Yaşam
  • 14.2.2008 09:11

EY AŞK SEN NELERE KADİRSİN!..

Sevdiği kızla babasının onayı olmadığı için evlenemeyen ve aşkının anısına bir konak yaptıran gencin hikayesi dinleyenleri duygulandırıyor. Şimdi Trabzon Müze Binası olarak kullanılan konak kentin önemli tarihi varlıkları arasında yer alıyor.

DUVARLARA İŞLEYEN AŞK

 Aşkın ürünü olan konağın hikayesi ise şöyle: Banka memuru Teophylaktos, banka sahibinin kızına aşık olur. Cesaretini toplayan genç, kızı babasından ister. Ama babası evden kovar . Bunun üzerine Teophylaktos "Gün gelecek bu evin karşısına ne olursa olsun daha ihtişamlı bir ev yapacağım" der. Aradan yıllar geçer ama Teophylaktos yüreğindeki bu acıyı silemez.

Eline geçen tüm fırsatları değerlendirir ve kendine Trabzon'da bir banka kurar. O sırada evlenmiş bir de oğlu olmuştur. Ama o evden kovuluşunun ve aşık olduğu kızla evlenememenin yaşattığı acıyı asla unutmaz. 1898 yılında tam da kovulduğu evin karşısında şimdiki Cumhuriyet Mahallesi Uzun Sokak'ta yer alan, kızını vermeyen bankerin evinin karşısında bir ev yaptırmaya başlar.

BAROK SANATININ TEK ÖRNEĞİ

 Evin inşaatı, için ustalar ve malzemeler İtalya ve Rusya'dan getirilir. Tüm katlar kalem işi boyamayla bezenir. Ama asıl yüreğindeki aşktır Teophylaktos'u bu kadar inceliğe sevk eden. Yüreğindeki aşkı kalem kalem işletir konağın duvarlarına. Kostaki Konağı olarak bilinen evin her köşesine aşk ayrı ayrı işlenir. Teophylaktos, binada sanatla aşkını buluşturmaya çalışır.

İnşaatı 1913 yılında tamamlar genç Kostaki. Ama ne yazık ki 4-5 yıldan fazla oturamaz konakta, 1917'de iflas eder. Teophylaktos'un aşkıyla bezediği konak, Trabzon'un o dönem asilzadelerinden Nemlioğulları tarafından satın alınır. Bugün bu konak, Barok-rokoko sanatının Anadolu'da ayakta kalabilen tek ürünüdür. Yapı, Milli Mücadele yıllarında karargah binası olarak kullanılmıştır. Bina, 22 Nisan 2001 yılında Trabzon Müzesi olarak hizmete açılmıştır.''

ÇEŞME DE BENİM GİBİ AĞLASIN

 Kırım'daki Bahçesaray'da bulunan ve Kırım hanlarının sarayı dünyanın dört bir yanından gelen turistleri ağırlıyor.16. yüzyılda Topkapı Sarayı'ndan esinlenerek yaptırılan saraydaki çeşmenin, büyük bir aşkın simgesi olduğu biliniyor. Çeşmenin Kırım Hanı Giray Han tarafından çok sevdiği ve genç yaşta ölen eşi Dilara Bikeç anısına ''Dünya durdukça bu çeşme de benim gibi ağlasın'' diyerek 1763 yılında yaptırdığı belirtiliyor. Bazı kaynaklarda çeşme ile ilgili şu bilgiler aktarılıyor:

Kırım Hanı Kırım Giray, Maria Potocka adında Leh asıllı genç bir kadını görür görmez aşık olur. Leh güzeli, hanın aşkına karşılık vermez ve ölür. Giray, öylesine üzülür ki aşkını ifade etmek için en iyi heykeltıraşa taştan ağlayan bir heykel yapmasını emreder ve bu çeşme yapılır. 1822 yılında ünlü Rus şair ve yazar Puşkin'in, sürgündeyken gezdiği Hansaray'dan ve çeşmenin hikayesinden çok etkilendiği ve ''Bahçesaray Çeşmesi'' adıyla kaleme aldığı şiirin o dönemde Çarlık Rusya'sında ve Avrupa'da meşhur olduğu biliniyor.

AŞK VE MUTLULUK TAPINAĞI

Çin'deki tarihi tapınaklar önemli turistik yerler arasında ilk sırada bulunuyor. MS 307 yılında kurulan Tanzhe Tapınağı'nın kaynaklarda, ülkenin kuzeyini yöneten Wang Jun adlı komutanın eşinin anısına ve aynı zamanda ülkeye mutluluk dilemek için yaptırdığı yer alıyor. Görkemli yapılarıyla ünlü tapınak yaklaşık 2.5 hektarlık bir alanda, Yasak Kent'in minyatür bir benzeri olmasıyla da dikkat çekiyor.

Güncellenme Tarihi : 24.3.2016 13:51

İLGİLİ HABERLER