
ET YİYEN BAKTERİ ŞOKU!.. 19 YAŞINDAKİ BİSİKLETÇİNİN BACAĞI NASIL KESİLDİ?
MRSA olarak bilinen bakterinin yayılması engellenemeyince bacağı kesilen 19 yaşındaki bisikletçi Nathan Dooley ölümden döndü.
Nathan Dooley'in kabusu 15 gün önce çıktığı bisiklet turuyla başladı. Dooley, her akşamüstü yaptığı gibi Florida eyaletine bağlı Oregon'daki evinden bisikletini alarak dolaşmaya çıktı. Bütün gün yağmur yağdığı için yollar kaygan ve çamurluydu. Bir anda bisikletin hakimiyetini kaybeden Dooley yere düştü. Düşerken bacağını kesti. Hastaneye gitmek yerine eve döndü. Çünkü daha önce de bisikletten düşmüş ve bacağında buna benzer kesikler oluşmuştu.
İNCELMEYE BAŞLADI
Ancak saatler sonra büyük bir acı çekmeye başladı. Bacağı ve vücudu büyük bir acı içinde hızla inceliyordu. Hastaneye gittiklerinde doktorlar Dooley'deki enfeksiyonun nedeninin et yiyen bakteri olduğunu ve kemiğe gittiği takdirde bacağını kesmek zorunda kalacabileceklerini söyledi. Nitekim yapılan tüm müdahelelere rağmen bakterinin yayılması engellenemedi ve doktorlar bacağı kesmek zorunda kaldı. Operasyonda kalçasına ve bacağının üst kısmına ulaşan bakteriler de temizlendi. Oregon Sağlık ve Bilim Üniversitesi profesörlerinden Yale Popowich "Bu zaman kadar gördüğüm en kötü vakalardan biri. Daha önce de et yiyen bakteri vakasıyla karşılaşmıştık. Ancak bu çok hızla yayılıyor. Gözlere kadar ilerlemesinden korktuk" dedi.
ÖLÜMLE SONUÇLANABİLİYOR
Grip virüsünü andıran et yiyen bakteri, genellikle bir çatlak veya kesikten vücuda girerek grip belirtilerine yol açmanın yanı sıra kasları kemiriyor. Hastalık vücudun bazı bölümlerinde kızarıklık ve deri enfeksiyonu oluşmasıyla ortaya çıkıyor, tüm vücuda yayılıyor ve son aşamada ölüm genellikle zatürre ve doku kaybı sonucu oluyor. Hastaya büyük acı vererek kasları kısa sürede çürüten yamyam bakteri, 3 gün içinde ölüme de yol açabiliyor. Hastalığın çok erken aşamada teşhisi ve yoğun antibiyotik tedavisi sayesinde, yakalananların 3'te 2'si kurtarılabiliyor.
Prof. Dr. Semra Çalangu
Et yiyen bakterilerin diğer adı streptekok ya da beta mikrobu da dediğimiz bakterilerdir. Derinin üzerinde, hatta boğazda da bulunabilir. Sivilcelere, anjine ya da yılancık gibi hastalıklara neden olur. Ancak bu bakteri derinin bütünlüğü bozulduğu zaman çok daha hasar veren bir duruma gelebilir. Ender olarak yara bölgesine yerleştiği durumda temizlenemezse o organın kesilmesi gerekebilir. Kazaların ardından ya da ameliyatlardan sonra bu tip sonuçlara neden olabilir.
Sabah
Güncellenme Tarihi : 16.3.2016 23:35