Gündem
  • 11.2.2024 21:57

F-16 savaş uçaklarının Türkiye'ye satışına hükümet onayı

ABD Kongresi, F-16 savaş uçaklarının Türkiye'ye satışını resmen onayladı. Anlaşmanın değeri 23 milyar dolar

Türkiye Cumhurbaşkanı Recep Tayyip Erdoğan ve Amerikalı mevkidaşı Joe Biden/Anadolu

ABD yönetiminin F-16 savaş uçaklarının Türkiye'ye satılması konusunu görüşmek üzere sunduğu resmi tebliği Kongre'nin inceleme süresi, anlaşmaya engel olacak bir çekince belirtmeden sona ererken, Washington'un Ankara Büyükelçisi Washington'un resmi olarak onayladığını doğruladı. F-16 savaş uçaklarının Türkiye'ye satışı.

Tebliğin 26 Ocak'ta Kongre'ye ulaşmasının ardından 10 Şubat 2024 Cumartesi günü itibarıyla 15 günlük resmi sürenin dolduğunu, böylece Türkiye'ye F-16 savaş uçağı satışına ilişkin anlaşmanın en önemli aşamasının da sona erdiğini söyledi .

Ayrıca Kentucky Senatörü Rand Paul'un dosyaya itirazı dışında hiçbir senatörün Türkiye'ye savaş uçağı satışına ilişkin anlaşma konusunda çekince belirtmediğini belirtti. Senato Dış İlişkiler Komitesi de Senatör Powell'ın anlaşmaya itirazıyla tutarlı herhangi bir yasal işlem başlatmadı.

Ajans, bununla birlikte ABD Silah İhracatı Kontrol Yasası (AECA) uyarınca ilgili kurumlar arasında satış sürecinin başlamasına engel olmaksızın Kongre'deki 15 günlük sürenin sona erdiğini de sözlerine ekledi.

ABD'nin Türkiye Büyükelçisi ise Pazar günü yaptığı açıklamada, Kongre'nin F-16 savaş uçaklarının Türkiye'ye satışını resmi olarak "onayladığını" ve bunun Washington ile Ankara arasında bu konuda aylardır süren müzakerelerin sona erdiğini duyurdu.

Büyükelçi Jeff Flake, ABD'nin Ankara Büyükelçiliği tarafından yayınlanan bir mesajda şunları söyledi:

Resim

ABD Büyükelçisi #Turkiye

F16'ların Ankara'ya satışının Kongre'den herhangi bir itiraz olmaksızın onaylandığını doğruladı. Kongrenin herhangi bir itirazda bulunmak için 15 günü vardı ve bu süre artık sona erdi.

F-16 savaş uçaklarının Türkiye'ye satışına hükümet onayı

26 Ocak'ta ABD hükümeti, Ankara'nın İsveç'in NATO'ya katılımını onaylamasından üç gün sonra, Türkiye'ye 23 milyar dolar değerinde F-16 savaş uçağı satışına ilişkin bir anlaşmayı onayladı.

ABD Kongresi'ne Türkiye'nin savaş uçaklarına ilişkin talebi aynı gün bildirilirken, reddini ifade etmek için on beş gün süresi vardı ama bu gerçekleşmedi.

Silah İhracatı Kontrol Kanunu'na göre Kongre'de silah anlaşmalarına ilişkin çekincelerin belirtilmesi için belirlenen süre NATO üyesi ülkeler için 15 gün, NATO üyesi olmayan ülkeler için 30 gün olarak belirlendi.

Senato Dış İlişkiler Komitesi ve Temsilciler Meclisi Dışişleri Komitesi de yabancı ülkelere silah satışını değerlendirme ve itiraz etme hakkına sahiptir.

Senato ve Temsilciler Meclisi Dış İlişkiler Komiteleri, ABD yönetiminin tebliğinin Kongre'ye ulaştığı gün olan 26 Ocak'ta yaptıkları açıklamalarla F-16 uçağının Türkiye'ye satışına onay verdiklerini açıklamıştı.

Güncellenme Tarihi : 11.2.2024 23:07

İLGİLİ HABERLER