Ekonomi
  • 29.5.2013 13:17

Ev sahipleri ve kiracıların dikkatine !

Maliye Bakanı Mehmet Şimşek, Gelir Vergisi Kanunu Taslağı’nı kamuoyuna tanıttı. 53 yıllık Gelir Vergisi Kanunu’nu değiştirdiklerini belirten Şimşek, kanun ile adil gelir vergisi oluşturmak, yatırımı desteklemek, rekabeti artırmak ve kayıtlı ekonomiye geçişi sağlamak amacında olduklarını kaydetti. Kanunun 7 temel madde gözetilerek hazırlandığını dile getiren Bakan Şimşek, Kurumlar Vergisi ile Gelir Vergisi’ni birleştirdiklerini ve toplam 250 madde olan kanunu 95 maddeye indirgediklerini söyledi.

Kanunla yatırım, üretim ve istihdamın teşvik edildiğini ifade eden Şimşek, “Engellilerin ekonomik yatırıma katılmalarını teşvik eden çalışmalar yapıyoruz. Enerji tasarrufunu teşvik ediyoruz. Yürütmede esneklik ve etkinlik için Bakanlar Kurulu’nun yetkilerini genişletiyoruz. Tasarıyla beyana dayalı vergi sisteminin yaygınlaştırılmasıyla ilgili önemli değişiklikler yapıyoruz” şeklinde açıkladı.

Tasarının en önemli amaçlarından birisinin vergi tabanının genişletilmesi olduğuna işaret eden Şimşek, “Kira giderlerinde götürü gelir uygulamasını sınırlandırıyoruz. Uluslararası uygulamalara paralel olarak, yabancı iş adamları, uzmanlar ve basın yayın çalışanları Türkiye’de 3 yıldan fazla kalırlarsa tam mükellef olacaklar” dedi.

GENÇ GİRİŞİMCİYE TEŞVİK

Tasarıyla genç girişimcileri teşvik ettiklerini söyleyen Mehmet Şimşek, ticari faaliyet nedeniyle ilk defa gelir vergisine tabi olacak 29 yaşını aşmamış genç girişimcilerin, 3 yıl boyunca asgari ücrete isabet eden kazançları üzerinden vergi mükellefi olmayacağını açıkladı.

TARIMSAL TEŞVİKLER

Maliye Bakanı Şimşek, yasa taslağında tarımsal üretimi desteklemeye yönelik önemli teşviklerin oluğunu bildirerek, “Belirli bir ölçek ekonomisine ulaşarak zirai faaliyette bulunan sermaye şirketleri, kolektif şirketler ve adi komandit şirketler çiftçi gibi vergilendirilecek. Halen gerçek usulde vergilemeyi gerektiren biçer döver, kamyon ya da iki traktöre sahip olmak bundan sonra gerçek usulde vergilendirme nedeni sayılmayacak” ifadesini kullandı.

Bakan Şimşek, ticari kazanç olarak vergilemeyi gerektiren; sertifikalı tohum, fide, hayvan fetüsü üreticiliğinin zirai faaliyet kapsamına alındığını kaydederek, “Çiftçi ve çiftçi sayılanların yanında bilfiil zirai faaliyette çalışan işçilerin asgari ücrete tekabül eden ücretleri gelir vergisinden istisna ediliyor” dedi.

Maliye Bakanı, tasarı ile beyanname verme sürelerinin 1 ay öne çekildiğine işaret ederek, dördüncü dönem geçici vergi beyannamesini kaldırdıklarını açıkladı.

EMSAL KİRA BEDELİ KALKIYOR

Basit usule tabi mükelleflerin kayıtlarını kendilerinin tutabileceğini belirten Şimşek, “Kira gelirleri için; eşin anne ve babasının kullanımına bedelsiz olarak tahsis edilen konutlarda ‘emsal kira bedeli esası’ uygulanmasından vazgeçiyoruz. İkamet amacıyla satın alınan tek konutun ne zaman satılırsa satılsın elden çıkarılmasından doğan kazançlar gelir vergiden istisna edilmektedir” diye konuştu.

“Enerji ürünleri ithalatı toplam ithalatımız içinde önemli bir yer tutmaktadır” diyen Bakan Şimşek, Türkiye’nin yurt dışına ödediği enerji faturasını azaltmak amacıyla tasarıda enerji tasarrufunu teşvik ettiklerini söyleyerek, tasarı ile; ısı yalıtımı ve enerji tasarrufu sağlamak amacıyla yapılan harcamaların elde edilen kira gelirinden doğrudan indirilmesine imkan sağlandığına vurgu yaptı.

(İHA)

Güncellenme Tarihi : 19.3.2016 14:55

İLGİLİ HABERLER