Gündem
  • 12.11.2016 00:23

Erdoğan : Ekonomimiz darbede büyük bir sınavdan geçti

Cumhurbaşkanı Erdoğan: Ekonomi 15 Temmuz'da büyük sınamadan geçti

Cumhurbaşkanı Erdoğan, "Türkiye'nin sağlam temellere dayanan güçlü ekonomisi 15 Temmuz'da bir kez daha büyük sınamadan geçti. Ancak Türkiye ekonomisi çok küçük dalgalanmalarla bu süreci geride bıraktı." dedi.

Cumhurbaşkanı Recep Tayyip Erdoğan, Expo Bel'de Belarus Cumhurbaşkanı Alexander Lukaşenko ile katıldığı "Türk-Belarus İş Forumu"nda bir konuşma yaptı.

Belarus'a geçen aylarda planladığı ziyareti darbe girişimi nedeniyle ertelemek zorunda kaldığını hatırlatan Erdoğan, ordunun içerisine sızmış bir grup terörist tarafından 15 Temmuz gecesi başlatılan darbe girişiminin Türk milletinin gösterdiği fedakarlık ve cesaret sayesinde akamete uğradığını vurguladı.

"Ekonomi büyük sınamadan geçti"

Belarus Cumhurbaşkanı Lukaşenko'ya ve Belarus halkına zor günlerde Türkiye'nin yanında olarak gösterdikleri dayanışma nedeniyle teşekkür eden Erdoğan, şunları söyledi:

"Türkiye'nin sağlam temellere dayanan güçlü ekonomisi 15 Temmuz'da bir kez daha büyük testten, sınamadan geçti. Pek çok ekonomi bu ölçekte bir terör saldırısı karşısında uzun sürecek bir krize girerdi. Ancak Türkiye ekonomisi çok küçük dalgalanmalarla bu süreci geride bıraktı. Milletimiz hemen ertesi gün, hani 'yastık altı imkanlar' diyoruz ya 2,5 milyar dolar dövizi kendi parasına çevirerek sadece silahlı darbelere değil, ekonomik darbe teşebbüslerine karşı da ülkesinin, devletinin yanında olduğunu gösterdi. Hatta 10 gün içerisinde bu rakam 12,5 milyar dolara çıktı. Bu çok çok önemli bir tavırdı."

Türk ekonomisinin istikrarlı şekilde yoluna devam ettiğine dikkati çeken Erdoğan, özellikle uluslararası yatırımcıların, Türkiye'ye güvenmeye devam ettiklerini söylediklerini ve bunu da gösterdiklerini aktardı.

Cumhurbaşkanı Erdoğan, halen yürürlükte olan Olağanüstü hal (OHAL) uygulamasının vatandaşların günlük hayatı ve iş dünyası üzerinde en küçük bir olumsuz etki göstermediğine işaret etti.

"Sağlık reformunu hayata geçiriyoruz"

Büyük çaplı yatırım ve projelerin hızla sürdüğünü ifade eden Erdoğan, 30 Haziran'da İstanbul-İzmir arasındaki İzmit Körfez geçişi Osman Gazi Köprüsü'nün, 26 Ağustos'ta da Yavuz Sultan Selim Köprüsü'nün açılışını yaptıklarını kaydetti.

Sağlık alanında da 29 büyükşehirde, "Şehir hastaneleri" inşaatlarının devam ettiğini ve ilkinin önümüzdeki ay hizmete alınacağını bildiren Erdoğan, 40 bin yatak kapasiteli olan 29 ildeki hastanelerle yeni bir sağlık reformunu hayata geçireceklerini vurguladı.

Belarus ile ticari ilişkiler konusunda 14 yılda 10 kat büyüme yaşandığının altını çizen Erdoğan, 2003 yılında 49 milyon dolar düzeyinde bulunan dış ticaret hacminin 2013 yılında 545 milyon dolara kadar çıktığını kaydetti.

"İki ülke büyük potansiyele sahip"

Geçen yıl bu rakamın 400 milyon dolarda kaldığını belirten Erdoğan, "Türk firmalarının üçüncü ülkeler üzerinden Belarus'a yaptıkları sevkiyatı da içeren verilere baktığımızda aslında bu ticaret rakamlarının neredeyse iki katına ulaştığını görüyoruz. Ancak devlet başkanları olarak bizler iki ülkenin çok büyük bir potansiyele sahip olduğuna inanıyoruz. Bu çerçevede hedefimiz ülkelerimiz arasındaki ticaret hacmini ilk aşamada 1 milyar dolara çıkarmaktır." diye konuştu.

"Arzumuz iki ülke havayollarının her gün karşılıklı sefer düzenlemesi"

Belarus firmalarının da Türkiye'de yatırım yapmalarını beklediklerini belirten Erdoğan şöyle devam etti:

"Bizim arzumuz iki ülke havayollarının her gün karşılıklı sefer düzenlemesidir. Zira şu anda ciddi manada Belarus halkının Türkiye'yi önemli bir turizm destinasyonu olarak seçmiş olması büyük önem arzetmektedir. 204 bin Belaruslu geçen yıl ülkemize gelmiştir. Bu önemli bir adımdır. Ama istiyorum ki burada kalmasın. Türkiye'den Belarusa, Belarus'tan Türkiye'ye bu gidiş gelişler daha da artsın."

İhtiyaç olan tek şeyin başarı hikayelerinin sayısını artırmak olduğunu vurgulayan Cumhurbaşkanı Erdoğan, özellikle büyük projelerde zaman zaman yaşanan sorunların süratle çözüme kavuşturularak, yatırım planı olan yeni firmaların önünün açılması gerektiğini aktardı.

Cumhurbaşkanı Erdoğan yurda döndü

Cumhurbaşkanı Recep Tayyip Erdoğan, özel uçak "TUR" ile 23.50'de Türkiye'ye geldi.

Cumhurbaşkanı Erdoğan'ı Atatürk Havalimanı Devlet Konuk Evi'nde yetkililer karşıladı.

Güncellenme Tarihi : 12.11.2016 00:28

İLGİLİ HABERLER