
ERDOĞAN'A SUİKAST SANIĞININ AVUKATINA DA İNCELEME
HÜSEYİN EFEKÜTAHYA (İHA) - Güngör, 3 Şubat günü duruşma öncesi adliye girişinde gazetecilere, müvekkili Mustafa Bağdat'ın yargılama sürecinin "gizli" yapılmasına tepki göstermiş ve bu durumun ihtilal mahkemelerinde bile görülmediğini belirtmişti. Kütahya Cumhuriyet Başsavcılığı, Güngör'ün açıklamalarının "Devam eden yargı sürecini etkileyeceği" gerekçesiyle inceleme başlattı. Başsavcılık, inceleme sonucu ortaya çıkacak olan bilgiler çerçevesinde, Avukat Güngör hakkında dava açılması için Adalet Bakanlığı'ndan izin talebinde bulunacak.
Aynı zamanda bir dönem MHP Mersin Milletvekilliği yapan ve daha sonra partisinden ihraç edilen Ali Güngör'ün kızı olan Hatice Burcu Güngör, 3 Şubat günü Kütahya 1. Ağır Ceza Mahkemesi'nde yapılan duruşma öncesi gazetecilere şu açıklamayı yapmıştı:
"Müvekkilim Mustafa Bağdat, ifa ettiği görev itibariyle başbakanı tasarlayarak öldürmeye teşebbüs etmek ve 6136 sayılı yasaya muhalefetten yargılanmaktadır. Başbakan önce müşteki olmuş, daha sonra da davaya müdahil olarak katılmıştır. Yargılama süreci, başta itiraz etmemize rağmen, kamu güvenliği gerekçesiyle gizli devam etmektedir. İhtilal mahkemelerinde bile bütün duruşmalar açık olarak görülmüştür. Terörist başı Abdullah Öcalan'ın davası, mafya-çete davaları, yine Bülent Ecevit'e yazar kasa atmak suretiyle protesto eden şahsın duruşması bile gizli yapılmamıştır. Bizim davamız, herhalde daha önce hiçbir devlet adamında görülmediği şekilde başbakanın önce şikayetçi olması, daha sonra bununla da yetinmeyerek davaya müdahil olması olsa gerek. Başbakan şikayetini nasıl ifadelendirecektir, niçin müdahil olma ihtiyacı duymuştur, bunları bilmiyoruz. Ancak bildiğimiz ve gördüğümüz, bu durumun yargı sürecinin normal ve adil işlediğini güçleştirecek olmasıdır. Normal şartlarda açık görülmesi gereken davamız, gizli sürdürülmektedir. Bütün tıp bilim adamlarının 15 gün içinde tespitinin mümkün olduğunu ifade ettiği ve kanunlarımızın da normal şartlarda 3 haftayla sınırlandırdığı adli tıp süreci anlamsız bir biçimde 3 ay gibi çok uzun bir zamana yayılmıştır. Normal işleyecek bir süreçte, çok önceden çocuklarının ve ailesinin yanında olması gerektiğine inandığım müvekkilim Mustafa Bağdat'ın tutukluluk süresi uzamıştır. Suçlama açık, ancak savunma ve suçsuzluğunu kanıtlayan delil ve kanunlarımız gizli olduğu için de kamu hafızasındaki suikastçı imajı devam etmektedir. Bu durumun garip demokrasilerdeki açık oy, gizli tasniften farkı yoktur."
Ankara Barosu Avukatı olan Hatice Burcu Güngör, Kütahya Cumhuriyet Başsavcılığı'nın hakkında başlattığı inceleme hakkında bir açıklama yapmadı.
Sanık Mustafa Bağdat, 12 Eylül'de 2005-2006 eğitim-öğretim yılının açılışı nedeniyle Kütahya Linyit İlköğretim Okulu'nda düzenlenen törene katılan Başbakan Erdoğan'a tören alanından ayrılırken suikast girişiminde bulunmakla suçlanıyor.
Kütahya Ağır Ceza Mahkemesi'nde görülen davanın üçüncü duruşmasında, sanık Mustafa Bağdat ve avukatı Hatice Burcu Güngör hazır bulunmuştu. Bağdat'ın "adam öldürmeye teşebbüs" suçundan Türk Ceza Kanunu'nun 82. maddesine göre 13 ile 20 yıl arasında hapsi isteniyor.
Sanık Mustafa Bağdat, halen Kütahya E Tipi Kapalı Cezaevi'nde tutuklu bulunuyor. Güncellenme Tarihi : 25.3.2016 10:04