Dünya
  • 2.9.2013 20:01

"Esed'e yakın isimler mal varlıklarını kaçırıyor"

Suriye'nin başkenti Şam'ın Doğu Guta bölgesinde kimyasal silah kullanılarak yapılan katliamın ardından Suriye'ye düzenlenmesi muhtemel askeri müdahalenin tartışıldığı ortamda, Devlet Başkanı Beşşar Esed'e yakın isimlerin, mal varlıklarını yurt dışına kaçırdığı yönündeki haberler artış gösterdi.

AA muhabirine konuşan Suriyeli ekonomi uzmanı Semir Suayfan, Esed'e yakın isimlerin yurt dışına para kaçırmasının yeni bir şey olmadığını, Suriye'de savaşın başlamasından bu yana bu durumun devam ettiğini ve rejimin düşmesi durumunda kaçırılan mallar üzerinde uygulanacak yaptırımları kabul etmeyeceği düşünülen Rusya'ya büyük miktarda para kaçırıldığını söyledi.

Suayfan, rejimin, ülkede yeniden kontrolü sağlama ümidini kaybettiği için "mal kaçıranların kendini yarı yolda bıraktıklarını düşünse de durumu kabullendiği" değerlendirmesini yaptı.

Rejimin son dönemde mal kaçırmaya engel olmak için çok sayıda kanun çıkardığı, döviz bürolarını kapattığını ancak bunun hiçbir şeyi değiştirmediğini belirten Suayfan, başta devlet adamları ve nüfuzlu aileler olmak üzere birçok kişi tarafından bu kuralların çiğnendiğine dikkati çekti.

Suriyeli yetkililerin, mal varlıklarını "Avusturya, İsviçre, Lübnan gibi ülkelerde sakladığını" öne süren Suayfan, son iki yıldır bu malların Rusya'ya aktarıldığını kaydetti.

Esed'e yakın isimler ve işadamlarının mal varlıklarını kaçırdığı ülkeler arasında "aslan payını Lübnan'ın aldığı" ifade ediliyor. Son olarak, Halep Hava Kuvvetleri'ne bağlı İstihbarat Şubesi Şefi Tümgeneral Cami, mal varlığını Lübnan'a aktarmıştı.
 

Güncellenme Tarihi : 19.3.2016 12:20

İLGİLİ HABERLER