Gündem
  • 8.6.2023 12:29

Fetullah'ın pornocu telekulak 15 polis şefine verilen ağırlaştırılmış müebbet hapis onandı

Yargıtay'dan 17 Aralık kumpas kararı! FETÖ'nün hedefi Erdoğan'ı devirmekti
Yargıtay'da terör davalarının incelemesini yapan 3. Ceza Dairesi, FETÖ'nün 17 Aralık kumpas soruşturması hakkında kesin kararı verdi. İlk derece mahkemenin, polis şeflerinin de aralarında bulunduğu 61 sanık hakkında verdiği ağır müebbet hapis cezaları ile diğer suçlarla ilgili cezaları onayan yüksek mahkeme, 17 Aralık kumpasının hükümete darbe olduğunu tescilledi. 

Gerekçeli kararda hükümete karşı "silahla tehdit" suçlamasıyla başlatılan uydurma darbe soruşturmasında silahın yargı ve polis olduğu belirtildi. Soruşturmayı yürüten sanıkların amacının iş başındaki Hükûmeti devirmek olduğunu gösteren delillerden birisi de Halkbank'a yönelik ABD'deki davada tanık olan firari FETÖ üyesi eski polis Hüseyin Korkmaz'ın Mali Şubede kurulu bilgisayarlardaki "Spark" adlı yazılım üzerinden meslektaşlarıyla yaptığı yazışmalar oldu. Yazışmalarda Hüseyin Korkmaz'ın "kabineyi burada toplayacağız" mesajları da delil oldu.

 17 Aralık kumpasının ABD'ye giden polis ve yargı imamları tarafından Fetullah Gülen ile birlikte planlandığını belirten Yargıtay, örgütün 2010 yılında Erdoğan'a karşı açtığı savaşla hükümeti devirmeye yönelik birçok operasyona giriştiği, bunun sonuncusunda TSK'da yuvalanan hainlerini devreye sokarak 15 Temmuz kanlı darbe girişimini yaptığı vurgulandı.

Terör davalarının temyiz incelemelerine bakan Yargıtay 3. Ceza dairesi takipsizlikle sonuçlanan 17 Aralık kumpas soruşturmalarıyla ilgili kesin kararını verdi. Aralarında polis şeflerinin de bulunduğu 61 sanığın yargılandığı davada, yerel mahkeme tarafından verilen cezalar onandı. Bazı sanıklar hakkındaki farklı suçlardan verilen cezalar ise düzeltilerek onandı. Yargıtay, FETÖ'nün hükümeti devirmeye yönelik yaptığı bütün kumpas soruşturmalarını anlattığı gerekçeli kararda yer alan diğer başlıca detaylar şu şekilde oldu:

* FETÖ elebaşı Fetullah Gülen, eski emniyet müdürü Hamza Tosun, ABD'deki Hakan Atilla davasında tanıklık yapan eski komiser Hüseyin Korkmaz, eski polisler Alparslan Çalışkan, Sinan Sağyalavaç ve Hayri Akın'ın dosyaları firari olmaları nedeniyle ayrıldığından bu sanıklar hakkında hüküm belirlenmedi.

* Eski emniyet müdürleri Yakub Saygılı, Kazım Aksoy, Yasin Topçu ve Nazmi Ardıç'ın aralarında bulunduğu 15 sanığa verilen ağırlaştırılmış müebbet hapis onandı.

* Yargıtay 3. Ceza Dairesi, 17 Aralık kumpasının hükümete karşı girişilen darbe girişimi olduğuna karar verdi.

* Tüm kanıtlara göre, FETÖ'nün tarihsel geçmişi, amacı, hedefi, stratejisi, tertiplediği kumpas davaları, 17/25 Aralık ve 15 Temmuz askeri darbe girişimine değin yaşanan ve süreçte, soruşturmaların kurgulanması, soruşturmalardaki usulsüzlükler, hukuka aykırılıklar, operasyonun yapılma şekli ve biçimi, sonuçları hep birlikte bir bütün olarak değerlendirildi. Savcıların, örgüt mensubu emniyet görevlileriyle birlikte hükümeti ortadan kaldırmaya teşebbüs ettikleri belirtildi.

* Marmara'dan sorumlu emniyet imamı Mensur Ünal, Türkiye yargı imamı İlyas Şahin, 3 hafta süreyle darbe girişimi planını onaylatmak amacıyla birer gün arayla ABD'ye giderek planı örgüt elebaşısı Fetullah Gülen'e onaylattıktan sonra operasyondan önce 2 gün önce ülkeye dönerek aldıkları eylem talimatını örgütün yargı ve emniyetteki mensuplarına iletti.

* FETÖ, devlet otoritesini ve tüm anayasal kurumları ele geçirme yönündeki hedefinin önünde ve mutlak iktidarına giden yolda, Başbakan Recep Tayyip Erdoğan'ı kendisine en büyük engel olarak gördü. Erdoğan'ın resmi konutu ve ikametindeki çalışma ofislerine dinleme cihazı yerleştirildi, Oslo görüşmelerinin ses kayıtları sızdırıldı, MİT Müsteşarı ifadeye çağırıldı, MİT tırları kumpası devreye sokuldu ve son olarak 15 Temmuz darbe girişimi gerçekleştirilerek hükümete yönelik eylemler zinciri tamamlandı.


POLİS ŞEFLERİNİN AĞIR MÜEBBET HAPİSLERİ ONANDI
Yargıtay, FETÖ'nün hükümeti devirmeye yönelik yaptığı bütün kumpas soruşturmalarını anlattığı gerekçeli kararda, 17 Aralık operasyonunun nasıl yapıldığına dair bütün detaylara yer verdi. Aralarında eski emniyet müdürleri Yakub Saygılı, Kazım Aksoy, Yasin Topçu ve Nazmi Ardıç'ın aralarında bulunduğu 15 sanığa "Türkiye Cumhuriyeti hükümetini ortadan kaldırmaya teşebbüs" suçundan ağırlaştırılmış müebbet hapis cezaları onandı. Mahkeme ayrıca o dönem başbakan olan Cumhurbaşkanı Recep Tayyip Erdoğan ile eski bakanlar Mehmet Zafer Çağlayan ve Muammer Güler'e karşı "haberleşmenin gizliliğini ihlal etme" suçundan verilen hapis cezalarını da onadı.

Güncellenme Tarihi : 8.6.2023 14:29

İLGİLİ HABERLER