ESKİ BAKAN YALOVA: ''KOMİSYONA ÇAĞRILMADIM; NE İLE SUÇLANDIĞIMI DAHİ BİLMİYORUM''
İBRAHİM KILINÇ
AYDIN - Meclis Yolsuzlukları Araştırma Komisyonu raporlarında adı geçen Özelleştirmeden Sorumlu Devlet eski Bakanı ve Aydın eski Milletvekili Yüksel Yalova, attığı her imzayı Anayasa hukukçusu bilinciyle attığını belirterek, ''Bugüne kadar attığım her imzanın arkasındayım ve sahibiyim'' dedi.
Araştırma Komisyonu raporuna göre, Devlet Bakanı olduğu dönemde ''Vakıflar Bankası kaynaklarının Banka Turka Romanya'ya kaynak aktarmak gerekçesiyle yapılan şirket alım satımlarında bazı özel ve tüzel kişilere haksız kazanç sağlanması suretiyle devletin zarara uğratılması konusunda TCK'nın 230. maddesi kapsamında görevi ihmal ettiği gerekçesiyle'' hakkında soruşturma açılacak olan Devlet eski Bakanı Yüksel Yalova, konuyla ilgili olarak telefonla açıklamalarda bulundu.
Yalova, komisyon raporlarının eline henüz ulaşmadığını ve bu komisyonun subjektif davrandığını belirterek, ''Hakkımdaki iddiayı somut olarak bilmiyorum. Sadece zaman zaman basında çıkan yazılardan bazı şeyleri öğreniyorum. Meclis iradesine herkes saygılı olmak zorundadır. Meclis iç tüzüğüne göre kurulan komisyonların görevi 4 ay içerisinde biter. Bitmez ise 15 gün içerisinde başkandan ek süre istenir. Ancak bu komisyon 4 ay 18 gün sonra raporunu bitirdi. Yani bu komisyon yasal süresini aşmıştır. Bu süreyi aşan komisyon açıklama yapamaz, iç tüzüğe aykırıdır'' dedi.
Meclis Araştırma Komisyonu'nun araştırılması gereken hangi konu varsa araştıracağını kaydeden Yalova, ''Ancak bu komisyon TBMM Genel Kurulu'nda kurulması ile ilgili oylama yapılırken adı 'Yolsuzlukların sebeplerinin, sosyal ve ekonomik boyutlarının araştırılarak, alınması gereken önlemlerin belirlenmesi amacıyla kurulan araştırma komisyonu' idi. Ancak komisyonun ismi kamuoyuna 'Yolsuzlukları Araştırma Komisyonu' olarak lanse edildi. Türkçe bilen herkes bunu anlar'' diye konuştu.
''KOMİSYON SUBJEKTİF DAVRANDI''
Komisyonun bugün hakkında araştırma komisyonu kurulsun dediği bazı eski bakanları davet etme nezaketini gösterdiğini belirten Yalova, ''Ancak Sayın Mesut Yılmaz, Sayın Cumhur Ersümer ve Sayın Güneş Taner dışındaki bildiğim kadarıyla geri kalan 22 bakanı çağırmamıştır. Bu da komisyonun subjektif davrandığının göstergesidir. Tüm bu usul ve komisyon isminin takdimine ilişkin usuller bu meselenin aslını konuşmayı engellemez'' diye konuştu.
Hakkında komisyon tarafından sızdırıldığı için basında yer alan açıklamaları gazetelerden okuduğunu ve televizyonlarda duyduğunu kaydeden Yalova, ''Türkiye'nin hiç taviz vermeden yolsuzluk ve hırsızlık yapan, görevi kötüye kullanan, kamu gücünü şahsı ve yakınlarının çıkarı için kullanan herkesin adalet mekanizmasında yargılanması gerekir. Ben şu ana kadar komisyona çağrılmadığımdan, adım geçmesine rağmen komisyon raporunu göremediğim için hakkımdaki iddiaların ne olduğunu tam olarak bilmiyorum. Bazı gazeteler Vakıfbank'ta usulsüz hisse satışları yazıyor. Bazı gazeteler Romanya'ya usulsüz kredi verildiğini yazıyor. Bazıları da usulsüz taksitlendirme yazıyor'' dedi.
Hangi konu olursa olsun bugüne kadar attığı her imzanın arkasında olduğunu vurgulayan Yalova, ''Ancak bu araştırma komisyonu raporunda hakkımda ne yazıyor görmem lazım. Nasıl herkes Meclis'in kararına saygı duymak zorundaysa, bizim de kutsal olan savunma hakkımıza saygı duyulması gerekir. Henüz neyle suçlandığımı bilmiyorum. Kimse unutmasın. Ben Anayasa hukukçusuyum ve attığım her imzayı bu bilinçle attım'' diye konuştu.
Soruşturmaya konu olan bakanlığı döneminde her işi bilinçli yaptığını ve ülkeye büyük faydalar sağladığına inandığını belirten Yalova, ''1984 yılından 2001 yılına kadar geçen 17 yıllık süre içerisinde Türkiye'nin özelleştirmeden elde ettiği gelirin yüzde 36.7'si benim 2 yıllık bakanlığım döneminde elde edilmiştir'' dedi.
Güncellenme Tarihi : 16.3.2016 20:23