Asayiş
  • 20.7.2009 11:25

ERGENEKON'DA İKİNCİ PERDE BAŞLADI

"Ergenekon" soruşturması kapsamında hazırlanan ikinci iddianameye ilişkin ilk duruşma başlarken, ilk olarak emekli orgeneral Hurşit Tolon'un kimlik tespiti yapıldı.
Tutuksuz yargılanan sanıklardan emekli orgeneral Mehmet Şener Eruygur başta olmak üzere bazı sanıkların katılmadığı duruşmada Mahkeme Başkanı Köksal Şengün, 25 Mart 2009 tarihli iddianamenin kabul kararını okudu. Daha sonra kimlik tespitine geçildi.
İlk olarak, örgütün yöneticisi olmakla suçlanan emekli orgeneral Hurşit Tolon'un kimlik tespiti yapıldı. 3 kez ağırlaştırılmış müebbet ve 129 ile 219 yıl arasında hapis cezasına çarptırılması istenen Tolon, 3 Ağustos 1942 doğumlu olduğunu ve İstanbul Kadıköy nüfusuna kayıtlı bulunduğunu belirtti. Ankara'da ikamet ettiğini ifade eden Hurşit Tolon, aylık gelirinin 6 bin 500-7 bin TL civarında olduğunu söyledi.

Ergenekon soruşturması kapsamında hazırlanan ikinci iddianamede yer alan sanıkların kimlik tespitleri devam ediyor. Tespitler sırasında ilginç bir çıkış yapan Esenyurt eski Belediye Başkanı Gürbüz Çapan, "Ne iş yaparsınız?" sorusuna, "Daha önce suç işlerdim. 20 yaşımdan beri mahkemelerdeyim. Profesyonel suçluyum." cevabını verdi.

İstanbul 13. Ağır Ceza Mahkamesi'nde görülmeye başlanan Ergenekon davasının ikinci iddianamesiyle ilgili yargılamada sanıkların kimlik tespitleri yapılıyor. Tutuklu sanık Gürbüz Çapan, "Ne iş yaparsınız?" sorusunu, "Daha önce suç işlerdim. 20 yaşından beri mahkemelerdeyim. Nerede bir suç çıkarsa beni de yazarlar. Daha önce Dev-Yol'dan yargılandım, 'mafya' diye yargılandım. Profesyonel suçluyum ben." şeklinde cevapladı. Geliri sorulan Çapan, "Gelirimi avukatlarımla paylaşıyorum. Birlikte yaşıyoruz. Bir akaryakıt istasyonum ve mülklerim var. Aylık 20 bin TL gelirim var. Ergenekon emeklisim, pardon! devlet emeklisiyim." diye konuştu.
Sanık Tuncay Özkan ise, Yeni Parti Genel Başkanı ve gazeteci olduğunu söyleyince izleyiciler arasında bulunan bir grup alkışladı. Bunun üzerine Mahkeme Başkanı Köksal Şengün, "Burası gösteri yeri değil. Hepinizi dışarı atarım, emeğinize yazık olur. Tuncay Özkan da "10 aydır beni görmüyorlar, müsaade edin" karşılığını verdik. Şengün ise, "Olmaz, burası mahkeme salonu" diye uyarıda bulundu. Özkan, kitap gelirleri ile birlikte toplam 4 bin lira kazandığını söyledi.
Emekli subay olduğunu belirten Hurşit Tolon da, ayda yaklaşık 6 bin 500 TL gelirinin olduğunu ifade etti.

Ferda Paksüt ise, emekli öğretmen olduğunu söyledi. Paksüt, kira ve emekli maaşı ile birlikte aylık 2 bin 500 lira gelirinin olduğunu söyledi.

İstanbul 13'üncü Ağır Ceza Mahkemesi tarafından 20 Ekim 2008'de Silivri Ceza ve İnfaz Kurumları yerleşkesi içinde görülen davada ikinci perde açılıyor. İkinci iddianameye ilişkin davayla "Sarıkız", "Ayışığı", "Yakamoz" ve "Eldiven" isimli darbe girişimlerinde bulunduğu iddia edilen isimler yargılanacak. Emekli generaller Şener Eruygur, Hurşit Tolon, gazeteci Tuncay Özkan, eski polis şefi Adil Serdar Saçan, eski Esenyurt Belediye Başkanı Gürbüz Çapan da bulunduğu 18'i tutuklu 56 sanık yargılanacak. Davayı gören İstanbul 13. Ağır Ceza Mahkemesi, şu aşamada iki iddianamenin birleştirilmesi yoluna gitmeyecek. Mahkeme heyeti, 20 Temmuz pazartesi günü ikinci iddianamenin davasını görmeye başlayacak ve bu iki hafta sürecek. 3 Ağustos'ta ise Ergenekon'un ilk davasının duruşmalarının görülmesine devam edilecek. Mahkeme bundan sonraki süreçte ise dönüşümlü olarak davalara bakacak. İki davanın birleştirilip birleştirilmeyeceğine ise daha sonra karar verecek.

(STAR GAZETE)

Güncellenme Tarihi : 25.3.2016 16:11

İLGİLİ HABERLER