ENDÜSTRİ HOLDİNG, YALNIZCA MÜSLÜMANLARI DEĞİL ATEİSTLERİ DE SÖĞÜŞLEMİŞ
Kurye, birçok ateistin İslam dinine güvenmekle doğru davrandıklarını, ancak aracıların kötü niyetine kurban gittiklerini ifade etti. Kurye, para toplama sürecinin tam bir "dini duygu sömürüsü" olduğunu itiraf etti.
‘‘250 milyon markı batırmışlar, ortaklar bir bardak su içsin’’ sözüyle ünlenen Endüstri Holding Genel Koordinatörü Ramazan Arıkan, ‘‘SPK'yla görüşüp, yasalara, mevzuata uygun yeni bir yapı kurmaya çalışacağız. Bizim tür tüm holdingler böyle yapmalı. Bu soyguna bir an önce el konulmalı’’ dedi.
Endüstri Holding Genel Koordinatörü Ramazan Arıkan, holdingin mevcut mal varlığı ile bundan böyle Sermaye Piyasası Kanunu'na (SPK) ve mevzuatına tam uyumlu çalışacağını, yeni para toplanmayacağını açıkladı. Arıkan, büyük bölümü Konya merkezli çok ortaklı şirketlere de SPK ile tam uyumlu çalışmayı önerdi. Endüstri Holding ve benzeri örneklerden sonra artık çok ortaklı sistemin sorgulanması gerektiğini belirten Arıkan, ‘‘Diğer çok ortaklılara model olabiliriz diye umut ediyorum. Biz SPK ile temasa geçtik ve 4-5 ay içinde tüm yasal yapımızı uyumlu hale getireceğiz. Diğerleri de aynı yolu izlesin. SPK da zaten hepsinden bizden istediğini istiyor. Devlet de artık bu tür projelere geçit vermemeli, bu yolla soyguna el koymalı’’ dedi.
Arıkan şöyle konuştu:
‘‘Endüstri Holding, 46 şirket ve 20 fabrika ile faaliyet gösterdiğini iddia ederek Avrupa'daki Türkler'den 250-300 milyon mark toplamış. Bu para yasal olmayan yollardan ülkeye getirilmiş. Sonra yurt dışından para girişi durunca ekonomik kriz de bahane edilerek, batış ve haciz süreci başlamış. İşletmelerin içi boşaltılmış. Bir süre kazanılmadan para dağıtıldığı için de toplamda ciddi boyutta değer kaybı oluşmuş. Bilançolar iyice açmış. Sonunda Almanya'dan gelen ortak işçiler yönetimi mahkeme kararı ile aldılar. Onlar da 3 ay kendileri uğraştı ama yasal süreci bilmedikleri için sonuç alamadılar. Biz proesyonel bir ekip olarak bu nedenle devreye girdik. Bütün amacımız envanteri çıkarıp, yasal sorunları çözüp, Sermaye Piyasası Kanunu ve mevzuatına uyum sağlamış bir holding yapısı oluşturmak.’’
Endüstri Holding'te profesyonel yöneticiler olarak faaliyete başlayan 30 kişilik ekibin profilini de ‘‘10 avukat, 12 mali müşavir, muhasebeciler, işletme ve endüstri mühendisleri ile birkaç tane de piyasadan yetişme isim’’ olarak veren Ramazan Arıkan, ‘‘Yönetim kurulu 7 kişi onlar bizden ayrı ve sadece temsil ve karar onlarda. Yönetim tamamen profesyonelleşti’’ dedi. Profesyonellerin 1 aydır Konya, İstanbul, Ankara ve yatırımların bulunduğu birkaç ilde çalıştığını anlatan Arıkan şöyle devam etti:
‘‘Şu anada kadar 7 kamyon evrak tasnif ettik. Şirketlerin bilançolarını oluşturduk. Fabrikaların durumu vahim. Sadece kuru binalar var. Çatıları pencere camları bile sökülmüş binalar var. İcra ve hacizlerde de ciddi yasadışı işlemler yapılmış. Malın sahibi ortada olmadığı için yapılan değer tespitleri otomatik olarak kabul edilmiş ve çok değerli mallar çok düşük değerli hacizlerle götürülmüş. Bunlarla ilgili dosyaları da hazırlıyoruz. Şu ana kadar yaptığımız tespitlere göre toplanan paranın ancak beşte biri ya da 6 da biri kadar bir piyasa değeri ortaya çıkıyor.’’
