Yaşam
  • 14.7.2009 11:26

ESNAFIN GÖZÜ KORKTU... "SİGARA YASAĞINDA ORTA YOL BULUNMALI"

ANKARA / İHA

Ekonomik kriz nedeniyle ayakta kalmakta zorlanan esnafın sigara yasağından daha da olumsuz etkileneceğini savunan TESK Genel Başkanı Bendevi Palandöken, "İşsizliğin rekorlar kırdığı bir dönemde, kahveci, lokantacı kafeteryacı, turizm işletmeleri için bir orta yol bulunup, süre uzatılmalıdır" dedi.

Palandöken, yaptığı açıklamada, "Halkımızın sağlığının korunmasına yönelik iyi niyetli bir düzenleme. Ama ekonomik olarak işletmelerin çıkmaza girdiği, işsizliğin rekorlar kırdığı bir dönemde, kahveci, lokantacı kafeteryacı, turizm işletmeleri için bir orta yol bulunup, süre uzatılmalıdır. Aksi halde çok işletme mağdur olacaktır" dedi.

Müşteri kaçmasın diye yasağın delinebileceğini belirten Palandöken, "Dünyayı saran küresel kriz nedeniyle her kesimden fazla sıkıntı yaşayan, en önemlisi bugüne kadar açıklanan 6 pakette yer almayan küçük esnaf ve sanatkarımız, yasaktan doğacak zararının telafisi için tedbir alınmamış, destek de verilmemiştir. Esnaf, kara kara uğrayacağı iş kaybını düşünürken, şimdi de müşterisiyle karşı karşıya gelecek. Geri adım atarak göz yumduğunda ise uygulanacak cezayı kaldırabilecek işletme yok" diye konuştu.

İşletmelerin cezalandırılmalarından çok içenlerin caydırılması ve eğitilmesi gerektiğini kaydeden Palandöken, "AB ülkelerinde tütün mamullerine bizden daha evvel yasak getirildi. Ama geçen zaman içinde yasağın uygulanamadığı alanlar görülerek bazı vergi kolaylıkları ve özel sigara odaları kurmaları sağlandı. Komşumuz Yunanistan'da sigara içenler için güçlü havalandırma sistemine sahip özel yerler ayrılmıştır. Oysa bizde açık alanlarda, verandalarda, balkonlarda çevresi cam, naylon ve benzeri malzemelerle kapatılmış alanlarda bile sigara içme yasağı uygulanmaktadır" dedi.

Ülkemizde 108 milyar adet sigara tüketimi olduğunu, 2008'de tütün mamullerinden tahsil edilen ÖTV'nin 10,9 milyar TL, 2009'un ilk 5 ayında ise 4,3 milyar TL olduğunu vurgulayan Palandöken, "Gerçekten yasaklardan etkilenecek kesim çok büyük. 2007 yılında 207 bin tütün üreticisi aile sayısı, 179 bine gerilemiş durumdadır. Güneydoğu'da tütün üreterek geçimini sağlayan aile kalmamıştır. Şimdi de ekonomik krizin etkileri henüz devam ederken, 19 Temmuz'da yürürlüğe girecek olan sigara yasağı ile pek çok esnaf ve küçük işletme zor durumda kalacak, kepenk kapatmalar hızlanacaktır. Halkımızın, bilhassa gençlerimizin sağlığının korunmasını da ihmal etmeden bir orta yol bulunmalı. Acilen geçiş sürecini uzatarak, işletmelerin düşük faizli kredilerle desteklenerek havalandırma sistemlerini güçlendirmeleri ve özel bölümler oluşturmaları sağlanarak, yasağın olumsuz etkileri en aza indirilmelidir" dedi.

Güncellenme Tarihi : 25.3.2016 16:16

İLGİLİ HABERLER