Gündem
  • 10.10.2022 15:41

Erdoğan : Başörtüsü için anayasa değişikliği teklifimizi getiriyoruz, Bay Kemal samimiyetini görelim

Erdoğan, Adalet Bakanı Bozdağ'ın bugün Kabine'ye düzenlemeyi sunacağını belirterek CHP lideri Kılıçdaroğlu'na "Eğer samimiysen, dürüstsen gel anayasa değişikliğini yapalım ve bunu tamamen masadan kaldıralım" çağrısını yaptı. Erdoğan ayrıca hazırlıklarını tamamlamak üzere oldukları yeni bir çalışmanın müjdesini verdi ve 35 yaş üstü kadınlara ön lisans ve lisans programlarında ek kontenjan tanımlayacaklarını duyurdu.

Başkan Erdoğan, Yükseköğretim Akademik Yıl Açılış Töreni'nde önemli açıklamalarda bulundu..

Siyasi kavgalardan altyapı eksikliklerine kadar birçok sorun vardı ülkemizde. İkna odaları, sahneden ağzı kapatılarak indirilen kızların görüntüleri bu dönemin utanç sahneleri olarak hafızalara kazınmıştır.

Şimdi artık hocalarımızın arasında başörtülüler var mı? Var. Aynı şekilde üniversiteye gidebilen kızlarımız var mı? Var. Hakim, savcı başörtülü olarak görev yapabiliyor mu? Yapabiliyor. Asıl özgürlük budur. Diyorlar ki; Hak ve özgürlük... Uygulamayı göster bize. Ne yaptınız hak ve özgürlük için. İkna odalarında bizim yavrularımızın başörtülerini çıkardınız. Burası halkı yüzde 99 Müslüman olan bir ülke. Bu ülkede bunalrı yaptınız. Ama bunlardan sıyrıldık. Artık özgürlük var.

"HARÇLARI BİZ KALDIRDIK"

Harç meselesi. Bu konuda öğrenciler sürekli boykot yapıyordu. Harçları kim kaldırdı? Biz kaldırdık. Şu an bizim 850 bin öğrenci kapasiteli yurtlarımız var. İhtiyaçlara rahatlıkla cevap verebiliriz. Ne diyordu bir tanesi? Ben bir yılda bu sorunu çözerim. Akşam yalan sabah yalan... Biz uygulamadayız. Şu anda dünyaya örnek gösterebileceğimiz altyapısıyla her şeyi ile üniversitelerimiz var, okullarımız var. Attığımız adımlarla Türk üniversitelerine yakışmayan bu kötü manzaraya son verdik.

EĞER SAMİMİYSEN, DÜRÜSTSEN GEL ANAYASA DEĞİŞİKLİĞİNİ YAPALIM VE BUNU TAMAMEN MASADAN KALDIRALIM

Şimdi Meclis'e bugün inşallah Kabine toplantımız var, anayasa değişikliği teklifimizle temel hak ve özgürlüğü anayasal güvence altına alma teklifimizi getireceğiz. Hadi bakalım. Çünkü yasal düzenlemeye ihtiyaç yok ki. Yasal düzenlemeye ihtiyaç yokken çıktı 'yasal düzenleme yapalım' dedi. Yasal düzenlemeye ihtiyaç yok. Senin yanında hiç hukukçu yok mu? Bu işler aşıldı artık. Şimdi burada yapılması gereken bir şey var. Eğer samimiysen, eğer dürüstsen gel anayasa değişikliğini yapalım ve bunu tamamen masadan kaldıralım. Bugünkü kabine toplantımızda Adalet Bakanımız yaptıkları çalışmayı bizlere sunacaklar.

Bir taraftan üniversite harçlarını kaldırdık. Sürekli provokasyon meselesi yapılan bu meseleyi kökünden çözdük. Göreve geldiğimizde burs kredi 45 liracıktı. Ne utanılacak rakamlar. Bunlarla devraldık ama şimdi bursu 850 liraya çıkardık. Nerelerden nereye. Doktorayı asgari ücrete çıkardık. Buralara, bunları yükselttik. 850 lira lisans öğrencileri, doktora öğrencileri 2550 TL kredi ya da burs alıyor. Akademik personel sayımız 184 bine ulaştı. Türkiye son 20 yılda 25-35 yaş arası mezun sayısını arttırarak oran itibariyle ilk sırada yer aldı. Sayısı 76'dan 208'e ulaşan üniversitelerimiz okumak isteyen gençlerimiz bu imkandan çoğu zaman kendi ilinde faydalanabiliyor. Üniversite mezun sayımız 2020 yılı itibariyle 13 milyona ulaşmasından da iftihar ediyoruz. Akademik anlamda genişlemeyi ülkemizin geleceği adına büyük bir kazanç olarak görüyorum. Bu yıl baraj uygulamasını kaldırdık. Gençlerimizin üniversite tahsiline yoğun ilgisi halkın evlatlarını ırgat olarak gören kimi çevreleri rahatsız ediyor. Siber güvenlik meslek yüksekokullarında yetişecek gençlerimiz, siber güvenlik alanında ara eleman değil inşallah aranan eleman olacaklardır.

35 YAŞ ÜSTÜ KADINLARA ÖN LİSANS VE LİSANS PROGRAMLARI İÇİN EK KONTENJAN

Üniversitelerde zaman zaman mağduriyetlere yol açan Öğrenci Disiplin Yönetmeliği'ni özgürlükçü bir bakış açısıyla değiştiriyoruz. Hazırlıklarını tamamlamak üzere olduğumuz yeni çalışma ile 35 yaş üstü kadınlara yükseköğretimde yeni bir kapı açıyoruz. 35 yaş üzerindeki kadınlarımız için ön lisans ve lisans programlarında ek kontenjan tanımlayacağız. YÖK, 1981'de Türkiye'de 20 civarında üniversite varken kurulmuştur. YÖK'ün etkinliğini daha da artırmayı hedefliyoruz.

 

 
Güncellenme Tarihi : 10.10.2022 19:21

İLGİLİ HABERLER