Amaçlarının birkaç ay içinde 7 fabrikayı çalışır hale getirmek ve yönetimlerini tekrar Holding'e almak olduğunu söyleyen Arıkan, ayrıca binası kalan bazı fabrikalarımda da birkaç sektöre dönük yeni üretim planladıklarını bildirdi. Arıkan 1 yıl içinde toparlama sürecini başlatacakları sözünü verdi.
1400 davayı temizleyip borçları ödeyeceğiz
Ramazan Arıkan, şu anda Endüstri Holding aleyhine açılmış büyük bölümü alacak davası olan 1400 civarında dava bulunduğunu söyledi. Arıkan, ‘‘Bir aydır dosyaları hazırlıyoruz. Vergi daireleri, SSK, İcra müdürlükleriyle görüşürüyoruz. Ne kadar borç, ne kadar mülk var bu konuda belgeleri oluşturuyoruz’’ dedi. Şu ana kadarki tespitlere göre holdingin yaklaşık 6 trilyon lira civarında borcu çıktığını bunları karşılamak için de bazı gayrimenkullerin satılacağını anlatan Arıkan, ‘‘Öncelikle işçi ve kamu borçlarını ödeyeceğiz. Sonra da faaliyetine devam kararı aldığımız tüm şirketleri yeniden yapılandıracağız. Bundan böyle pazara endeksli üretim anlayışı hakim olacak’’ dedi.
7 fabrikayla 25 milyon dolar ciro hedefliyoruz
Endüstri Holding'in SPK ile uyumlanması sonrasında artık para toplanmayacak. Ek yatırım gerekirse kredi kullanılacak ya da leasing yapılacak. Ramazan Arıkan holdingin bundan sonraki hareket planını da şöyle özetledi:
‘‘4 ay içinde yasalara tam uyum sağlanacak ve ortakların kağıtları resmileşecek. Aksu Yem, Endüstri Tuğla, Eplas, Rotatif Ambalaj, Boyasar Max Boya, Akmeraj Mermer ve Mobella üretim yapacak. Mobella'nın makinalarının peşine düştük. Usulsüz haczedilip sökülmüş, Kayseri ve Antep'te iki kuruluşa satılmış. Bu makinalar teşvik belgesiye alındığı için Hazine ile birlikte geri almak için girişimde bulunacağız. Kiraya verilen şirketleri de kurtarıyoruz. Yasal yoldan başvurularımız yaptık. 7 fabrikayla 5 milyon dolar yıllık kar 25 milyon dolar civarında ciro hedefliyoruz. Eplas ve Tuğla fabrikamız hariç diğer fabrikalarımızı revize etmemiz gerekiyor. Bir de ihracat pazarı hazır olan birkaç konuda yeni yatırım yapabiliriz.’’
Endüstri Holding kuryesi: Ateistleri bile söğüşledik
Endüstri Holding için Almanya'da para toplayan ve paraları holdinge getiren bir kurye sadece dindar Türkler'in değil, birçok ateist gurbetçinin de kendilerine güvenip para yatırdığını söyledi. Kurye, ‘‘Kelimenin tam anlamıyla Endüstri Holding için ateistleri bile söğüşlemiş olduk’’ dedi. Kurye, bu ateistlerin İslam dinine güvenmekle doğru davrandıklarını ancak, aracıların kötü niyetine kurban gittiklerini ifade etti. Para toplama sürecinin dindar gurbetçiler nezdinde tam bir 'dini duygu sömürüsü' olduğunu anlatan kurye şunları söyledi: ‘‘Konya'da genellikle emekli hoca, müftü ya da ulu hoca olarak bilinen şahıslara pasaport alınır, yol harcırahları verilir ve Avrupa'ya gönderilirdi. Onlar da dolaştıkları yerlerde projeleri anlatıp, ortak olmanın sevap olduğundan bahsederdi. Tabii ki çok hararetli vaazlar da olurdu. Gurbetçi vatandaş da marklarını verirdi.’’
