Gündem
  • 27.3.2020 23:59

Erdoğan koronavirüsle ilgili alınan yeni kararları açıklıyor!

Cumhurbaşkanı Recep Tayyip Erdoğan, Corona virüse karşı alınacak yeni tedbirlerle ilgili açıklama yaptı

Başkan Erdoğan'ın açıklamalarından satırbaşları:

Ülkemizde tespit edilen 5698 vaka vardır. 92 vatandaşımız hayatını kaybetmiştir. Hayatını kaybeden vatandaşlarımıza Allah'tan rahmet diliyorum. Birliğimizi, beraberliğimizi ne kadar güçlü tutarsak bu süreçten o kadar güçlü çıkarız. Her bir vatandaşımız bu hastalığın sonuçlarını bilmelidir. Devlet ve vatandaş herkes tedbirini alacak. İlk etapta 100 milyar liranın üstünde bir ekonomik destek programı açıkladık. İşsizlik fonunu güçlendirdik. Kredi Garanti Fonu'nu güçlendirdik, esnafımızı destekliyoruz. Emekli maaşımızı 1500 liraya çıkardık.

1- Şehirlerarası seyahatler bundan böyle valilik iznine bağlanmıştır

2- Kamuda olduğu gibi özel sektörde de minimum personelle esnek çalışama geçilecektir

3-Toplu taşıma araçlarında seyrek oturma düzeni uygulanacaktır.

4-Piknik alanları hafta sonu kapalı olacak hafta içi de buralarda toplu olarak bulunulmayacaktır.

5-Askerlerimiz 14 gün kuralına uygun olarak celp uygulamasına tayin olacaktır.

6-Yurt dışı uçuşlar tamamen sona erdirilmiştir

7-  Tüm illerimizde valilerin başkanlığında pandemi kurulu oluşturularak gerektiğinde ilave tedbirler kararlaştrırılacaktır.

Şimdi asıl önemli yere geliyorum. Bu tedbirlerin 30 büyük şehrimizin tamamında titizlikle uygulanması kararı uygulamaya geçmiştir.

Ev ve iş yeri dahil her ortamda toplu ulaşımı zorunlu olmadıkça kullanmayarak, temizliğimize hassasiyet göstererek tedbirlerin etkinliği artırmamız şarttır.

Şayet bu tedbirlerin daha ileri noktalara ulaşmasını istemiyorsak, gönüllü karantina şartlarına riayet etmeliyiz. Yani evimizden çıkmayacağız. Şu anda ABD'nin geldiği durum ortada. Öyleyse bizler, Türkiye olarak bulunduğumuz konumu çok daha ileri bir dereceye taşımamız lazım. Bu süreci en az hasarla atlattığımızda önümüzde aydınlık bir gelecek bizi bekliyor. Rehavete ve paniğe kapılmadan dikkatle ve sabırla atacağımız her adım bizi bu tedbirden biraz daha uzaklaştıracaktır. Lütfen evde kalalım kurumlarımızın açıkladığı tedbirleri hassasiyetle uygulayalım. Şunu unutmayalım, yarın elbet bizimdir, gün doğmuş gün batmış evet bizimdir.

ÇOK ÖNEMLİ TEDBİRLER ALDIK

Üretim ve ihracatın devamı önceliklerimiz arasında. Bunun için önemli tedbirler aldık. Bu ülkede hiç kimsenin mağduriyetine izin vermeyiz. Yaşlılarımızı korumak için tedbirlerimizi aldık, onlara gözümüz gibi bakacağız. Hastalık zincirinin biran önce kırılmasını sağlamaya çalışıyoruz. En kısa sürede bu meselenin üstesinden geleceğiz yeterki kurallara uyalım.

Maske, eldiven, test kiti gibi ürünleri kendimiz ürettiğimiz için sıkıntı yaşamıyoruz. Bunlarla ilgili stokçuluk yapanlar var merak etmeyin tüm tedbirleri aldık biz emniyet güçlerimizle.

KABİNE TOPLANTIMIZ HER PAZARTESİ GÜNÜ TELEKONFERANS İLE YAPILACAK

Dünyanın nüfusuna göre en çok yoğun bakım ünitesi olan ülkesiyiz. Yurtdışınan gelen hızlı test kitleriyle test sayımızı artırdık. Testler kesinlikle ücretsizdir. Tedaviyle ilgili ilaçlar elimize ulaştı kullanmaya başladık. Vatandaşlarımızın günlük hayatlarını devam ettirebilmesi için tüm kurumlarımız çalışıyor. Kabine toplantımızı her hafta telekonferans ile pazartesi günleri gerçekleştireceğiz.

Bilim Kurulu'nun tavsiyesileri ile ek tedbirler alıyoruz. Belirlenen kurallara ne kadar riayet edersek bu süreçten o kadar hızlı çıkarız. Bugüne kadar her alanda tedbirler aldık.

Bugün Bilim Kurulu'nun tavsiyeleri noktasında yeni tedbir paketi hazırladık. Hepsi milletimizin huzuru için hazırlandı.

İşte o tedbirlerimiz:

1- Şehirlerarası seyahatler bundan böyle valilik iznine bağlanmıştır

2- Kamuda olduğu gibi özel sektörde de minimum personelle esnek çalışama geçilecektir

3-Toplu taşıma araçlarında seyrek oturma düzeni uygulanacaktır.

4-Piknik alanları hafta sonu kapalı olacak hafta içi de buralarda toplu olarak bulunulmayacaktır.

5-Askerlerimiz 14 gün kuralına uygun olarak celp uygulamasına tayin olacaktır.

6-Yurt dışı uçuşlar tamamen sona erdirilmiştir

7- Tüm illerimizde valilerin başkanlığında pandemi kurulu oluşturularak gerektiğinde ilave tedbirler kararlaştrırılacaktır.

Asıl önemli olan yere geliyorum. İstanbul, Ankara, İzmir olmak üzere 30 büyükşehirimizde bu tedbirler titizlikle uygulanacaktır. Toplu taşıma araçları az kullanılmalı, temizliğe özen gösterilmeli, ihtiyaç dışında sokağa çıkılmamalıdır. Gönüllü olarak bunlar yerine getirilmezse ek tedbirler alınacaktır. Bu kurallara uymamız lazım bakın ABD'deki durum ortada. Bu süreci en kısa sürede ve en az hasarla atlattığımızda Türkiye'nin önü açıktır. Rehavete ve paniğe kapılmamalıyız. Kendimiz ve geleceğimiz için lütfen evde kalalım. Bilim insanlarımızın tavsiyelerine kulak verelim.

Güncellenme Tarihi : 27.3.2020 22:58

İLGİLİ HABERLER