Ekonomi
  • 28.4.2010 00:12

''ET İTHALATI'' KAVGASI!..

TBMM - TBMM Genel Kurulunda, MHP'nin hayvancılığın sorunlarıyla ilgili araştırma önergesinin görüşülmesini içeren grup önerisi reddedildi. Öneri üzerindeki konuşmalarda, ''et ithalatı'' tartışma konusu oldu.
MHP, TBMM Danışma Kurulunun toplanamaması nedeniyle grup önerisini Genel Kurula taşıdı. Hayvancılığın sorunlarıyla ilgili araştırma önergesinin bugün Genel Kurulda görüşülmesini içeren grup önerisi üzerinde konuşan MHP Afyonkarahisar Milletvekili Abdülkadir Akcan, et fiyatlarının gündemin en önemli konusu olduğunu belirterek, yaşanan sorunu ''Et fiyatlarında spekülatif artış olduğu'' şeklinde tanımlanamayacağını söyledi.
Türkiye'de 2001 yılında 6 milyon olan hayvan varlığının bugün 4 milyon 400 bine düştüğünü, yaklaşık 1,5 milyon hayvan varlığının kaybedildiğini anlatan Akcan, ''Sorun yaşanan politikalardan kaynaklanıyor. Buna çare olarak et ithalatı yapmak yanlıştır. Fiyat, Hükümetin talebiyle oluşmaktadır. Bu da Et Balık Kurumu marifetiyle yapılıyor. Hükümet şimdi bir taşla iki kuş vurmak istiyor'' dedi.
Eskişehir Bağımsız Milletvekili Tayfun İçli, dana etinin son 6 ayda yüzde 141, koyun etinin ise yüzde 150 arttığını ifade ederek, ''Kasaplarla konuştum, 'Vatandaş et değil, kemik alıyor' diyorlar. Süt üreten hayvanlar kesiliyor. Korkarım yarın çocuklarımıza içirecek süt de bulamayacağız. Ben çocukluğumda hatırlıyorum; Marshall yardımıyla ABD'den süt tozu geliyordu. Kendi üretiminiz olmazsa başka ülkenin mandası olursunuz'' diye konuştu.
CHP Burdur Milletvekili Ramazan Kerim Özkan da et fiyatlarındaki yükselmeye çarenin et ithalatı olamayacağını savunarak, bu karardan en kısa zamanda dönülmesini istedi. Hayvan üreticilerinin bugün Et Balık Kurumu önünde sıraya girerek, daha kesim zamanı gelmemiş hayvanlarını kesmek istediğini anlatan özkan, ''Başbakan, 'Bunlara iki koyun versek güdemezler' diyordu. Artık güdülecek koyun kalmadı. Kırsalda tavukları da bitirdiniz zaten'' dedi.

-''FAKİR EDEBİYATI YAPTINIZ''-

AK Parti Bursa Milletvekili Ali Koyuncu, öneri aleyhinde yaptığı konuşmada, tarıma verilen desteğin AK Parti iktidarında arttığını, tarımda yapısal dönüşümün gerçekleştiğini belirterek, 2006 yılına kadar ülkenin Tarım Kanunu bile bulunmadığını söyledi.
Muhalefetin tarım ve çiftçiler için bugüne kadar hep ''fakir edebiyatı'' yaptığını ileri süren Koyuncu, ''Borcunu ödeyemeyen çiftçilerin hapiste olduğunu söylüyorsunuz. Cezaevlerindeki tutuklu ve hükümlü sayısı 110-115 bindir. Sisteme kayıtlı çiftçi sayısı ise 3 milyondur'' dedi.
Koyuncu, hayvan sayısının 9 milyon 803 bin iken bugün 10 bin 830 bine ulaştığını ifade ederek, ''Bu ülkede yeterince et de süt de var. Kemik suyunu da için, çünkü o da faydalıdır'' diye konuştu.

-''BAKAN BİLGİ VERSİN'' İSTEĞİ-

Birleşimi yöneten Başkanvekili Nevzat Pakdil, öneri üzerinde çok sayıda milletvekilinin konuşmak için başvurduğunu belirterek, her gruptan 2 milletvekiline söz verdi.
CHP Mersin Milletvekili Vahap Seçer, sektörde bir yıldan beri sorun yaşanmasına karşılık Tarım ve Köyişleri Bakanı Mehdi Eker'in konuya müdahale etmediğini ifade ederken, MHP Erzurum Milletvekili Zeki Ertugay de Hükümetin ithalat kararını geri alması gerektiğini, gelinen noktanın spekülasyon değil uygulanan yanlış politikaların sonucu olduğunu savundu.
BDP Muş Milletvekili Sırrı Sakık ise uzun yıllar canlı hayvan ihracatı yaptığını ifade ederek, ''Yayla yasağı ve köy yakmalar nedeniyle Güneydoğu'da hayvancılığın sona erdiğini'', bunun yerine ülkeye kaçak hayvan sokulduğunu söyledi.
MHP Grup Başkanvekili Oktay Vural ile CHP Grup Başkanvekili Kemal Kılıçdaroğlu, ''Konunun önemli olduğunu'' savunarak, Tarım ve Köyişleri Bakanı Eker'in Genel Kurula bilgi vermesini istedi. AK Parti Grup Başkanvekili Bekir Bozdağ ise konunun başka bir gün ele alınabileceğini belirtti.
Konuşmaların ardından MHP'nin grup önerisi reddedildi.

Güncellenme Tarihi : 24.3.2016 08:19

İLGİLİ HABERLER