Ekonomi
  • 18.5.2021 00:03

Erdoğan, hububat bakliyat ve yaş çay alım fiyatını açıkladı

Cumhurbaşkanı Recep Tayyip Erdoğan, çay üreticilerine müjdeyi vererek yaş çayın alım fiyatının 3,87 kuruşa, destekleme ile birlikte 4 liraya yükseltildiğini açıkladı.

Cumhurbaşkanı Erdoğan, tam normalleşme adımlarının konuşulduğu Kabine toplantısı sonrası açıklamalarda bulundu. Erdoğan yaş çay alım fiyatıyla ilgili yaptığı açıklamada, "Yaş çayın alım fiyatı 3,87 kuruşa çıkarıldı. Yaş çay alım fiyatı bu yıl için kilo başına 3,87 liraya destekleme ile birlikte 4 liraya yükseltilmiştir." dedi.

Yaş çay alım fiyatı kilo başına 3.87 lira
Başkan Erdoğan'ın 2021 alım fiyatları ile ilgili açıklaması şu şekildeydi; ''Ton başına bin 275 olan arpa fiyatını bin 750 liraya yükseltiyoruz. Nohutta 4 bin 50 lira olarak belirlendi. Açıkladığımız alım fiyatları diğer alım kurumları için de referans alım olacak, farklı fiyatlandırma alınmayacak.  Bu yıl için  yaş çay alım fiyatı kilo başına 3.87 liraya, destekleme ile 4 liraya yükseltilmiştir.''

Tek karış toprağı boş bırakmayın!
''Çiftçilerimizden tek isteğimiz tek karış toprağı boş bırakmadan dikmeleri ekmeleridir.  Yeni hasat döneminin milletimize, ülkemize hayırlı bereketli olmasını diliyorum. Görüldüğü gibi TC tarihinde görülmemiş destek paketleriyle insanlarımızın yanında olmayı sürdürüyoruz. Tüm bu gayretlerimize rağmen gönlü buruk vatandaşlarımız varsa onlardan helallik istemek inancımızın gereğidir. Bizim bu husustaki muhatabımız da milletimizin kendisidir. Eğer işi doğru yapmışsak milletimizden göreceğiz.''

ÇİFTÇİLERE MÜJDE! 

Ramazan ayı boyunca 180 bin ton patates ve kuru soğanı üreticilerden alarak ihtiyaç sahibi ailelere dağıttıklarını, üreticilerin elinde bulunan çeltiğin tonunu da fiyatını yeniden belirleyerek TMO stoklarına dahil ettiklerini hatırlatan Erdoğan, “Bu yıl dünyada ve ülkemizin bazı bölgelerinde yaşanan kuraklık sebebiyle bazı ürünlerin rekoltelerinde nispeten azalma olacağı anlaşılmaktadır.

Mevcut stoklarımız ve yeni mahsul ile birlikte hububat ve bakliyatta ülkemizin kendi ihtiyacını karşılama noktasında herhangi bir sıkıntısı olmayacaktır. Kuraklıktan zarar gördüğü belirlenen çiftçilerimizin Ziraat Bankasına veya Tarım Kredi Kooperatiflerine olan borçları da ertelenecektir.

Üretim maliyetleri ile iç ve dış piyasalardaki gelişmeleri de dikkate alarak belirlediğimiz 2021 yılı alım fiyatları şu şekildedir:

TMO'nun geçen yıl ton başına bin 650 lira olan sert ekmeklik alım fiyatını 2 bin 250 liraya, geçen yıl ton başına bin 275 lira olan arpa alım fiyatını da bin 750 liraya yükseltiyoruz. Bakliyat alım fiyatlarımız ise ton başına kırmızı mercimekte 5 bin lira, yeşil mercimekte 4 bin 150 lira, nohutta ise 4 bin 50 lira olarak belirlenmiştir. Ayrıca ortalama verimler dikkate alınarak ton başına hububatta 275 lirayı, bakliyatta ise 910 lirayı bulan prim ve destekler verilerek üreticilerimizin giderlerine katkı sağlanacaktır. Açıkladığımız alım fiyatları diğer kamu kurumları için de referans fiyat olarak, farklı fiyatlandırma yapılmayacak, aynı şekilde kabul edilecektir” diye konuştu.

ÇAY ALIM FİYATLARI!

Çay üreticileri için de alım fiyatlarını açıklayan Erdoğan, “Geçen yıl 752 milyon tonun üzerinde çay alımı yaparak destekleme ile birlikte toplamda 2 milyar 760 milyon lira ödeme gerçekleştirildi. Bu yıl için yaş çay alım fiyatı kilo başına 3,87 liraya, destekleme ile birlikte 4 liraya yükseltilmiştir. Çiftçilerimizden tek isteğimiz bir karış toprağı dahi boş bırakmadan ekmeleri, biçmeleri, üretmeleridir” şeklinde konuştu.

Güncellenme Tarihi : 18.5.2021 00:24

İLGİLİ HABERLER