Ekonomi
  • 22.2.2010 00:00

EURO'NUN YUNAN TRAJEDİSİ...

Yunanistan'da patlak veren ekonomik kriz başta fazla ciddiye alınmamasının ceremesini çekiyor. Euronun değer kaybını ikinci plana atan AB şimdi euroyu ayakta tutumaya çalışıyor. Yılsonu euro beklentisi 1.28 dolara kadar geriledi.

Yunanistan'da yaşanan ekonomik kriz Avrupa'da 16 ülkenin ortak para birimi euroyu diğer para birimleri karşında zora soktu.

Avrupa'nın para birimi küresel krizin ilk dönemlerinde zirve yaparak dolar karşında yüzde 59 değer kazandı. Avrupa Merkez Bankasının enflasyon savaşı ve ABD'nin gevşek politikası euronun 2000 yılından beri görülen en yüksek değerleri görmesini sağladı.



Dolarda yaşanan gerilemeyi büyük borçlar ve ABD bankacılık sisteminden kaynaklanan endişeler de destekleyince 2008 yılı ortalarında euronun rezerv para olması bile gündeme geldi.

2008 yılı sonlarında euro tarafında da ters yöne hareketler görülmeye başlandı. Aradan geçen bir yılda kendini nispeten toparlayan euro 2010 ile yeniden sarsıldı. 2009 sonunda baş gösteren Yunanistan endişeleri düğmeye bastı.

Ekonomik ve politik stresi borç problemleri de besledi. Wisconsin Üniversitesi ekonomi profesörü Menzie Chinn’e göre euro bölgesinde euronun değerine dair endişelerin büyük sorun oluşturmayacağı görüşü hakimdi.


2009 Mart ayı itibariyle euronun seyri

Daha çok sorun olarak görülen Avrupa’nın Almanya gibi büyük ekonomilerinin Yunanistan, İspanya, İtalya ve Portekiz kaynaklı stresi nasıl karşılayacağı idi.

16 Mart’ta Avrupa Birliği tarafından ortaya koyulan Yunanistan’a zarar verecek sert faiz artışı ve artan borçları Gayri safi milli hasılanın yüzde 13’üne ulaştı.

Hafta sonu itibariyle medyaya yansıyan bir gelişme Yunanistan için 25 milyar euroluk paket hazırlandığı yolundaydı. Der Spiegel dergisinin Almanya Maliye Bakanlığı’ndan edindiği bilgiye göre yardım paketine ülkelerin ne kadar payla katılacağı, Avrupa Merkez Bankası’ndaki sermaye paylarına göre belirlenecek. Ele geçirilen rapora göre, euro ülkelerinin tümünün yükü paylaşmaları gerektiği fikri üzerinde anlaşma sağlandı. Bu kapsamda Almanya’nın pakete 4 ile 5 milyar euroluk bir katkı yapacağı belirtildi.

Genel senaryolara bakıldığı yılsonu euro beklentisi 1.28- 1.36 dolar aralığına kadar geriledi.

 

Güncellenme Tarihi : 24.3.2016 10:16

İLGİLİ HABERLER