Çürük cevizlerle sağlamlar karışmasın
Endüstri Holding yönetiminin açıklamaları diğer holdinglerde de rahatsızlığa yol açtı. Katra Holding Başkanı Mehmet Kurt, ‘‘Tüm holdingleri aynı kefeye koymak yalnış. Beş parmağın beşi de bir olur mu?’’ derken, Konya Ticaret Odası Başkan Vekili Mustafa Kabakçı, bazı holdinglerin düzenli çalıştığını belirterek, ‘‘Çürük cevizlerle sağlam olanları karşılaştırmamak lazım. Ciddi şekilde çalışan ve faaliyetlerini sürdüren holdingler var. Bunlara zarar vermemek gerekiyor. Hukuk neyi gerektiriyorsa mudilere ve holding yöneticilerine de bu şekilde yaklaşılarak sorunların ortadan kaldırılması için çalışılmalı’’ diye konuştu.
Mobella'nın paraları Mobellaspor'la uçmuş
Endüstri Holding'in de tıpkı Fadıl Akgündüz'ün Siirt Jetpaspor gibi bir futbol takımı macerası olmuş. Eski yöneticilerin futbol yoluyla önemli harcamalar yaptığı iddia ediliyor. Holding'in şaşaalı günlerinde ikinci ligde faaliyet gösteren Mobella Spor adını aldığı Mobella fabrikası gibi artık ortada yok. Şirket olarak yapılanan Mobellaspor A.Ş. münfesih bir şirkete dönüştü. Bir zamanlar marklarla transfer ücreti ve galiyet primi alan futbolcular artık başka kapıda ekmek arıyor.
CHP Milletvekili Kart: Benim de 100 milyar liram Endüstri’de kaldı
Endüstri Holdingzedeler arasında yer alan, yaklaşık 2 yıl hukuk danışmanlığı ve holding başkanı Mustafa Ertekin'in avukatlığını üstlenen CHP Konya Milletvekili ve TBMM Anayasa Komisyonu Üyesi Avukat Atilla Kart ‘‘Holdingten iki yıl sonra ayrılırken 100 milyar lira alacağım vardı. Bu parayı hálá tahsil edemedim. Yani ben de bir Holdingzedeyim’’ dedi. Holding'in bu duruma geleceğinin önceden belli olduğunu kaydeden Kart, şunları söyledi: ‘‘Alacağımı dava aşamasına getirmedim çünkü holdingte parayı alabileceğim bir muhatap bulamıyorum. Holdingten ayrıldıktan sonra devletin çeşitli kurumlarına konu hakkında uyarıda bulundum. Malesef bu kurumlar devreye girene kadar hazin son ortaya çıktı. Üzülerek söylüyorum ki devletin kurumları bu durumlara müdahale etmek için geç kalıyor ve istenmeyen sonuçlar ortaya çıkıyor.’’
Kart, alacağı paranan holdinge ait 51 ayrı dava ve hukuki danışmanlık hizmetinin karşılığı olduğunu söyledi.
Kiradaki fabrikanın makineleri uçtu, gitti
Sermayesini tüketen Endüstri Holding'te eski ve yeni yönetim arasında hesaplaşma hız kazandı. Holding bünyesindeki Konya 2'nci Organize Sanayi Bölgesi'nde bulunan EPSAN Plastik Boru Fabrikası'nı basan ve eski başkan Mustafa Ertekin'in adamları olduğu iddia edilen kişiler, piyasa değeri 200 bin dolar olduğu bildirilen 40 plastik enjeksiyon kalıbını götürdü.
Ertekin yönetimince daha önce usülsüz olarak İlkay Atmaca'ya kiralandığı mahkemece de tespit edilen fabrika salı günü yeni yönetime devredilecekti.
EPSAN fabrikası çalışanı olduğu iddia edilen 5 kişi fabrika binasına baskın düzenledi. 01 UV 701 plakalı beyaz kamyonetle fabrikaya gelen şahıslar 40 Plastik enjeksiyon kalıbını aldı. Baskını öğrenen yeni yönetimin şikayeti üzerine fabrikaya gelen Emniyet Müdürlüğü olay yeri inceleme ekipleri fabrikada araştırma yaparak tespitte bulundu.
Endüstri Holding Halkla İlişkiler Sorumlusu Ali Türktaş, ‘‘Mahkeme EPSAN'ın usülsüz kiralandığını tespit etti. Salı günü de savcıyla birlikte giderek fabrikaya el koyacaktık. Ancak bunu bildikleri için bir kaç gün öncesinden fabrikadaki değerli malları götürmüşler. Her türlü yasal yola başvuracağız’’ dedi.
Güncellenme Tarihi : 16.3.2016 19:04