Dünya
  • 27.5.2024 00:33

Eski İsrail Başbakanı Ehud Olmert HAMAS'ı yok edemeyiz, bir an evvel savaşı bitirelim

“Hamas'ı yok edemeyiz.” Olmert: Gazze'de bocalayan savaş durdurulmalı ve Netanyahu savaşı uzatmak için oyalanıyor.

Eski İsrail Başbakanı Ehud Olmert, 25 Mayıs 2024 Cumartesi günü, Gazze'de "bocalayan savaşın durdurulması" çağrısında bulunarak, "tam bir zafer elde etme veya Hamas'ı nihai olarak yok etme" şansının olmadığını vurguladı .

Bu, resmi İsrail Yayın Kurumu'nun 2006 ile 2009 yılları arasında Başbakan olarak görev yapan Olmert ile yaptığı bir röportajda geldi .

Olmert, "Kaçırılan insanların geri getirilmesi için Refah'taki askeri operasyon durdurulmalı ve Gazze'de bocalayan savaşa son verilmeli" dedi.

Ayrıca Gazze'deki çatışmaların "İsrail'in çıkarına değil, Başbakan Binyamin Netanyahu ve hükümetinin bazı aşırılık yanlısı üyelerinin çıkarına olduğunu" ifade etti.

Ayrıca Olmert, Savaş Konseyi Bakanları Benny Gantz ve Gadi Eisenkot'a da hükümetten istifa çağrısında bulunarak, "tam bir zafer elde etme veya Hamas'ı nihai olarak yok etme şansının olmadığını" vurguladı.

Savaşın "ertesi gün" hakkındaki görüşlerini şöyle aktardı: "İsrail ordusunun oradaki başarılarını pekiştirmek için Gazze'de uluslararası bir Avrupa müdahale gücü kurmaya çalışmalıyız, böylece Filistin güçleri iki gün içinde Gazze'ye girebilir. Yıllardır ılımlı Arap ülkeleriyle işbirliği içerisindeyiz” diye tanımladı.

Netanyahu kişisel nedenlerden dolayı savaşı uzatıyor

Netanyahu'nun kişisel nedenlerle savaşı uzatmayı meşrulaştırmak için bu sloganı öne sürdüğü göz önüne alındığında, "toplam zafer" sloganının temelsiz olduğunu ekledi.

Eski başbakan şöyle devam etti: "Kaçırılan insanları sağ salim geri getirmek istiyorsak savaşı hemen durdurmalıyız."

İşgal altındaki Batı Şeria'da devam eden İsrail ihlalleri ve suçlarına ilişkin Olmert, "Ciddi suç teşkil eden eylemler var" dedi.

Şöyle devam etti: "Filistinlilerin evleri, mülkleri ve tarlaları, eylemleri (Ulusal Güvenlik Bakanı Itamar) Ben Gvir ve (Maliye Bakanı Bezalel) Smotrich'ten ilham alan (yerleşimci) unsurlar tarafından yok ediliyor."

Sözlerine şöyle devam etti: "Bütün bunlar İsrail polisinin ve güvenlik güçlerinin gözleri önünde oluyor. Biz orada olup bitenlere göz yumuyoruz, bakmıyoruz ve bunun önlenmesine yönelik hiçbir çabayı desteklemiyoruz. yardım eli."

Olmert ayrıca bu suçların "şu veya bu uluslararası mahkeme önünde İsrail'in yüzüne çarpacağı" konusunda da uyardı.

Uluslararası Adalet Divanı'nın dün Cuma günü aldığı karara rağmen İsrail ordusunun, Şeridi'nin güneyindeki Refah kenti de dahil olmak üzere Gazze'yi bombalamaya devam etmesi dikkat çekiyor.

İsrail işgalinin 7 Mayıs'ta Mısır ile Refah sınır kapısını kullanarak Filistin tarafını kontrol altına alması, Gazze Şeridi'ne yardım akışının durmasına, yaralı ve hastaların tedavi için yurt dışına seyahat etmesine yol açtı.

Gazze'deki yıkıcı savaşın, çocukların ve yaşlıların hayatına mal olan kitlesel yıkım ve kıtlığın ortasında çoğu çocuk ve kadın olmak üzere 116.000'den fazla Filistinlinin öldürülüp yaralanmasıyla ve yaklaşık 10.000 Filistinlinin kaybolmasıyla sonuçlanması dikkat çekicidir.

Güncellenme Tarihi : 27.5.2024 00:42

İLGİLİ HABERLER