
EYVAH!.. 8 ATOM BOMBALIK PLÜTONYUM KAYBOLDU
İngiltere'nin en büyük nükleer tesisi Sellafield'de nükleer bomba yapımında kullanılan 30 kilogram plütonyum kayboldu. İngiliz The Times Gazetesi'nin haberine göre, kaybolduğu öne sürülen miktardaki plütonyumla 7 veya 8 nükleer bomba yapılabilir. 'Bu miktarda nükleer hammaddenin kaybolduğunun kesinleşmesi halinde, bunun İngiltere Nükleer Sanayii ile Sanayi ve Ticaret Bakanlığı için büyük utanç kaynağı olacağını'' da yazan gazete, 2003 yılında da Sellafield'den 19 kilogram nükleer hammadde kaybolduğuna işaret etti. Böylece geçen 10 yıl boyunca ortaya çıkan toplam kaybın 50 kilogramı aştığı belirtilen haberde, bağımsız uzmanların bundan kaygı duyduğu ifade edildi.Kıyamet topu gibi
Ancak Körfez Savaşı öncesinde Irak'ı işgal etmek için bahaneler arayan ve Saddam Hüseyin'in 'kıyamet topu' yaptığına dair iddialar ortaya atan ve savaş çıkartan Amerikan yönetiminin şimdi bu işten İran'ı sorumlu tutabileceği belirtiliyor. Washington yönetimi, nükleer silah sahibi olduğu iddiasıyla İran'ı vurmak için fırsat kolluyor. Kaybın, birkaç hafta sonra yeniden yapılanmaya gidecek olan İngiltere Nükleer Grubu ile Sanayi ve Ticaret Bakanlığı'nı sıkıntıya sokacağı düşünülüyor. Tesisi işleten British Nuclear Fuels (İngiliz Nükleer Yakıtlar) firması, bu kaybın normal sınırlar içinde olduğunu iddia etse de, 2003 yılında sadece 19 kilo kayba uğrayan tesisin bu seneki kaybında görülen artış endişe yaratıyor.
'Normal diyorlar' ama
İngiliz Nükleer Grubu sözcüsü, eldeki nükleer malzeme miktarı ile kayıtlardaki miktar arasında fark bulunmasının doğal olduğunu belirterek ve kimi zaman malzemenin kayıtlardan fazla kimi zaman da eksik çıkabileceğini söyledi. Ayrıca Uluslararası Atom Enerjisi İdaresi'nin belirlediği kurallara göre, yüzde üç oranında bir kaybın uluslararası standartlara uygun olduğu ve Sellafield tesisindeki plütonyum kaybının bu oranla örtüştüğü açıklandı.
Konu ciddiye alınmalı
Ancak bağımsız uzmanlardan John Large, konu hakkındaki endişelerini şu şekilde dile getirdi: 'Yetkililer, denetimde ortaya çıkan kaybın standartlara uygun olduğunu ve bunun hesaplamalardaki oynamadan kaynaklandığını söyleyerek kendilerini savunuyorlar. Ancak özellikle de uluslararası terörizm tehlikesinin gündemde olduğu şu günlerde, bu konuda daha hassas davranılmasını beklerdim'.
Bir tesisteki nükleer malzemelerin kaydını tutmanın her zaman güç olduğu ve madde işlemden geçerken kayba uğradığı için kağıt üzerindeki hesapların gerçek malzeme miktarını tutmayabileceği belirtiliyor. Ancak ufak hesaplardaki tutarsızlığın bu yıl olduğu gibi büyük farklara yol açması endişe yaratıyor.
Güncellenme Tarihi : 17.3.2016 11:07