezya'nın Java adasındaki depremzedelerin sayısını 200 bin olarak tahmin ediyor.
Avrupa Komisyonu İnsani Yardım Koordinatörü Carlos Afonso da Cakarta'da yaptığı açıklamada, deprem bölgesinde en fazla kan ve ameliyat malzemesine ihtiyaç duyulduğunu söyledi.
Merapi yanardağına dikkat
Jeologlar ise, sarsıntının dünyanın en aktif volkanlarından olan Merapi yanardağında büyük bir patlamaya yol açabileceği uyarısında bulundu.
Merkez üssü antik Yogyakarta şehri yakınında olan deprem, insanları uykuda yakalamıştı.
Ölü sayısının artmasından endişe ediliyor. Deprem bölgesindeki arama-kurtarma çalışmaları ise sürüyor.
Deprem sonucu çok sayıda ev ve işyeri hasar görürken, kentin çeşitli bölgelerinde elektrik ve telefon hatları koptu.
Tsunami tehlikesi yok
Yetkililer depremin ardından tsunami tehlikesinin bulunmadığını açıkladı.
Bilimadamları ise deprem nedeniyle son haftalarda kül, gaz ve lav püskürten Merapi volkanının faaliyetlerinin arttığını söyledi.
Ulaştırma Bakanı Hatta Rajasa da, Yogyakarta havaalanının depremin piste verdiği hasar nedeniyle kapatıldığını duyurdu.
Türk Kızılayı bölgede
Türk Kızılayı Endonezya Ekip Başkanlığı, Endonezya'nın Orta Cava bölgesinde meydana gelen deprem nedeniyle üç uzman personelden kurulu acil durum timini afet bölgesine ihtiyaç tespiti yapmak üzere görevlendirdi.
Kızılay Genel Başkanlığı'ndan yapılan açıklamaya göre, Endonezya'da yaşanan tusunami felaketinin ardından hala Banda Açe'de rehabilitasyon çalışmaları yürüten Türk Kızılayı, depremin hemen ardından ihtiyaç tespiti yapmak için bölgeye yönlendirildi.
Açıklamaya göre, Türk Kızılayı, deprem haberinden hemen sonra Endonezya Kızılhaçı'na taziye mesajını ileterek her türlü yardıma hazır olduğunu bildirdi.
Jakarta'da yapılacak Uluslararası Kızılhaç Kızılay Dernekleri Federasyonu toplantısından sonra bölgeye yapılacak uluslararası yardımın şekli belirlenecek.
AB'den 3 milyon euroluk yardım
AB de, Endonezya'yı vuran şiddetli depremde acil ihtiyaçların karşılanması için 3 milyon euro tutarında acil insani yardımda bulunacak.
AB Komisyonu'nun insani yardımlardan sorumlu üyesi Louis Michel, Uluslararası Kızılhaç ve Kızılay Dernekleri Federasyonu ve diğer yardım kuruluşlarıyla bağlantıya geçildiğini ve ihtiyaç duyulan yardımmalzemesinin sağlanmasına çalışıldığını söyledi.
''Bu trajedinin kurbanlarına yardıma hazırız ve bunun mümkün olan en kısa sürede yapılması gerektiğini biliyoruz'' diyen Michel, 3 milyon euro tutarında bir kaynağın kısa sürede serbest bırakılacağını kaydetti.
Bölgeye gelen yardımlar şöyle:
AB: Depremde ölenler için 3 milyon euro acil yardım yapıyor.
İtalya: Aralarında çadır, battaniye, jeneratör, su pompası, su steril cihazlarının bulunduğu 27 ton insani yardım gönderiyor.
İsviçre: Dışişleri Bakanlığı, durumu değerlendirmek için iki uzman gönderiyor ve Endonezya Kızılhaçına 100 bin dolar bağışlıyor.
BM Dünya Gıda Programı: İnsani yardım ve acil durum değerlendirme ekibi gönderiyor.
Kızılhaç: Personel gönderiyor ve depremzedelere yardım parası toplanmasına yardımcı olacak.
UNİCEF: Acil yardım malzemeleri, 9 bin tente ve 2 bin çadır, acil yardım çantaları gönderiyor.
Katolik Kilisesi: Papa Benedict'in talebi üzerine 2 milyon euro tahsis etti.
Endonezya'daki depremler
Sık sık depremlerle sarsılan bir coğrafyada yer alan Endonezya'da daha önce meydana gelen başlıca depremler ve bu depremlerde ölenlerin sayısı şöyle:
Başta Endonezya olmak üzere bölgedeki pek çok ülkeyi vuran deprem ve tsunami 200 binden fazla can aldı.