Gündem
  • 29.5.2004 00:35

ERDOĞAN'DAN SERT SÖZLER : LAİKLİK BİR DİN DEĞİLDİR

LONDRA - Başbakan Recep Tayyip Erdoğan, YÖK Yasası'nın Cumhurbaşkanı Ahmet Necdet Sezer tarafından kısmi iade edilmesini değerlendirerek, ''Sayın Cumhurbaşkanı takdir hakkını kullanmıştır durumu yetkili kurullarımızda görüşeceğiz'' dedi.
     Kendisinin de imam hatip lisesi mezunu olduğunu, ama laikliğin de savunucusu durumunda bulunduğunu vurgulayan Başbakan, Oxford Üniversitesi'ndeki konuşmasının ardından soruları yanıtladı.
     Yakın geçmişe kadar imam hatip lisesi mezunlarının diğer bütün lise mezunları gibi üniversitelere girebildiklerini hatırlatan Erdoğan, son beş yıldır bu uygulamanın değiştirildiğine işaret etti.
     ''Bugüne kadar laikliğe aykırı olmayan imam hatipler, bugün nasıl olup da laikliğe aykırı hale geliyor?'' diye soran Başbakan Erdoğan, kendisi gibi çocuklarının da imam hatip lisesi mezunu olduklarını ve laikliği sonuna kadar savunduklarını anlattı.
     İmam hatip liselerinde okuyanların, normal lise müfredatının yanı sıra zengin bir dini eğitim de aldıklarını hatırlatan Başbakan Erdoğan, 'Böyle bir eğitim mi laikliğe aykırı? Yakın geçmişte laikliğe aykırı durumu yoktu da şimdi mi aykırı hale geldi?'' dedi.
     İmam hatip öğrencilerinin böyle bir anlayışları olmadığını, tümünün laik Türkiye Cumhuriyeti'nin öğretmenlerinden eğitim aldıklarını belirten Başbakan, bu gençlere diğerleriyle aynı haklarının tanınmamasının eğitimde fırsat eşitliği ilkesiyle bağdaşmadığını vurguladı.
     Başbakan Erdoğan, kendisine sorulan bir soru içinde ''ılımlı İslam'' ifadesinin kullanılmasına da tepki gösterdi. ''Ilımlı İslam denilince akla bir de ılımsız İslam olduğu geliyor ki bu yanlış'' diyen Erdoğan, ''Sadece İslam, sadece Müslüman var. Daha dindar olanlar, dinin gereklerini yerine getirenler ya da getirmeyenler bulunabilir. Ama ılımlı İslam kavramı yanlıştır. Bu aslında İslam'ı zedelemeye yönelik bir tezdir'' dedi.
     Laiklik ile İslam'ı yan yana getirmenin de yanlış olduğunu belirten Erdoğan, ''Laiklik bir din değildir. Kişiler laik olabilir, laik devleti savunabilir, ama sonuçta Müslüman olmakla da gurur duyar'' dedi.

Güncellenme Tarihi : 16.3.2016 22:17

İLGİLİ HABERLER