
ERMENİ DİASPORASINA BÜYÜK DARBE!
AB Komisyonu, 16 yıl önce Dağlık Karabağ'da Ermeni güçlerin gerçekleştirdiği `Hocalı Katliamı'nı `insanlık faciası' olarak nitelendirdi.
Komisyon, Benelüks Ülkeleri Azerbaycan Teşkilatları İrtibat Şurası(BATEŞ) tarafından 16 Şubat'ta yapılan protesto gösterisi sırasında verilen ve facianın soykırım olarak tanınmasını talep eden mektuba yanıt verdi. Azerbaycan'ın Avrupa Birliği Daimi Temsilciliği 1'inci Katibi Fuad Hümmedov, yaptığı açıklamada, AB gibi uluslararası muteber bir kurumun resmi mektubunda, Hocalı Katliamı hakkında ilk kez objektif ifadelerin kullanıldığını söyledi. Hümmedov'un verdiği bilgile göre, AB Komisyonu Başkanı Jose Manuel Barosso adına AK Dış ilişkiler bürosunun Doğu Avrupa, Güney Kafkasya ve Orta Asya Cumhuriyetleri sorumlusu Victor Andres Maldonado tarafından gönderilen cevap mektubunda, Hocalı'da insanlığa yakışmayan kanlı bir olayın yaşandığı belirtildi.
Maldonado'nun mektubunda, Komisyonun Hocalı'da olduğu gibi savaş ve zor kullanılan bütün olayları defalarca kınadığını hatırlatılarak şöyle denildi:
"Avrupa Komisyonu Başkanı Jose Manuel Barosso'ya gönderdiğiniz 26 Şubat 2008 tarihli mektubunuz için teşekkür ediyoruz. AB komisyonu defalarca bütün savaş ve zor olaylarını o cümleden mektubunuzda kaydedilen hadise gibi olayları kınamıştır. Hocalı'da meydana gelen `feci olaylar' bize her gün, savaşın her iki taraf için de dayanılmaz azaplar, insan kayıpları ve feryatlar olduğunu hatırlatıyor. İşte bu sebepten Komisyon, sorunların görüşmeler ve bütün taraflar arasında diyalog yoluyla barışçıl yönde çözülmesinden yanadır. Dağlık Karabağ problemi de bu kapsamdadır. Biz bundan sonra da, bütün imkanlardan yararlanarak tarafları sorunun kısa zamanda barış yoluyla çözümüne çağıracağız."
Hocalı Katliamı'nın 16'ncı yıldönümünde Almanya ve Hollanda'daki Türk ve Azerbaycan diaspora teşkilatları ile birlikte BATEŞ tarafından Brüksel'deki Ermenistan Büyükelçiliği ve AB Komisyonu binası önünde yapılan protesto gösterisinden sonra Hocalı faciasının Avrupa kurumlarınca soykırım olarak tanınmasını talep eden mektup verilmişti.