Dünya
  • 16.6.2005 00:00

ERMENİ TASARISI YİNE ABD TEMSİLCİLER MECLİSİ'NDE

WASHINGTON - ABD'de uzun zamandır beklenen yeni sözde Ermeni soykırımı tasarısı, Ermeni lobisi tarafından Kongre'nin alt kanadı olan Temsilciler Meclisi'ne sunuldu.
     Ermeni kuruluşları, yeni tasarının, 2000 yılında Temsilciler Meclisi genel kuruluna kadar ulaşan, ancak o zamanki başkan Bill Clinton yönetiminin yoğun baskısıyla oylattırılmayan tasarıya benzediğini belirttiler.
     Buna göre yeni tasarıda, ''ABD'nin dış politikasının, Ermeni soykırımı anlayışını yansıtmasının Başkan tarafından sağlanması ve ABD Başkanı'nın yıllık mesajlarında Ermeni olaylarını soykırım olarak tanımlaması'' talep ediliyor.
     Ermeni tasarısının, Temsilciler Meclisi Uluslararası İlişkiler Komitesi'nin dikkatine sunulacağı belirtildi.
     ABD'de Temsilciler Meclisi mevzuatına göre yeni Ermeni tasarısı, bundan sonra ilk olarak Uluslararası İlişkiler Komitesi'ne bağlı alt komitelerden birinde ele alınabilir. Bu konuda iki aday alt komite, Avrupa Alt komitesi ve İnsan Hakları Alt komitesi olarak görülüyor. Bu iki alt komitenin başkanı da, Türkiye'ye hiç yakın olmamalarıyla tanınıyor ve bu iki alt komiteden birinde oylama yapılması durumunda tasarının geçeceğine kesin gözüyle bakılıyor.
     Bu aşamadan sonra, tasarının Uluslararası İlişkiler Komitesi'ne gelebileceği belirtiliyor.
     Tasarının hazırlayıcılarından milletvekili Schiff, tasarının Uluslararası İlişkiler Komitesi'nin gündemine alınacağı yönünde komite başkanı Cumhuriyetçi Henry Hyde'dan söz aldığını ileri sürüyor. Tasarının, bu komitede de oylanması durumunda geçmesi bekleniyor. Ancak Başkan George W. Bush yönetimi, söz konusu tasarıya kesin bir dille karşı çıkıyor. Gözlemciler, Bush'un yakın çalışma arkadaşı olan Temsilciler Meclisi'nin Cumhuriyetçi Başkanı Dennis Hastert'in, tasarıyı genel kurula getirmemekte kararlı olduğunu ifade ediyor. Güncellenme Tarihi : 17.3.2016 12:21

İLGİLİ HABERLER