Yaşam
  • 8.3.2024 14:00

Eurovision'da İsrail krizi çığrından çıktı!

İsrail'in Eurovision Şarkı Yarışması için hazırladığı "Ekim Yağmuru" ve "Dance Forever" isimli parçalar 'siyasi mesaj içerdiğine yönelik tepkiler nedeniyle tepki toplamış ve reddedilmişti. İspanya'da aşırı sol görüşlü Podemos partisinin lideri Ione Belarra, İsrail'i kabul ettiği için "tüm demokratik ülkeleri" Eurovision'u boykot etmeye çağırdı.

 

Uzun yıllardır pek çok Avrupa ülkesini müzikle bir araya getiren "Eurovision Şarkı Yarışması", bu yıl 'İsrail' kriziyle gündemden düşmüyor.

Eden Golan

Eden Golan

 

Aylardır Gazze'de insanlık dışı bir savaş politikası izleyen ve bebek, çocuk, yaşlı, kadın demeden binlerce insanı acımasızca katleden İsrail'in Eurovision'da yer almaması için geçtiğimiz aylarda imza kampanyası başlatılmıştı.

Eurovision

Eurovision

 

Ancak yarışmanın organizatörü olan Avrupa Yayın Birliği (EBU), Ukrayna işgali gerekçesiyle Rusya'yı yarışmadan atarken, İsrail'in yarışmasına izin vererek çifte standart uyguladı. Tüm baskılara rağmen İsrail'in arkasında duran Avrupa Yayın Birliği (EBU), Eden Golan tarafından seslendirilen "Ekim Yağmuru" isimli parça kriziyle karşı karşıya geldi.

"Nefes alacak hava kalmadı" ve "Hepsi iyi çocuklardı, her biri" gibi dizeler içeren şarkının 7 Ekim'e atıfta bulunması tartışmalara neden oldu. Yarışmayı siyasi olmayan bir etkinlik olarak nitelendiren EBU, şarkıyı incelemeye aldı. 

İsrail'in katılımına sponsor olan ulusal yayın kuruluşu KAN'dan bir kaynak Reuters'a sızdırılan şarkı sözlerinin doğru olduğunu doğrularken; parça Avrupa Yayın Birliği tarafından onaylanmadığı takdirde İsrail'in önümüzdeki mayıs ayında İsveç'te gerçekleşecek yarışmaya katılamayacak.
 

Güncellenme Tarihi : 8.3.2024 14:02

İLGİLİ HABERLER