
Erciyes Dağı büyüklüğünde enkaz çıkacak
10 ilde büyük yıkımlara neden olan asrın felaketi nedeniyle enkaz altında kalan vatandaşları çıkarmaya yönelik çalışmalar devam ederken, çalışmaların tamamlanmasının hemen ardından enkazların bertarafı aşamasına geçilecek. Bunun için Çevre, Şehircilik ve İklim Değişikliği Bakanlığı yetkilileri ile atık yönetimi uzmanları bir araya geldi. Atık yönetimi uzmanı Ali Rıza Öner, deprem sonrası atık bertarafına ilişkin dünya örneklerini incelediklerini belirterek, toplamda Erciyes dağı büyüklüğünde 230 milyon ton enkazın bertaraf sahalarına 11 milyon 500 bin kamyonla taşınacağının hesaplandığını belirtti.
ABD, ÇİN VE MEKSİKA ÖRNEKLERİ İNCELENDİ
Enkaz bertarafı için de şimdiden çalışmalara başlanırken, bunun için bakanlık yetkilileri ile atık yönetimi uzmanları bir araya geldi. 4T (temiz çevre, temiz enerji, temiz tarım ve temiz beslenme ) Platformu Başkanı ve atık yönetimi uzmanı Ali Rıza Öner, enkazların ve evsel atıkların bertarafı için ABD, Çin ve Meksika'da daha önce yaşanan depremlerin ardından izlenen bertaraf yol haritasının incelendiğini ifade etti. Öner, "Depremler nedeniyle 33 bin 143 binada yer alan 153 bin 506 bağımsız birimin acil yıkılması gereken, ağır hasarlı ve yıkık olduğu tespit edilmiş durumda. Her bir konut yaklaşık 75 metreküp beton enkazı demek. Ev içindeki eşyalar ve diğer donatılar da hesaba katılınca her bir konut için yaklaşık 750 metreküp hafriyat ortaya çıkıyor. En iyimser tahminle 115 milyon metreküp evsel enkaz söz konusu. Buna sanayi ve işyerlerinden kaynaklanan enkaz dahil değil. Evsel enkazın yoğunluğu metreküp başına 2 tona yakın. Yani, Erciyes dağı büyüklüğünde 230 milyon ton enkaz söz konusu. Bunun her biri 20 tondan 11 milyon 500 bin seferlik kamyonla taşınması gerekiyor" dedi.
Enkazların yalnızca betondan oluşmadığını içerisinde evsel atıkların da bulunduğunu anlatan Öner, "Enkazların içinde buzdolaplarındaki etler, sebzeler, kuru gıdalar gibi organik maddeler de var. Havalar ısınıp yağmurlar başladığında bütün bu organik atıkların üzerinde mikroorganizmalar hızla çoğalacaktır. Çoğalan bakteri ve virüs gibi hastalık yapıcılar-patojenler salgın hastalık riskini had safhaya çıkaracaktır. Evlerdeki ilaçlardan kaynaklanacak kimyasal kirlilik ve elektronik cihazların neden olacağı ağır metal kirliliği kanserojen etkiyi gündeme getirecektir" diye konuştu.
ENKAZ HASTALIKLARA NEDEN OLUYOR
Enkazın bertarafı ve geri dönüşümünün mecburi olduğunu anlatan Öner, "Ortaya çıkan bu enkaz ve atıklar; acil müdahale ve kurtarma çalışmalarını olumsuz yönde etkilediği gibi vektör kaynaklı hastalıkların ortaya çıkmasına da sebep oluyor. Ayrıca bu tür afet atıkları, içerisinde yer alan asbest gibi kimyasallar nedeniyle su ve hava kalitesinin bozulmasına, flora ve faunanın olumsuz yönde etkilenmesine sebep oluyor" dedi.
Güncellenme Tarihi : 15.2.2023 14:08