Erdemir ihalesi için TOBB''un önderliğinde biraraya gelen 34 girişimcinin oluşturduğu Erdemir Ortak Girişim Grubu (EOGG) görücüye çıkti. Dün istanbul''da TOBB Başkanı Rifat Hisarcıklıoğlu ve konsorsiyum içinde yer alan şirketlerin yetkililerinin katılımıyla bir tanıtım toplantısı düzenlenirken, EOGG''nin Erdemir ihalesi için l milyar dolarlık nakit topladığı kaydedildi. TOBB Başkanı Rifat Hisarcıklıoğlu EOGG''nin Erdemir''i peşin almak istediğini, bunun için gerekirse TOBB''un kaynaklarının da devreye sokulabileceğini söyledi. Hisarcıklıoğlu TOBB''un EOGG''ye para vermesi halinde ortaklık payı alacağını ancak statü gereği bunun üç yıldan uzun vadeli olmayacağını belirtti. Öte yandan EOGG üyeleri ihalenin finansmanı konusunda birçok bankadan kredi teklifi aldıklarını kaydettiler.
Konsorsiyuma katılan firmaların katkılarının l ile 50 milyon dolar arası olduğu, anlaşma gereği hiçbir yatırımcının payının yüzde 9''un üzerinde olmayacağı ifade edildi. EOGG''nin, Özelleştirme Idaresi''nin yatırım garantisi olarak istediği 500 milyon dolarlık teminat mektubunu da ortakların peşin olarak koyacağı para karşılığında vereceğinin alti çizildi.
Erdemir''e yurtdışında şirket aldıracağız Hisarcıklıoğlu, Erdemir''i çok uluslu firmaların küçük bir parçası haline getirmek yerine, 10 yılda Avrupa''nın ilk 5, dünyanın ise 10 büyük üreticisi arasına sokmayı hedeflediklerini belirtti.
(VATAN)
Güncellenme Tarihi : 25.3.2016 11:17