Dünya
  • 24.9.2013 16:50

Esad: Suriye intiharı seçmez

CCTV muhabirinin "Suriye'nin ne kadar kimyasal silahı var, 1000 ton olduğu söyleniyor, bu kadar çok mu?" sorusuna Esad, İsrail'i işaret ederek yanıt verdi. Suriye'nin yıllar önce söz konusu kimyasal silahları imal etiğini anlatan Esad, "Miktar; doğal olarak çok fazla. Biz halen savaş durumunda olan bir ülkeyiz, topraklarımızın bir kısmı 40 yıldır işgal altında" dedi.

Beşar Esad, kimyasal silahları bıraktıktan sonra, ordunun gücünün azalıp- azalmayacağı sorusu üzerine bunun esaslı bir sorun oluşturmayacağını söyledi. Esad daha sonra şöyle devam etti:

" Kitle imha silahları ancak durum kötüleştiği vakit kullanılabilir. Kimyasal silah kullanımının intihar olduğu söyleniyor. Suriye intiharı seçmez. Bu sebeple 10 yıl önce Güvenlik Konseyi'ne bir öneri sunduk, bölgedeki kitle imha silahlarının yok edilmesini istedik. Bu konuda söz söyleme hakkımız var. Eğer askeri gücümüz bundan etkilenecek olsaydı, 10 yıl önce bu teklifi yapmazdık. "

Beşar Esad, ülkesinin elinde neden kimyasal silah bulundurduğunu ve bugüne kadar niçin bundan vazgeçmediğini konusunda da topu yine İsrail'e attı. Esad, "1980'li yıllarda kimyasal silah üretimine başladık. O dönem konvansiyonel bakımdan Suriye ve İsrail arasında büyük fark vardı. İsrail bizim topraklarımızı işgal eden düşmandı. 90'lı yılların sonlarında ise kimyasal silah üretimini durdurduk. Yaklaşık 15 yıldır üretim yapmıyoruz. Çünkü İsrail ile konvansiyonel silahlar açısından ara kısaldı ve kısalmaya devam ediyor. Suriye'nin elinde kitle imha silahı tutmak için nedeni kalmadı" diye konuştu.

Suriye Devlet Başkanı Esad, kimyasal silahların devri karşılığında müttefiklerinden herhangi bir ikame alıp almayacakları konusunda ise Rusya'yla mevcut silah anlaşmasına hatırlattı. Esad, "Hangi ikameler olduğunu söyleyemem. Fakat, Rusya'nın söz konusu kimyasal silah önerisinde bulunmasından evvel, iki ülke arasında birden fazla silah sözleşmesi mevcuttu. Putin ve Rus yetkililerin ifade ettikleri gibi, Rusya imzalanan anlaşmalar doğrultusunda Suriye'ye silah sağlamayı sürdürecek. Bunun kimyasal sorunuyla değil, topraklarımızın işgaliyle alakası var. İsrail'in işgal stratejisine yine maruz kalmak istemiyoruz. Bu yüzden geleneksel silah donanımımızı ve askeri gücümüzü güçlendirmeyi hiç kuşkusuz sürdüreceğiz" dedi.

Devlet Başkanı Esad, CCTV muhabirinin "Rusya tarafından size verilen somut askeri desteğin neler olduğunu açıklayabilir misiniz?" sorusu üzerine "Temel donanım olarak hava savunma silahları. Çünkü, İsrail'in sık sık hava sahamızı ihlal etmesi bize en büyük tehdidi oluşturuyor. Hiç kuşkusuz, hava savunma silahları bugün Suriye'nin başlıca savunma silahıdır" dedi.

Güncellenme Tarihi : 19.3.2016 11:45

İLGİLİ HABERLER